İş Yerinde Tadilat Yapılıyor Aktifte Değil Kdv, Giderleri Ne Olacak?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan g.günal
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
arkadaşlar iyi çalışmalar
İçinde bulunduğumuz işyerine tadilat yaptık çatıyı aktardık duvarların sıvalarını yeniledik vs 4 000 ytl lik hazır beton aldık bunları direk kdv sinden yararlanmak istiyoruz fakat binaya amortisman ayırmadık ve aktife kaydetmedik.(ben bunu şöyle değerlendiriyorum; işletmenin heryıl boya badana masrafları oluyo bunları tamamen giderleştiriyoruz bunuda giderleştirebilirmiyiz giderleştirmesekte sadece kdv sinden istifade etsek) konu hakkında yorum yazacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum iyi çalışmalar...:) (Not:mükellef işletme defteri tutuyor ve 2.sınıf işletmedir.)

Ynt: İş Yerinde Tadilat Yapılıyor Aktifte Değil Kdv, Giderleri Ne Olacak?

264 özel maliyetler hesabına kayıt edilip kira süresi içinde eşit tutarlar halinde giderleştirilmelidir, kira süresi belli değilse 5 yıl içinde eşit tutarlar halinde giderleştirilir.kdv si ilk yıl indirilir.

Ynt: İş Yerinde Tadilat Yapılıyor Aktifte Değil Kdv, Giderleri Ne Olacak?

Sayın g.günal,
Benim yorumum sahibi olduğunuz ancak işletmeye dahil edilmeyen binalar ile ilgili olarak yapılan giderlerin kayda alınmaması yönündedir. Gelir vergisi kanununda konuyla ilgili açık bir hüküm bulunmamakla beraber 40. maddenin 5.bendinde "Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıt giderleri" nin indirilecek gider olarak kabul edildiğini düşünürsek işletmeye dahil olmayan taşıt giderlerinin gider olarak kabul edilmeyeceğini söyleyebiliriz. Bu durum kanaatimce binalar için de geçerli olmalıdır.
KDV Kanununa göre olayı değerlendirirsek KDV Kanunun 30/d ' ye göre "Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarına göre kazancın tespitinde indirimi kabul edilmeyen giderler dolayısıyla ödenen katma değer vergisi" nin indirilemeyecek katma değer vergisi olarak değerlendirilmesi nedeniye kanunen kabul edilmeyen giderlerin kdv sinin de indirim konusu yapılamayacağı sonucuna ulaşabiliriz.
VUK.nun 187. maddesi Bina ve arazilerin envantere alınması konusunu düzenlemektedir. Bence sahibi olduğunuz bina öncelikle envantere dahil edilmeli ardından gider ve kdv lerinin kaydı yapılmalıdır. Bu durumda evnantere alınmayan binalar ile ilgili gider ve kdv leri kayda almamanızda fayda olur düşüncesindeyim.