iş sözleşmesi hk

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan batlı
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

batlı

Katkı Sunan Üye
buzdolabı üreten bir firmayız. 15 günlüğüne bir işçi alacağız. iş sözleşmesinin türü süreksiz iş sözleşmesi mi olmalı belirli süreli iş sözleşmesi mi olmalı

Ynt: iş sözleşmesi hk

Sadece 15 gün çalıştıracaksanız belirli süreli iş sözleşmesi, ayda 15 gün çalıştıracaksanız kısmi zamanlı iş sözleşmesi.

peki süresiz iş sözleşmesi hangi durumlarda düzenlenir, kanunda 30 günden az süren işlerde diyor

Belirsiz adı üzerinde ne zaman sonlanacağı belli olmayan sözleşmedir. Sürekli/süreksiz ile belirli/belirsiz süreli kavramlarını birbirine karıştırmışsınız. Biri sürek diğeri süre.
Süreksiz -> 30 günden az ise yani devamlılığı yoksa. 30 günden az çalıştırılacak kişi için iş kanunu 3,8,12,13,14,15,17,23,24,25,26,27,28,29,30,31,34,53,54,55,56,57,58,59,75,80 ve geçici 6. md uygulanmaz.

sn.turko bir şey karıştırdığımı zannaetmiyorum. ben 15 süre ile buzdolabı imalatında çalışacak sonrada çıkışını yapacağım personel almak istiyorum. yani süreksiz çalışacak. ama kanunun nitelikleri bakımından derken ne demek istediğini tam olarak çözemedim. hangi durumlarda süreksiz iş sözleşmesi kullanılır, benim durumuma uyuyor mu?

Süreksiz = geçici = devamlılığı olmayan. Alacağınız kişi ile belirli süreli iş sözleşmesi yapacaksınız. Sözleşmenizde x tarihinde işe başlayacağı, y tarihinde işin sona ereceği yazılı olacak. Süreksiz bir çalışma olduğu içinde iş kanunun yukarıda yazdığım maddeleri uygulanmayacak.

bana süreksiz iş sözleşmesine bir örnek verebilirmisiniz..

Alıntı:
......İş Kanununa göre niteliği gereği 30 günü geçmeyen işler süreksiz iş olup, bu işlere İş Kanunu hükümleri uygulanmayacaktır.

Özellikle pamuk, tütün, fındık gibi toplayıcılık işleri, niteliği gereği süreksiz iş olmaya aday işlerdendir. Ülkemizin pek çok yöresinde yaygın olarak gerçekleşen ve emek yoğun olduğu için büyük olasılıkla İş Kanunu kapsamına da girebilecek olan bu işlerde çalışanlar, bu kez süreksiz işte çalışmalarından dolayı İş Kanunu hükümlerinden yararlanamayacaklardır.
Doğan Keskin
İş Başmüfettişi

Belirli süreli iş sözleşmesi yapmalısınız.

Alomaliye ana sayfasından yararlanabilirsiniz.
İş kanununda sadece "30 gün" denildiği için iş ayrımı yoktur. Yapılacak belirli süreli sözleşme 30 günden az süreyi kapsıyor ise süreksiz iş sözleşmesi, 30 günden fazla fakat biteceği gün önceden belli ise sürekli iş sözleşmesidir. Sürekli/süreksiz ayrımı ile sadece iş kanununun bazı maddelerinin uygulanıp uygulanmayacağı belirlenmiştir.