İş Sözleşmesi Türünün Belirlenmesi Hakkında

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan papara
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
12 Kas 2014
Mesajlar
4
Konum
ankara
Bayan bir girişimci olarak bir temizlik şirketi açmak istiyorum. Bunun için fizibilite çalışmamı tamamlamak üzereyim. Tabi bu esnada çözüm bulamadığım birkaç sıkıntı mevcut olduğundan ötürü sizlere danışmak görüşlerinizi almak istedim.

Şirketimin bünyesinde çalıştıracağım temizlik profesyonelleri (gündelikçi) için iş sözleşmemin hangi türde olması gerektiğini belirleyebilmiş değilim. Şirketim bünyesinde sadece evlere temizlik hizmeti vereceğim. Kısmi süreli iş sözleşmesi veya yine kısmi süreli iş sözleşmesi altında çağrı üzerine iş sözleşmesini inceledim fakat işim için en uygun iş sözleşmesine karar veremedim.

Yapacağım işe dair birkaç bilgi vermek istiyorum

1- Randevuya dayalı bir çalışma sistemimiz olacak.
2- Çalışanlarımızın her gün işi olacağının bir garantisi yok, müşterilerimizin talepleri doğrultusunda çalışanlarımızı müşterilerimize yönlendireceğiz.
3- Gündelikçi ekibimize çalıştığı saat bazında ödeme yapılacak ve tabi ki her bir çalışanımızı sigortalı olarak çalıştıracağız.
4- Haftalık olarak bünyemizdeki gündelikçi arkadaşlara çalıştıkları haftalık toplam saat bazında ücretlerini vereceğim.

Örneğin şirket bünyesinde sigortalı olarak çalışacak gündelikçi Fatma Hanım pazartesi tüm günü dolu iken salı ve çarşamba talep gelmediğinden ötürü çalışmayacak perşembe ise sadece 4 saatlik bir çalışma programı olacak ama bu süreler haftadan haftaya talebe göre sürekli değişecek.

İş sözleşmesine yukarıdaki durumlardan ötürü belli bir çalışma saati veya haftalık çalışma günü yazamıyorum. Çünkü talebin ne kadar olacağını bilemiyorum. Çağrı üzerine iş sözleşmesinde ise tırnak içinde belirttiğim madde beni kara kara düşündürüyor.

“Hafta, ay veya yıl gibi bir zaman dilimi içinde işçinin ne kadar süreyle çalışacağını taraflar belirlemedikleri takdirde, haftalık çalışma süresi yirmi saat kararlaştırılmış sayılır. Çağrı üzerine çalıştırılmak için belirlenen sürede işçi çalıştırılsın veya çalıştırılmasın ücrete hak kazanır.”

Çalışanıma çalıştığı süre bazında saatlik ücretini ve sigortasını yatırmak istiyorum ama yukarıdaki madde şirket bünyemdeki gündelikçi hanıma çalışsa da çalışmasa da haftalık belli bir ücret vermem gerektiğini söylüyor. Tabi ki elimdeki parayı eğer bu şekilde kullanırsam şirketim mali esnekliğini kaybedecek dayanma gücüm çok azalacak haliyle birkaç ayda batıp üzülmek istemiyorum.

Bu gibi bir durumda nasıl bir yol izlemem gerektiğine dair beni yönlendirmenizi yardımcı olmanızı rica ediyorum. Herkese güzel günler dilerim.

Zeliha A.
 
Son düzenleme:
Günaydın;

Sizin yapacağınız sözleşme türü "Kısmi süreli" iş sözleşmesidir.. Öncelikle bu sözleşmeyi yaparak sgk girişlerini buna uygun vereceksiniz. 20 saat olayına takılmayın .20 saat , ytaklaşık 2 gün yapar zaten. Bundan az olursa onu ay içersinde kaydırma yaparak telafi edersiniz.
Zaten kimin ne kadar çalıştığını takip eden ayın sonunda vereceğiniz bildirge ile belirleyeceksiniz. Zaten şu anda günlük brüt asgari ücret 37,8 TL dir . Bunun net tutarı günlük 30 tl ye yakındır.Buna göre ahftalık saat toplamını ayarlarsınız.
 
Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana. Uygulamada yine sorunla karşılaşırsanız yardımcı olmaya çalışırız.
 
Ben forumda yeniyim ama daha çok vakit geçirmem gerektiğini dün siteyi incelerken anladım. Takipçisi olacağım artık. Yardımınız için tekrar teşekkür ederim.
 
Siz meslekten değilsiniz anladığım kadarı ile. Bir meslektaşımızdan profosyonel yardım almanız yerinde olur.
 
Yapacağım işe dair birkaç bilgi vermek istiyorum

1- Randevuya dayalı bir çalışma sistemimiz olacak.
2- Çalışanlarımızın her gün işi olacağının bir garantisi yok, müşterilerimizin talepleri doğrultusunda çalışanlarımızı müşterilerimize yönlendireceğiz.
3- Gündelikçi ekibimize çalıştığı saat bazında ödeme yapılacak ve tabi ki her bir çalışanımızı sigortalı olarak çalıştıracağız.
4- Haftalık olarak bünyemizdeki gündelikçi arkadaşlara çalıştıkları haftalık toplam saat bazında ücretlerini vereceğim.
Bu durumlar genel manada düşünüldüğünde,Sn.Nizam beye katılıyorum.
 
Kesinlikle haklısınız. Profesyonel olarak yardım almam şart. Ben endüstri mühendisiyim bu konular hakkında pek bilgili değilim. Ama kendi işimi kurmam gerektiğinde bu tür konulara daha hakim olmalıyım.
 
nizam bey ,
otelcilik sektöründe hafta sonlarının yoğun olması nedeniyle ekstra personele ihtiyaç duyulmaktadır. ancak her hafta sonu aynı yogunlukta gecmediğinden dolayı 1 ay içinde bazan 1 gün bazan 10 gün ihtiyaç duyulmaktadır. böyle durumlarda alacagımız personeli kısmi süreli olarak mı yoksa çağrı üzerine çalışma sözleşmesi mi yapacagım?

çağrı üzerine çalışmalarda çalışsa da calışmasada 20 saatlik ücret ödeme zorunlulugundan bahsediyor çalışmayan personele ücret ödemesi mi yapacagız?
kısmi süreli de nasıl bir yol izlemeliyiz?
10 üzeri işçi çalışan bir yeriz yinede kısmi sürelilerin eksik günlerini sgk ya elden sözleşmeleriyle birlikte bildirmek zorundamıyız?
bana bu konular üzerinde bilgi verebilirmisiniz?
 
Sn.Nizam beyin cevap vermesini istemişsiniz ama benim düşüncem kısmi olması, dolayısıyla eksik günlerinin mutad bildirilmesi,puantaj kayıtlarında ise işverenin kaşe imzası yanında işcilerinde imzalarının bulunması yönündedir.
 
Üst