fonradar

İş arama izin hak kazanımı ile ilgili yardım

Üyelik
24 May 2011
Mesajlar
1
Bir çağrı merkezinde belirli süreli iş sözleşmeli olarak 2 yıldır çalışmaktayım. Ancak bu sözleşmelerim 2 yıl içerisinde yaklaşık 3 defa yenilenmiş bulunmaktadır. Yaklaşık 5 hafta öncesinde 25/04 tarihinde istifa ettim ancak iş yerim şuanda iş arama izni hakkım olmadığını savunmaktadır. Bu durumla ilgili iki sorum vardır.
Birincisi insan kaynakları kendim istifa ettiğim için böyle bir hakkım olmadığını savunmakta, böyle bir durum söz konusu mudur ?
İkincisi ise iş sözleşmesinin belirli olmasından dolayı böyle bir hakkı ben kazanabilirmiyim? En son yapılan sözleşme 1 yıllık yenilenmiş ve içersinde 14 gün önceden bildirmek şartı ile sözleşme fesihine gidilebilir içerikli bir madde bulunmaktadır
Not: İş yerim bir süre önce eşit haklarda çalıştığım arkadaşımı işten çıkarttığında çalışma süresi olan 3 yıl üzerinden kıdem tazminatı düzenlemesi yapmış ve bildirimsiz fesih uygulayıp ihbar tazminatı ödemeside yapmıştı. bu durum belirli iş sözleşmesinin birkaç defa yenilenmesinden ötürü belirsiz iş sözleşmesi şartlarına dönüşmesinden kaynaklanabilir mi ?
 
Ynt: İş arama izin hak kazanımı ile ilgili yardım

Yeni iş arama izni

MADDE 27. - Bildirim süreleri içinde işveren, işçiye yeni bir iş bulması için gerekli olan iş arama iznini iş saatleri içinde ve ücret kesintisi yapmadan vermeye mecburdur.

Bildirim süresini değerlendirirse işveren bu izni vermesi gerekir. Yeni iş arama izni belirsiz süreli hizmet akitlerinde, akdi fesheden taraf yönünden bir ayırım yapılmaksızın işçiye tanınmış bir haktır.

Sözleşmenize gelince İş Kanunu: İkinci Bölüm Madde 11
Kanunda,
Belirli süreli iş sözleşmesi, esaslı bir neden olmadıkça, birden fazla üst üste (zincirleme) yapılamaz. Aksi halde iş sözleşmesi başlangıçtan itibaren belirsiz süreli kabul edilir. (Esaslı nedene dayalı zincirleme iş sözleşmeleri, belirli süreli olma özelliğini korurlar.)

Sizin sözleşmeniz zincirleme tekrarlanarak bence belirsiz süreli olmuştur. Aksini iddia edecek olan işveren yenilemelerin esaslı bir nedene dayandığını ispatlamakla yükümlüdür.

İlgili Maddeler: İş Kanunu Madde 27, İkinci bölüm Mad. 11
 

Benzer konular

Üst