İş Kazası

FUNDA

Katkı Sunan Üye
Üyelik
14 Haz 2005
Mesajlar
280
Konum
İstanbul
Merhabalar

Merkezi İstanbulda bulunan bir firmanın muğlada bulunan şantiyesinde çalışanlardan biri 15 mart 2007 perşembe günü şantiyede kimsenin olmadığı bir vakitte parmağını bir yere çarpması sonucu kırmış.

O gün bundan kimseye bahsetmemiş ve doktorada gitmemiş. 16 mart cuma günü sağlık ocağına gitmiş. Giderken şantiye müdüründen izin alıp almadığı durumu hakkında bilgi verip vermediği bilinmiyor.

Sağlık ocağı bir hastaneye gitmesi gerektiğini ama öncelikle jandarmaya gidip tutanak tutturması gerektiğini söylemiş. İşci de çıkıp jandarmaya gitmiş.Jandarmada olayın iş yerinde olduğu ve işcinin şikayetçi olmadığı yönünde bir tutanak tutmuş. Günlerde cuma olduğundan hastaneye ptesi günü gidebileceği söylenmiş.

19 mart ptesi günü bir hastaneye gitmiş hastane gerekli tedavisini yapıp iş görememezlik raporunu yarın alabilirsin demiş. Ertesi gün akşam saatlerinde gidip 20 günlük raporunu almış. Raporun başlangıç tarihi ise 21 mart 2007. 20 günlük rapor süresi dolduğunda tekrar hastaneye gitmiş ve hastane raporunu 20 gün daha uzatmış.

Bu arada rapordan kimsenin haberi olmadığından ve çalışamayacak durumda da olmadığından normal çalışmasına da devam etmiş.
Birinin verdiği akıl sonucu raporlu olduğu günlere ait ssk dan da para alabileceğini öğrenince parasını istemek üzere ssk ya gitmiş. Ssk dan da olay gününe ait vizite kağıdı ve bir takım evraklar istemesi üzerine şirketin İstanbulda bulunan merkezini arayıp gerekli evrakları talep etmesi üzerine olaydan muhasebe departmanı haberdar olmuş.

Biliyorum çok uzun uzun anlattım ama jandarmada bulunan tutanak ve mevcut koşullarıda dikkate alarak firmanın izlemesi gereken yok nedir? Bu olay ile ilgili firma bir yaptırımla karşılaşabilir mi? Çok acil yardımlarınızı bekliyorum. İlgilenen arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.


..................
 
Ynt: İş Kazası

İş Kazasını Bildirme
506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu 17 nci maddesi birinci fıkrası ;
?İş kazası, en geç kazadan sonraki gün içinde işverene veya Kuruma bildirilir.? Hükmünü içermektedir. . İş kazası geçiren sigortalı,iş kazasını en geç kazadan sonraki gün içinde işverene bildirmekle yükümlü kılınmıştır.

27 nci maddesi birinci fıkrasında da işverenin bildirim yükümlülüğü düzenlenmiştir.
? İşveren, iş kazasını, o yer yetkili zabıtasına derhal ve Kuruma da en geç kazadan sonraki iki gün içinde yazı ile bildirmekle yükümlüdür. Bu bildirime örneği Kurumca hazırlanan haber verme kâğıtları doldurulup verilerek yapılır.? Denilmektedir.

Şöyle bir değerlendirme yapabiliriz:
-15 mart 2007 tarihinde işyerinde iş kazası geçirdiğini iddia eden sigortalı,
olaydan kimseyi haberdar etmemiştir.
-19 mart 2007 tarihinde hastaneye giderek 21 mart 2007 tarihinden itibaren 20 gün,bitiminde de tekrar 20 gün istirahat almış ve bundan işverene bilgi vermeyerek çalışmasına devam etmiştir.

a) Bu kadar olay olmuş,ama şantiyide hiç kimse olaya vakıf olmamış. Bana pek inandırıcı gelmedi.İşveren adına hareket her kimse gelişmelerin SSK'na bildirilmemesinden sorumludur.
b) Sigortalının talebi üzerine olayı izah eder bir vizte kağıdı vermekle yükümlüsünüz. Sigortalını,istirahatlı buluduğu süre içinde işyerinde çalışması nedeniyle geçici iş göremezlik ödeneği alması mümkün değildir.
 
Ynt: İş Kazası

Merhabalar

öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim. Olaydan kimsenin haberi olmamış gerçekten de. Parmağına ne oldu diye soranlara "çarptım işte " diyerek geçiştiriyormuş. Sonradan kendiside itiraf etti ki haber vermeyerek hem işverenden hemde raporlu olduğu günlere dair ssk dan para alacağını düşünmüş. Ssk nın vizite kağıdı talep edeceğini bilmediğinden sadece hastane raporuyla gidip parasını alacağını sanıyormuş.
Ssk vizite kağıdı isteyince muhasebe de çalışanlardan birinden de vizite kağıdınıda gizlilikle istemiş. Muhasebe elemanı olayı kurcalayınca durumu öğrendik zaten. Bu yüzden merak ettiğim jandarmada tutulan tutanak jandarma tarafından ssk ya gönderilir mi? ve biz bu durumda ne yapmalıyız?
İşverenin geç haberi olmasından dolayı iş kanununda yazılı sürelere ve şekillere uymamasının cezası nedir?
 
Ynt: İş Kazası

jandarma eğer işçi şikayetçi ise vede mesai saateleri içerisinde ise ilgili savcılığa ve il müdürlüğüne tutanağı gönderir.diğer yönüyle eğer kurumunuz personeli raporlu göstermedi ise ssk dan iş görmezlik parasını alamaz priminin sosyal yardım olarak yatırıldığını beyan etmediğiniz taktirde.bu sizin beyanınızla eğer ssk lı işgörmezlik bedelini alacak olsa dahi kurumunuz yersiz prim ödemesi yaptığından dolayı ssk ca ödenen ücret kanımca kurumunuzda kalmalı.
 
Üst