İş Yerleri Arası İşçi Transferi

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan stajer66
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

stajer66

Katkı Sunan Üye
Üyelik
30 Tem 2005
Mesajlar
376
Konum
Ankara
İki adet şirket ortaklık yapısı birbirine çok benziyor (sahipleri ve ortaklık dereceleri aynı) bir şirkette çalışan işçileri diğer şirkete kaydırmak istiyor bu durumda ihbar ve kıdem tazminatları doğar mı ? İhbar ve kıdem tazminatlarını diğer şirkete devretme durumu olabilir mi
cevaplarınız için teşekkür ederim.
 
Ynt: İş Yerleri Arası İşçi Transferi

İhbar ve kıdem doğmaz. İşçiler diğer şirkete devir olup çalışmaya devam ederler. Kıdemi gerektirecek şekilde iş akidleri sona ererse her iki şirket de çalışma süreleri ile orantılı olarak sorumludur.
 
Ynt: İş Yerleri Arası İşçi Transferi

Nizam Bey; O zaman benim yapmam gereken şirketin birinden çıkışlarını yapmak diğer şirketede aynı gün girişlerini yapmak. Sonra kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı söz konusu olursa iki firma da ayrı ayır olarak ihbar tazminatı hesaplayacak ayrı ayrı kıdem tazminatı hesaplamak olacak değil mi ? Birde diğer arkadaşlar bu duruma itiraz ediyorlar hak kaybına ugrar diyorlar işçiler bu konuda yasal bir dayanak var mı ? İlginiz için teşekkür ederim.
 
Ynt: İş Yerleri Arası İşçi Transferi

İşverenin aynı olması,şirketlerin aynı tüzel kişilik olması değildir.İşveren kişi değil firmadır.Firma değiştiğinde sahiplerinin önemi yoktur.bahsettiğiniz şekilde bir işlem doğal olarak kıdem tazminatı ödenmesini gerektirir.Ödenmemesi durumunda çalışan bunu kabul etmek zorunda değildir.Kabul ettiğinde geçmişten gelen kıdem tazminatı hakları yeni şirkete devredilebilir.3lü bir sözleşme ile bu durum düzenlenebilir.Yeni şirkete giriş yapıldıktan bir süre sonra diğer şirketin de kurucusu olan kişi yeni şirket ortaklığını devrederse,yeni gelen ortak ta işyerini kapatacak olursa geçmişten gelen kıdem tazminatı hakları yeni ortağı bağlamayacaktır.Yada yeni şirkete girdikten bir süre sonra işçi şartları beğenmediği için kendi isteğiyle ayrılırsa geçmiş kıdem hakkı ne olacaktır?
Bahsettiğiniz türde bir devir iş kanununda tanımlanmamıştır.Yeni işe girmiş işçi eski işyerine kıdem tazminatı davası açabilir.

saygılar
 
Ynt: İş Yerleri Arası İşçi Transferi

İş yasası teorik olarak bunu kabul etmektedir. Ancak pratikte sn. ekircalı nın belirttiği mahzurlar tabi vardır.
En güzeli imkan varsa ödemektir. Yoksa üçlü bir sözleşme yapmakta yarar vardır.
 
Ynt: İş Yerleri Arası İşçi Transferi

işveren aynıysa ve işten çıkış işlemi değilde işyeri değişkliği gibi gösterilirse ihbar,kıdem ödenmesine gerek yok yıllık izin haklarını bile devam ettirebilirsiniz isterseniz ama madem bu işi bu şekilde yapmak istiyorsunuz bu kişileride bilgilendirin gerekirse ellerine haklarının kaybolmayacağı konusunda bir yazı verin.
 
Ynt: İş Yerleri Arası İşçi Transferi

Şirket sahibi aynıysa şirketler arası NAKİL olur. İş kanunundada böyle bişey var zaten. İşçinin tüm haklarıyla diğer şirkete nakil olduğunu kabul ettiğine dair üçlü protokol yapılması ve işçinin bunu imzalaması lazım. İAB gerektirmez.
 
Üst