İş sözleşmesi kopyası işçiye verilirmi?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ub2011
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba.

1 yıldan fazla çalışan bir çalışana, iş sözleşmesinin bir kopyasının verilme zorunluluğu var mıdır?
Varsa ilgili kanun, karar var mıdır? Verilmez ise sözleşmenin geçerliliği var mıdır?

Yardımcı olabilir misiniz?

Teşekkür edeirm.

Ynt: iş sözleşmesi kopyası

ub2011 ' Alıntı:
Merhaba.

1 yıldan fazla çalışan bir çalışana, iş sözleşmesinin bir kopyasının verilme zorunluluğu var mıdır?
Varsa ilgili kanun, karar var mıdır? Verilmez ise sözleşmenin geçerliliği var mıdır?

Yardımcı olabilir misiniz?

Teşekkür edeirm.
Çalışan işe başladıktan sonra en fazla iki ay içinde çalışma koşullarını, ücreti vs belirten yazılı belge verme zorunluluğu iş kanunu madde 8 de açıkça belirtilmiş.

Ynt: İş sözleşmesi kopyası işçiye verilirmi?

sonuç itibariyle bir sözleşme yapıyorsunuz. sözleşmenin diğer tarafı bir nüshasının kendisinde olması hakkına sahip.

iyi gunler ben bir özel sektore 10.01.2011 yılında baslayarak 10.06.2011 tarıhıne kadar 6 aylık sozleşmeli olarak işe girdim ve benım 6 ayı doldurmama ragmen ben iş yerinin kadrolu elemanı olarak gectiğimi sanıyordum o yuzdende bölüm müdürüne cıktım benım durumum ne oldu diye bölüm md. cevabı ise evet dedi sizin sozleşme hazıran ayında bitti biz onu uzattık dedi bende uzattınız peki dedim ne zamana kadar kaç aylık uzattınız oğrenmek istiyorum dedim ve aldıgım cevap biz tamam diyene kadar oldu bu durumda ne yapmalıyım mahkemeye versem kazanabilirmiyim bu konuda az bilgi almak istiyorum bana ne onerirsiniz bu durumda

Ne kazanmak istiyorsunuz?.
Biz tamam diyene kadar dediğine göre sizi belirsiz sürreli çalışan olarak kabul etmişler.

mahkemeye versem kazanabilirmiyim
Ne için mahkemeye vermeyi düşünüyorsunuz? Sizi işten çıkartmayıp çalıştırmaya devam ettikleri için mi?
6 ay süreli sözleşmeniz bittiği gün , normalde işsiz kalmanız gerekir.Çıkışınızı yapmayıp devam ettiklerine göre, sn.nguroy un da belirttiği üzere belirsiz süreli sözleşme ile çalışma şekline dönmüş çalışmanız.
6 aylık sözleşmeniz bittiğinde sizi işten çıkarmayıp, çalışmaya devam ettikleri için açabileceğiniz bir dava yok.??? ???
Bundan sonra , haklı bi,r sebep olmadan TAMAM dediklerinde , mahkemeye başvurabilirsiniz, o zaman da haklıysanız kazanabilirsiniz elbette.

Belirli süreli is sözleşmeniz belirsiz sureliye dönüşmüş , artık kıdem ve ihbar tazminatını şartlar oluşursa talep edebilirsiniz

genkimol ' Alıntı:
iyi gunler ben bir özel sektore 10.01.2011 yılında baslayarak 10.06.2011 tarıhıne kadar 6 aylık sozleşmeli olarak işe girdim ve benım 6 ayı doldurmama ragmen ben iş yerinin kadrolu elemanı olarak gectiğimi sanıyordum o yuzdende bölüm müdürüne cıktım benım durumum ne oldu diye bölüm md. cevabı ise evet dedi sizin sozleşme hazıran ayında bitti biz onu uzattık dedi bende uzattınız peki dedim ne zamana kadar kaç aylık uzattınız oğrenmek istiyorum dedim ve aldıgım cevap biz tamam diyene kadar oldu bu durumda ne yapmalıyım mahkemeye versem kazanabilirmiyim bu konuda az bilgi almak istiyorum bana ne onerirsiniz bu durumda

