fonradar

İş Ortaklığı zarar etti. peşin ödenen vergi ne olacak?

Üyelik
11 Ocak 2009
Mesajlar
84
Konum
istanbul
Merhaba Üstadlarım ve Meslekdaşlarım;
İnşaat işi ile ilgili iki tüzel kişilik iş ortaklığı kurmuşlar. iş ortaklığı için kurumlar vergisi mükellefiyeti tesis ettirmişler. fakat işler istendiği gibi gitmemiş, ama işi bitirmişler geçici kabuller alınmış. eksikliklerde giderilmiş kesin kabulde alınmış. sonuçta zarar çıkmış. şimdi bu zarar tüzel kişilik ortaklara dağıtılacak ve tüzel kişi ortaklar bu zararları indirim konusu yapamayacaklar. buraya kadar itirazı olan varsa lütfen beni aydınlatın.
esas sorum şu: 295 nolu hesapta izlenen yüzde 3 stopaj (inşaat işi olması sebebiyle) tutarı diyelimki 10.000 TL. iş bitiminde zarar çıktığı için herhangi bir vergi çıkmamış. acaba kapanış (sıfırlama) kayıtlarında bu 295 nolu hesaptaki tutar da tüzel kişi ortaklara virmanlanacakmı? bu 10.000 TL'yi virmanlayabilirsek eğer; tüzel kişi ortaklar bu 10.000 TL'yi normal ticari kazançlarının vergilerinden indirme hakkına sahipmidirler?
saygılar.
 
Ynt: İş Ortaklığı zarar etti. peşin ödenen vergi ne olacak?

daha önce böyle bişey başıma gelmedi
ancak iş ortaklığı tüzel bir kişi olduğundan ve vergisini bağımsız olarak beyan ettiğinden ödemiş olduğu vergisinide kurumlar beyannamesinde iade talep etmesi gerekir
iş ortaklığı olarak telep edilmesi gerekir aksi düşünülmemeli
 
Ynt: İş Ortaklığı zarar etti. peşin ödenen vergi ne olacak?

İş ortaklığı kurumlar vergisi mükellefi olduğundan ortaya çıkan zarar, iş ortaklığını oluşturan tüzel kişi ortakların karında düşülemez.

İş ortaklığı adına vereceğiniz kurumlar vergisi beyannamesinde stopaj kesintilerini mahsup edeceksiniz ve iadeniz çıkacak.
 
Ynt: İş Ortaklığı zarar etti. peşin ödenen vergi ne olacak?

Sayın APAÇİ ve Sayın REVİZYON;
Öncelikle ilginiz ve verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim. iş ortaklığı stopaj iadesini kurumlar beyannamesinde istemelidir şeklinde bir fikir edindim yazılarınızdan. akla en uygunu da budur. fakat hesabı nasıl kapatacağım peki onu merak ediyorum. 295 nolu hesap (tabiiki öncelikle 193 hesaba virmanlanacak.) üniversitelerde anlatıldığı üzere tasfiye hesabıyla, uygulamadaki şekilde ise ortaklar hesabıyla kapanması doğrumudur? aktif ve pasifin sıfırlanması açısından soruyorum? ayrıca elde edilen kar ya da zarar ortakların iş ortaklığı dışındaki muhasebe kayıtlarına girebiliyor da peşin ödenen vergiler payları oranında neden giremesin ki?
çünkü şöyle düşünelim. 31.12.2009 iş ortaklığı tamamen işi bitirdi. 4 ay içinde de kurumlar beyannamesini verdi ve orada daha önce hakedişlerinden kesilen stopajları iade istedi. ama artık fiilen iş ortaklığı yok. bu iadenin alınması da baya bir zaman alacaktır. bunun yerine iş ortaklığını kuran tüzel kişilikler bu iadeden faydalansalar daha pratik olmaz mı acaba? tabiiki mevzuatımız pratikliğe göre değildir biliyorum ama uygulamada yapılamaz mı? ne dersiniz üstadlarım? saygılar.
 
Ynt: İş Ortaklığı zarar etti. peşin ödenen vergi ne olacak?

Aşağıdaki makaleyi okuyun işinize yarayabilir



İŞ ORTAKLIKLARINDA TASFİYE İŞLEMLERİ VE KAZANCIN PAYLAŞIMI

Sakıp ŞEKER *
 
Ynt: İş Ortaklığı zarar etti. peşin ödenen vergi ne olacak?

Sayın APAÇİ;
Çok teşekkür ederim. çok faydalandım. insan bu konulara kafa yordukça ve yeni şeyler öğrendikçe soruları daha da çoğaltabiliyor. iş ortaklığı zarar etti ve yıllara sari işlem olduğu için kesilen stopajları iade isteyecek. bunu da kurumlar beyannamesinde isteyecek. iade alınana kadar mükellefiyetinin devam etmesi gerekiyor makaleye göre. oradanda incelemeye yetkili memurlarca incelemeye girecek ve sonuca göre iadesini alacak. (iade 10.000 TL'nin üzerinde) peki iş ortaklığı "amaaan lanet olsun ben kapatıyorum arkadaş bir gıdımda bir şey istemiyorum" deyip iadeden vazgeçebilir mi? yani kurumlarında iade talebinde bulunmayıp, 295 nolu hesabı da ortaklar hesabıyla kapatıp sıfırlayabilir mi? saygılar.
 
Ynt: İş Ortaklığı zarar etti. peşin ödenen vergi ne olacak?

KKEG yapıp kapatın gitsin devletten para istemedimi devlet sorun çıkarmaz aksine sevinir :)
 
Üst