Madem o kadar ciddisiniz dava açmakta, biraz daha bilgi verin hangi konuda nasıl dava açarsanız sizin için daha iyi olur onu da hep birlikte bulalım.
Örneğin;
- ayda en az 75 saat fazla çalışmamız var diyorsunuz, bu 75 saati neye göre hesapladığınız önemli, işyerine girişinizle çıkış satiniz arasında geçen sürenin tamamı çalışma süresinden sayılmaz. Bu süre içindeki yemek molalarınız, çay molalarınız çalışma süresinden sayılmaz.
Ayrıca, fazla çalışma haftalık hesaplanır, günlük değil, haftalık 45 saati aşan süreler fazla çalışma sayılır, örneğin bir gün 24 saat çalışıp ertesi gün çalışmıyorsanız , o çalıştığınız sürenin tamamı fazla çalışma olmayacaktır.
- iş güvenliği olmadığından, ölümlü kazalar olduğundan bahsediyorsunuz, iş güvenliği yoksa, sağlanmıyorsa, o işi yapmama hakkınızı kullanabilirsiniz, zorlanırsanız o işi gerekli güvenlik tedbirleri alınmadan yapmaya, bu sebeple sözleşmenizi feshetme hakkınız doğar, bu sebeple gerekli kurumlara şikayette bulunup idari para cezaları uygulanmasını sağlayabilirsiniz, ama bu konuda doğrudan dava açabileceğinizi sanmıyorum. Çünkü öncelikli olarak o işi görmeme-zorlanma durumunda sözleşmeyi haklı sebeple feshetme hakkınızı kullanmanız gerekir.
Kaldı ki bu kadar çok iş kazası oluyorsa, o iş kazalarının hasır altı edilebilme şansı sıfırdır, ilgili kurumlardan mutlaka incelemelere gelinmiş, araştırılmıştır.İşletme hala faaliyetlerine devam ediyorsa, yeterli seviyede iş güvenliği tedbirleri alınmış olsa gerek bence, amcanız iş kazası geçirmesi size hakı fesih sebebi kazandırmaz.
Ücretlerin geç ödenmesi, süreklilik arzediyorsa mutlaka 20 gün gecikmesi gerekmiyor, sözleşmeyi feshedip kıdem tazminatı talep etme hakkı kazandırır, gecikmelerin süreklilik arzetmesi, 20 günlük ücret gecikmesi sonunda hala ücret ödenmemişse, işyerine hazır bulunup ücretleriniz ödeninceye kadar iş görmeme hakkınızı kullanabilirsiniz.Her ay 10 gün 15 gün 8 gün geç ödeme yapılıyorsa, maaş ödeme gününüzde maaşınız ödenmediğinde ertesi gün sözleşmenizi feshedip tazminat için mahkemeye başvurabilirsiniz.
-Maaş ödeme günü dedim farkındaysanız,
ücretlerin ayda 2 kez ödendiğinden bahsettiniz, sözleşmenizi okudunuz mu hiç? Belki ücretler 2 haftada 1 ödenir diye bir madde var, o şekilde olup olmadığından eminmisiniz?
- Ücretlerin elden ödenmesi konusunda ise, benim bildiğim elden ödenirse, elden ödenen işçi başına 100tl her ay için ceza var. Tabii maaşların elden ödendiğini ıspat ederseniz.