Sözleşme bitiş tarihiniz 10.07.2011 olmalı eğer 6 aylık sözleşme yaptıysanız. Yaklaşımızdan işyeri ile ilgili bir sıkıntı olduğu izlenimine kapıldım. Eğer ücret gibi önceki sözleşme aşamasında belirlenmiş haklarınızdan memnun değilseniz insan kaynakları departmanı ile görüşmenizi öneririm.

Adli süreç en son düşünülmesi gerekirken -malesef günümüze kadar gelen- işçilere uygulanan olumsuz tutumlardan dolayı ilk akla gelen oluyor. Çok yazık!

ben konuyu tekrar bastan yazayım ben en son işyerime girmeden baska bir yerde iyi veya kotu calısıyordum en son girdiğim iş yeri işlerinin yoğun olmasından dolayı sıkısmıs ve beni iş gorusmesi için cagırdılar ve iş gorusmesini bolum ustası ve bolum sefi ile yapmıstım ve bana sozlesme imzalatcaklar korkma imzala işten cıkartılma olmucak dendi bana ve bende dedikleri gibi imzaladım bu surecte fabrikanın işçilere extra para ve normal ayakkabı gibi ihtiyacları karsıladı ve ben işe girer girmez 1 ay sonra bunlardan faydalandım benim sozleme 6 aylıktı her sey buraya kadar iyi sonra benim calıstıgım fabrika kutahyaya tasındı ve aynı sekilde ordada exrta para ayakkabı ve yakacak paraları dagıtıldı ve ben bunlardan yararlanamadım ve insan kaynaklarına olsun bolum mudurune olsun soyledim bana sözleşmeli elemanlara bunlar verilmiyor dendi peki ilk 6 ay bursda calıstım sozleşmem suresince bunlardan yararlandım peki bunları kutahyaya gidince neden yararlanamadım sordugmdada sozleşmeli elemanlara verilmiyor dendi ama ben bursadayken aldım bunların hepsini dedim o zaman gozden kacmıstır dediler bursadayken nedne gozden kacmadı o zamanda benim sozleşme biliyorsunuz hazıranda bitti dedim ben 6 ayı doldurdugumda fabrikanın kadrolu elemanı olarak gectiği sanıyordum bolum mudurune sordum biz senin sözleşmeyi uzattık dedi ne zamana kadar kaç aylıgına uzattınız dedi onların cevabı biz tamam diyene kadar oldu tamam dediklerinde buyuk ihtimal cıkarıcaklar biz kutahyaya ordakı elemanlara iş oğretemeye gittik oğrendiklerinde cıkarıcıklar benim sormak istedikleirm bunlardı benı işten cıkarttıklarında benım ne yapmam gerekıyor bana işe girerken boyle dememişlerdi cıkartma olmucak demişlerdi bu konu belki diger yazdıgım mailden az daha acıklamalı olmustur şimdiden tesekkur ederim yorumlarıız için

İş sözleşmesinin bir nüshası işçi de bir nüshası işveren de olmak üzere düzenlenir. Fakat sizin daha önceki 6 aylık olarak imzaladığınız sözleşme sonrasında sözleşmeniz uzatıldığı için belirli olan sözleşmeniz belirsiz süreli sözleşme olmuştur. Bunun içinde işveren geçerli bir sebep olmadan iş akdinizi sonlandıramayacaktır. Kıdem ihbar ve senelik izin haklarınız belirlenmiş olan süreleri doldurduğunuzda hak kazanabileceksiniz. İşveren işten çıkarttığında işverene dava hakkınız doğmuş olacaktır. İşyerindeki çalışanlara uygulanan tüm hak ve olanaklar sizede uygulanması gerekmektedir.