Ynt: İşçi Çıkışı Hakkında.?
Sn.Ekircali'nin tesbiti yerindedir. (İlaveten, işçi son işyerinden çıkarılırsa yada istifa ederse kaydıyla).
Serbest meslek işyeri ile LTD şirket işyerleri, aynı işverenindir diyebilirmiyiz?
Bunlar ayrı kişilikler, değilmi?
------------------------------------------------------
Holding (Grup) Şirketleri Tayin Yapabilir Mi?
http://www.resulkurt.com/yazi.asp?yID=694
[email protected]
Ali Bey, bir temizlik şirketinde temizlik elemanı olarak 7 yıldan beri çalışıyorum.
Şimdi beni aynı holdingin başka bir şirketine tayin yapacaklarını söylüyorlar ve kıdem tazminatlarım ile diğer haklarımın gideceğim şirkete devredileceğini de taahhüt ediyorlar. Ben ise kıdem tazminatımı istiyorum. Alabilmek için ne yapmalıyım? Kadir Tuğlu
Sayın okurum,
Türk Ticaret Kanunu?na göre kurulan her şirketin ister anonim ister limitet olsun tüzel kişiliği vardır ve her bir şirket ayrı ayrı kişilik olarak kabul edilir.
Kamuoyunda bilinen ve dile getirilen holding veya grup şirketi kavramı ise herhangi bir yasada tanımlanmamıştır. Holdingler, birkaç tüzel kişi şirketin ortaklığı (iştiraki) ile kurulmuş limitet veya anonim şirketlerdir ve
holdinginden kendini kuran şirketlerin de tüzel kişilikleri farklı farklıdır. Yani, ister aynı holdingin iştiraki olsun ister başka bir şirket olsun hiçbir şirket işçisini bir başka şirkete tayin-nakil edemez. İsterseniz aşağıdaki soruları işvereninize ve danışmanlarına sorun. Verecekleri (belki de veremeyecekleri) cevapları hayretle dinleyin ve sonra bana bildirin olur mu?
`Ortağı olduğunuz şirketlerden birinde 5 yıldan beri çalışan işçiyi işten çıkarıp, diğer şirkete (tüm hakları ile) geçirdiniz ve işçiniz 2 yıl sonra emeklilik dilekçesi verdi. Tabi geçirirken bir şirketten çıkış, diğerinden giriş yaptınız ama tazminatlarını ödemediniz.
1) Emekliliğinde son şirket üzerinden kendisine kaç yıllık kıdem tazminatı vereceksiniz? Bütün yıllara ait kıdem tazminatını verirseniz sadece 2 yıldan beri bu şirkette çalışan işçiye 7 yıllık hesaplayarak ödediğiniz kıdem tazminatını şirketin giderlerinde nasıl göstereceksiniz? Gösteririm, gider de yazarım dediniz mali incelemelerde ne gibi cezalarla karşılacağınızı biliyor musunuz?
2) Aynı işçinizin aylığı ilk şirkette 1 milyar iken diğer şirkette yönetici oldu ve aylık ücret 5 milyara çıktı. Siz kıdem tazminatı öderken hangi ücretini dikkate alacaksınız?
3) Vereceğiniz kıdem tazminatlarının tutarını hangi şirketin defterlerine gider olarak kaydedeceksiniz. Kanunen kabul edilmeyen gider diye mi yazacaksınız?
4) Aynı işçi emekli olmasaydı da size ve ailenize hakaret etseydi veya üç gün işe gelmeseydi siz 4857 Sayılı İş Kanunu?nun 25?inci maddesi gereğince derhal tazminatsız işten atsaydınız, ilk şirketteki süre için kıdem tazminatı verecek miydiniz? Verecekseniz hangi ücret düzeyi üzerinden vereceksiniz?
5) Uzun sürelerden beri çalışan ve kıdem tazminatları epey fazla tutan işçileriniz için yeni bir şirket kursanız ve sermayesini de düşük tutsanız ve bütün işçileri hak ve borçları ile bu şirkete devredebilir ve daha önce çalıştıkları diğer şirketlerinizi kıdem tazminatı yükünden kurtarabilir misiniz?
6) Ya da işçileri devrettiğiniz son şirketteki hisselerinizin tamamını bir başkasına devretseniz (sizin tabiriniz ile şirketinizi satsanız) her şeyden kurtulmuş olur musunuz?