İş Sözleşmesi

Merhabalar benim bir sorum olacak. Öğretmen olarak devlete atanamadığım için özel bir firmada yaklaşık 10 aydır çalışmaktayım.İşveren benimle belirli süreli iş sözleşmesi imzalamak istiyor.Sözleşmede şöyle bir madde var "Personel, işverenin yazılı izni olmadan başka herhangi bir kuruluş, şirkette çalışamaz, ortak olamaz, herhangi bir sıfatla görev alamaz. İşveren izin verip vermemekte serbesttir. " deniyor ayrıca "Personel sorumluluklarını yerine getirmezse işverene kendisine ödenen son maaşa ait bordrodaki brüt maaş tutarının on(10) katı tazminat ödemeyi kabul ve taahhüt etmiştir" deniyor. Ben bu sözleşmeyi imzalarsam ilerde devlete öğretmen olarak atanmam durumunda bir sorun yaşar mıyım veya bir yaşamamam için ne yapmam gerekir.

Şimdiden teşekkürler.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Bunu belirtmelisin sözleşmede.
"Devlete atanması durumları hariç vs." gibi.

Bu firmada/şirkette iş akdiniz sürdüğü yani oradan ayrılıncaya kadar başka bir yerde ek iş yapamayacağınıza dair bir madde.

kusura bakmayın arkadaşlar genelden nerede mesaj yazacağımı bilemedim buradan bir soru sormak istiyorum

Bundan yaklaşık bir yıl önce Belirli Süreli sözleşme yaptım sözleşmeyi imzaladım. Bir ( 1 ) yıllık sözleşme olduğunu biliyordum ama dikkatimi sonradan çekti feshi süresi Bir ( 1 ) aylık olacak şekilde sözleşme yapılmış 11 aydır çalışmaktayım ve yakın zamanda iş yerimiz kapanacaktır mağdur taraf olmamak için

öğrenmek istediğim var olan sözleşmemi işveren ile konuşup Bir ( 1 ) aylık olan süreyi başlangıç süresi aynı kalmak suretiyle bitiş süresini Bir ( 1 ) yıl olacak şekilde düzeltme yapabiliyor muyuz.

Teşekkür ederim

Sözleşme belirli süreli olduğuna göre orada bitiş tarihi yazılıdır. O bitiş tarihinde işten ayrılmış olacaksınız. Sözleşme belirli süreli olduğu için iki taraf için de ihbar tazminatı doğmayacak.

Sözleşmede şöyle bir madde var "Personel, işverenin yazılı izni olmadan başka herhangi bir kuruluş, şirkette çalışamaz,ortak olamaz, herhangi bir sıfatla görev alamaz. İşveren izin verip vermemekte serbesttir. " deniyor ayrıca "Personel sorumluluklarını yerine getirmezse işverene kendisine ödenen son maaşa ait bordrodaki brüt maaş tutarının on(10) katı tazminat ödemeyi kabul ve taahhüt etmiştir" deniyor. Ben bu sözleşmeyi imzalarsam ilerde devlete öğretmen olarak atanmam durumunda bir sorun yaşar mıyım veya bir yaşamamam için ne yapmam gerekir.

Şimdiden teşekkürler.
evet bu hükümler bağlayıcı olacaktır,ya imzalamayacak(burada calışmayacak)sınız
yada
Bunu belirtmelisin sözleşmede.
"Devlete atanması durumları hariç vs." gibi.
evet böyle bir hükmün bulunması gerekir ki,atanmanız halinde sizi bağlayan bir nokta olmasın.
"personelin devlet memurluğu veya öğretmen olarak kamuya atanması gibi durumlar hariç"

İlgili şart aktif çalışırken mi yoksa o işverenden ayrıldığınızla mı ilgili? Aktif çalışırken ek bir iş yapmamanız için ise zaten atamanız olduğunda istifa edeceğinizden sorun olmaz. İşten ayrılmanızla ilgili ise "devlete atanmam hariç" şerhini düşerek imzalayabilirsiniz.

Sözleşmenizdeki bu maddenin sadece çalışma sürenizi kapsayacağını düşünüyorum. Zira çalışmak sizin anayasal bir hakkınız. Bir şirkette çalışarak bütün hayatınızı ipotek altına sokamazsınız. Zaten böyle bir durumda o sözleşmenin hukuki olarak bir geçerliliğinin de olacağını sanmıyorum. Fakat ilgili maddeyi daha açıklayıcı yazmak içinizi rahatlatacaktır. İşverenize ilgili maddenin kapsamını sorun ve "İşyerinde çalıştığı sürece" ibaresini ekletin.

Merhaba,
Bir konu hakkında bilgi almak istiyorum sizlerden. Şirketin belirsiz süreli iş sözleşmesinde; ayrılma durumunda işverene 3 ay önceden yazılı bildirmek zorundadır" ibaresi var. Kişinin ihbarı 2 hafta olsa bile sözleşmedeki bu ibarenin yükümlülüğü ne derece yasaldır ? Herhangi bir işlem yapılabilir mi bununla ilgili ?

yoruma dayanarak şunu söyleye bilirim ki kanunda ihbar süreleri bellidir. Sözleşme dahi olsa bunu aşan süreler hükümsüz olacaktır diye düşünüyorum.

Aşan süreler karşılıklı olmak koşulu ile geçerlidir, ama daha kısa süre belirlenmesi geçersizdir.

Merhabalar benim bir sorum olacak. Öğretmen olarak devlete atanamadığım için özel bir firmada yaklaşık 10 aydır çalışmaktayım.İşveren benimle belirli süreli iş sözleşmesi imzalamak istiyor.Sözleşmede şöyle bir madde var "Personel, işverenin yazılı izni olmadan başka herhangi bir kuruluş, şirkette çalışamaz, ortak olamaz, herhangi bir sıfatla görev alamaz. İşveren izin verip vermemekte serbesttir. " deniyor ayrıca "Personel sorumluluklarını yerine getirmezse işverene kendisine ödenen son maaşa ait bordrodaki brüt maaş tutarının on(10) katı tazminat ödemeyi kabul ve taahhüt etmiştir" deniyor. Ben bu sözleşmeyi imzalarsam ilerde devlete öğretmen olarak atanmam durumunda bir sorun yaşar mıyım veya bir yaşamamam için ne yapmam gerekir.

Şimdiden teşekkürler.

Zaten normalde de bir iş yerinde sgk lı olarak çalışırken başka bir iş yerinde işverenin izni olmadan çalışırsanız tazminatsız sizi işten çıkarmak hakkına sahiptir. Bu maddeyi yazmasada iş kanununa göre olan bir durum.Zaten atamanız olduğunda istifa edeceğinizden bu madde sizi bağlamaz. Bence esas önemli olan son olan sorumluluklarınız ile ilgili olan madde. İş sözleşmenizde sorumluluklarınız tek tek belirlenmiş durumda mı?
Ayrıca belirli süreli iş sözleşmesi yapmak istiyor. Süre bitiminde iş akdiniz sona erecektir.