personel maaş programı

İşçi çalıştamaya başlama tarihi

aşkınbulduk

Tanınmış Üye
sn.üstadlardan gelen farklı cevaplar karşısında sorumu forma taşıdım.

sgk işyeri bildirgesinde işe başlama tarihinden itibaren 1 ay içinde işe giriş yapıyorum geçenlerde formda işçi çalıtırmaya tarihi değil işyeri bildirgesini kuruma verme tarihinden itibaren 1 ay okudum.

hangisi doğrudur ?

yorumlarınız için sağolun.

Ynt: İşçi çalıştamaya başlama tarihi

İşyeri bildirgesinin kuruma verildiği tarih baz alınır.

Sizin işyeri bildirgesini kuruma verdiğiniz tarih işe başlama tarihidir.Verdiğiniz evrak kurumda memur kayıt altına alındığı tarihte diyebiliriz buna.

Evrak kayıt tarihinin hiç bir önemi yok. Önemli olan bildirimdeki ilk sigortalı çalıştırılcak tarihtir. SGK md.8

bu konuda benimde aklıma bişey takıldı. dün sigortada dosya açtırdım. işçi sayısını boş bırakmıştım. işverene sorup onu oraya yazarım diye. sonra işveren servis şefine işçi sayısını az veya çok bildirmemizin bir önemi varmı dedim.
şöyle dedi,
işçi çalıştırmaya başlayacağınız tarihte orada belirttiğiniz kadar işçiyi giriş yapmalısınız dedi.
bu konunun detaylarını nereden öğrenebiliriz.
bugüne kadar hep bir aylık bir süre olduğunu biliyorduk.

açıkladığınız konu ile soru farklı şeyler sn.stajer49

evet o kadar işçiyi o tarihe giriş yapacaksınız.
bir aylık süre halen geçerli.

sn aşkınbulduk

atıyorum işyeri bildirgesinde 10 hazirana 5 kişi bildirdik
30 günlük süre olan 10 temmuz a kadar herhangi bir tarihte 5 kişi giriş mi yapmamız gerekiyor
yoksa
30 günlük süre içinde 10 hazirana mı (ilk bildirge olduğu ve geriye dönük giriş yapabileceğimiz için) 5 işçinin girişini yapmamız gerekiyor.

anlayamadığım nokta bu

İşyeri bildirgesini işe başlama tarihinden önceki bir tarihte verdi iseniz çalışacak işçi sayısının hiç bir önemi yok. Örn: İşe başlama tarihi 01/06/2012 siz 31/05/2012 kuruma bilgirimi yaptınız ve 5 kişi çalışacak yazdınız. Bir aylık süre içinde 01/06/2012 tarihinde işe başlayacak olarak 1 kişide 15 kişide giriş yapabilirsiniz. (Taşeron hariç)

peki 2 hazirana veya 3 hazirana yaparsak girişi herhangi bir cezai müeyyidesi olur mu ? olursa ne olur ?

bir aylık sürede cezasızdır. (02/06/2012 tarihi işbaşı olarak 15/06/2012 girişi onaylayabilirsiniz.)

pardon kafam iyice durdu.
doğrumu anlamışım onaylarsanız sevinirim.

şimdi işyeri tescilinde 1 haziranda 1 işçi çalıştırcaz dedik.
fakat işçinin işe başlama tarihi olarak 2 haziran tarihli girişini 1 haziranda yaptık. veya 2 haziranda işe başlama tarihi 03 haziran diye 1 kişi giriş yaptık.
bunun herhangi bir cezası yoktur.
doğru mu ?

stajer49 ' Alıntı:

fakat işçinin işe başlama tarihi olarak 2 haziran tarihli girişini 1 haziranda yaptık. veya 2 haziranda işe başlama tarihi 03 haziran diye 1 kişi giriş yaptık.
doğru mu ?

Eğer 1 Haziran'da 1 kişi çalıştırmaya başlayacağız dediyseniz o zaman 1 Haziran tarihli 1 kişinin girişini yapmak zorundasınız.Bunun içinde 30 Haziran'a kadar (taşeron işler hariç) vaktiniz var.

Rietveld ' Alıntı:
stajer49 ' Alıntı:

doğru mu ?

Eğer 1 Haziran'da 1 kişi çalıştırmaya başlayacağız dediyseniz o zaman 1 Haziran tarihli 1 kişinin girişini yapmak zorundasınız.Bunun içinde 30 Haziran'a kadar (taşeron işler hariç) vaktiniz var.
eğer işçi çalıştırmaya başlayacağınız tarihi 1 haziran diye belirtmiş iseniz 1 ay içersinde giriş yapamanız gerekir fakat
1 haziran işçi çalıştırmaya başladığınız tarih yazıp 2 haziranda işe başlama tarihi 03 haziran diye 1 kişi giriş yaparsanız cezası var.

ilk iş yeri açılışlarında vergi dairesinden gelen memurlara işçi giriş tarihi ve çalışacak sayısı tutanağa yazdırmışsanız ve belirtilen tarihlerde giriş yapmaz iseniz ceza var.
ve son olarak yeni kurulan işyerlerinde ticaret sicil memurluğuna verilen kuruluş bilgi formunda işçi sayısı ve çalıştırılmaya başlatılacağı tarih yazılmış ise ticaret sicil sgk bildiriyor ve yine belirtilen tarihte işçi girişini yapmanız gerekiyor. aksi durumlarda cezaya maruz kalırsınız