fonradar

İş Sağlığı Ve Güvenliği

deniz9

Katkı Sunan Üye
Üyelik
11 Ocak 2007
Mesajlar
237
Konum
muğla
İşyerinde sadece stajyer (meslek lisesi) öğrenci calıştıran işveren iş sağlığı ve güvenliği acısından işyeri hekimi calıştırma zorunluluğu varmıdır? iyi calışmalar.
 
İşyerinde sadece stajyer (meslek lisesi) öğrenci calıştıran işveren iş sağlığı ve güvenliği acısından işyeri hekimi calıştırma zorunluluğu varmıdır? iyi calışmalar.

aylık bildirgede bu stajerler var mı yokmu..varsa işçi sınıfına girer yoksa girmez..
 
Destekten Yararlanacak İşyerlerinin Tespit Edilmesi

SGK tarafından sağlanacak destekten yararlanacak işyerlerinin tespitinde, SGK tarafından tescil edilmiş işyeri kayıtları esas alınacaktır.
Destekten Türkiye genelinde ondan az çalışanı bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinin işverenleri faydalanacak, çalışan sayısının ondan az olup olmadığının tespitinde ise şu şartlar aranacaktır.
a- Aynı işverenin Türkiye genelinde birden fazla tescilli işyerinin bulunması halinde, aynı işveren tarafından Türkiye genelinde tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalıştırılan sigortalı (4/a) sayısının toplamı esas alınır.
b- İşverenden iş alan alt işverenlerce çalıştırılan sigortalılar toplam çalışan sayısına dahil edilir.
c- İşyerinde raporlu, izinli veya başka nedenlerle ay içinde çalışmayan ve ücret ödenmeyen personeller de toplam çalışan sayısına dahil edilecektir.
ç- Her bir ay SGK ya verilen asıl ve ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalı sayısından, iptal nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalı sayısı düşülür.
d- Ay içinde işe giren veya işten çıkan sigortalılar da sigortalı sayısına dahil edilir.
e- Aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler çalışan sayısının tespitinde dikkate alınmaz.


ÖNEMLİ NOT: SORMUŞ OLDUĞUNUZ BİLGİ "e" BENDİNDE AÇIK OLARAK YAZILMIŞTIR.. ALLAH KOLAYLIK VERSİN...
 
Stajyer öğrenci;gördüğü eğitim gereği,işyerlerinde uygulamalı öğrenim görmesi zorunlu olan kimse /öğrenci dir(okullarında zorunlu staj şartı bulunan üniversite/yüksek okul öğrencileride benzer durumdadır)sgortalılıkları okulları tarafından yapılır.
İşci ise ,iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişi dir,bu manada stajyer,iş kanunu açısından işci sayılmaz.(diğer tarafdan gördüğü eğitim gereği zorunlu staj şartı bulananlar dışında veya staj süresi dışında çalıştırılanlar/stajyerler "stajyer öğrenci"sayılmaz,bu takdirde işci işveren ilişkisi doğar,dolayısıyle bu kimseler işci sayılır)

6331 sayılı Kanun( 2nci maddesi gereği)stajyerlerede uygulanır(bu noktanın daha çok iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ile risk değerlendirmesi,stajyerin genç işcilerde olduğu gibi yaşına bağlı olarak daha çok korunması, gözetilmesi şeklinde olduğu düşüncesindeyim)

Yine anılan maddenin 2nci fıkra "ç"bendine göre "çalışan istihdam etmeksizin kendi nam ve hesabına mal ve hizmet üretimi yapan"bu işyerinin "işyeri hekimi"bulundurma zorunluğunun olduğunu düşünmüyorum.
 
Üst