İş yeri kira vergisi

İyi akşamlar arkadaşlar.
Öncelikle bu vergi konularını hiç anlamam şimdiye kadar hiç işim olmadı.Kendim öğretmenim..
Bu güne kadar üç beş biriktirdiğim para ile küçük bir dükkan aldım ve basit usul ( defter tutmayan )bir kişiye 200tl kiraya verdim.Gerci basit usulünde ne olduğunu ve defter nedir tam anlamış değilim ya.
1:Evlerde olduğu gibi yani 2400tl den sonra beyanname verilmesi gibi iş yerlerindede bir sınır varmı varsa nasıl ben beyanmame verecekmiyim.
2:Bu iş yeri için yani 200 TL için ne kadar vergi veririm(yanlız nasıl hesapladığınızıda anlatırsanız sevinirim.
Günlerdir internetden bakıyorum araştırmaya çalışıyorum ama kafam basmıyor.Bazı yerlerde 19000 Tl den sonra beyanname verilecek diyor bazı yerlerde 900 TL den sonra diyor bir türlü anlamadım.Bir yardımcı olursanız sevinirim.

Ynt: İş yeri kira vergisi

Konut kira gelirinin 2 bin 400 TL'yi aşan kısmı ile işyeri kira gelirinin toplamı 19 bin 800 TL'yi aşıyorsa hem konut hem de işyeri kira geliri beyan edilecek. Aşmıyorsa, işyeri kira geliri beyannameye dahil edilmeyecek, sadece 2 bin 400 TL'yi aşan konut kira geliri beyan edilecek

Beyanname vereceksizniz. Sadece mesken olarak kiraya verilirse istisna söz konusu olur. (Gelir Vergisi Kanunu Md. 21)
Götürü gider uygulaması var GVK 74'te. Hasılatın %25'ini indirebilirsiniz. Bu durumda Başka bir geliriniz yoksa 2400- 600=1800 ; 1800 YTL'nin %15= 270 YTL bunu da iki taksitte ödeyebilirsiniz. Martın 25'ine kadar beyan edeceksiniz. Mart ve Temmuz aylarında iki taksitte ödeyeceksiniz.
İlgili Maddeler
GVK 92 beyanname verme
GVK 103 Vergi hesabı
GVK 117 Ödeme
Sizi ilgilendiren bu maddeler bu maddelere bakmanız yeterli olur. 2008 ylı için 25,4 YTL damga vergisi var.

Sn Cerselog,
basit usul tacirin tevkifat yapma zorunluluğu olmadığı için buradaki işyeri kira ödemesi tevfikata tabi değil. Dolayısıyla 86 1/c burada uygulanmamalı.

Merhaba ;

Sn cerselog verdiğiniz yanıtı bir kez daha gözden geçiriniz.

2008 yılı için ; işyeri , basit usulde vergilendirilen bir mükellefe kiralanmışsa, söz konusu mükellefler stopaj yapmak zorunda olmadıklarından, elde edilen işyeri kira gelirinin tutarı 960 TL'yi aşıyorsa beyan edilmesi gerekiyor.

2009 yılı için ise bu rakamın 1.070 TL olduğunu belirtmek isterim.

GİB'in ilgili sayfasından
KİMLER BEYANNAME VERECEK?

* Diğer mal ve haklardan kira geliri elde edenlerden, tevkifata tabi olmayanlardan 960 Türk Lirasını geçenler ile tevkifata tabi olanlardan 19.800 Türk Lirasını geçenler

İşyeri kira geliri olduğu için ve kiracının basit usüle tabi olduğundan tevkifat yapamadığından dolayı 270 sayılı vuk tebliği 1.8 e göre yıllık kira geliriniz 1070 tl yi geçtiği için beyanname vermeniz gerekiyor

haklısınız basit usul olduğu gözümden kaçmış... uyarı için teşekkür ederim

Sn Muhasebe,
Cevabımı uyarınız üzere bir kez daha okudum ama nerde yanlış yaptığımı anlayamadım.
Acaba siz mi yanlış anladınız? Ya da yanlışım nerede?