İş Güvenliği Uzmanı Çalıştırma Zorunluluğu

halilcan-28

Katkı Sunan Üye
Üyelik
14 Haz 2005
Mesajlar
325
Dostlar MErhaba,

Malumunuz, İş güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğu bir ara bayağı gündemimizi, forumumuzu meşgul etmişti... Ta ki "Danıştay 10. Dairesinin Esas No: 2004/6075, Karar No: 2006/2159 sayılı kararı ile İş Güvenliği ile Görevli Mühendis ve Teknik Elemanların Görev, Yetki ve Sorumlulukları ile Çalışma Usul ve esasları Hakkında Yönetmeliğin 4. Maddesindeki "İş Güvenliği Uzmanı" tanımı ile 5,7,8,9,10,11,12,13,14,15 ve 16. Maddeleri iptal" etmesine kadar.... Ancak, Çalışma bakanlığından- 0cak- 2007 de şirketimize gelen bir müfettiş, söz konusu güvenlik uzmanı bulundurulmadığı gerekçesiyle tutanak tuttu....

Acaba, Danıştay iptalinden sonra bir gelişmemi oldu... Gözden kaçırdığım bir şey mi var.... Yoksa Danıştay kararları, Çalışma bakanlığını bağlamıyor mu?

Kolay gelsin...
 
Ynt: İş Güvenliği Uzmanı Çalıştırma Zorunluluğu

bildiğim kadarıyla çasgem şu anda beklmede ve herhangibir eğitim vermiyor.
 
Ynt: İş Güvenliği Uzmanı Çalıştırma Zorunluluğu

Merhaba,
4857 sayılı iş kanununun 82 maddesine göre ,iş güvenliği ile görevli mühendis veya teknik eleman görevlendirme yükümlülügü devam etmektedir.işyerinde çalışan herhangi bir mühendis görevlendirilebilir.konu ile ilgili yönetmeliğin iptal edilen maddeleri söz konusu ama kanun maddesi geçerli diye düşünüyorum.
 
Ynt: İş Güvenliği Uzmanı Çalıştırma Zorunluluğu

işgüvenliği şirketlerin işverenleri tarafından önem verilmeyen konulardan biridir.meslektaşımız bile geldiler ceza yazdılar doğrumudur diyor.İş güvenlik uzmanları genellikle mahkemelerde bilirkişi olarak çalışmaktadırlar.İş kazası olduğunda işverenler maddi açıdan zor durumda kalmakta.Bunun içinde işveren kendini korumak amacı ile mali mesuliyet sigortası yapmakta.Tabi her sigorta değil ama bazıları iş kazası olduğunda yazılı başvuru olmadı diye bu kaza ile ilgili tazminatı ödememe yollarını arıyorlar,İş güvenlik uzmanlarının çalıştırılması 4857 iş yasasında yer almaktadır.kaldırılması söz konusu değildir.AB iş yasalarında önem arz eden meslek guruplarındandır.iş güvenlik uzmanları genellikle makine mühendisleri olmakta ve sertifikalı sertifika almak için belli bir süre kurs görmeleri şarttır.İş güvenlilçiler işçiyi eğittikleri gibi işverenide eğitmek zorundadırlar.işçi güvenliğinin alınması iş mahkamelerine düşünce dahada önem kazanıyor.Kısaca iş verenin gözünün yaşına yargıtay bakmıyor.ağır cezalar ödeniyor.Sayın meslektaşım bu konuya önem vermek gerekir kanısındayım,selamlar
 
Ynt: İş Güvenliği Uzmanı Çalıştırma Zorunluluğu

Bahsettiğiniz gibi, 4857 sayılı iş kanunun 82. maddesine göre 50 ve daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde "İş Güvenliği Uzmanı" bulundurma zorunluluğu devam etmektedir.

Şu an yapılan işyeri denetimlerinde bu konu istisnasız sorgulanmaktadır. İş Güvenliği Uzmanı'nın oldukça yüklü görevleri bulunmaktadır. Tüm çalışanlara iş güvenliği eğitimlerinin (Her yıl) verilmesi yasal bir zorunluktur. Ayrıca yine (sanayiden sayılan veya sayılmayan, çalışan sayısı 3 kişden başlayıp onbinlere varan) tüm işyerleri için yapılması önemli bir diğer zorunluluk, işyerlerinde "Risk Değerlendirmeleri"nin yapılmasıdır.

Bu sayılanlar ÇASGEM'den sertifikalı iş güvenliği uzmanları tarafından yerine getirilebilmektedir.

Mümin Ergül
İş Güvenliği Uzmanı
 
Üst