fonradar

İşçiye İmzalatılan muhafakiyet mesailer için

Üyelik
8 Eyl 2010
Mesajlar
22
işyeri aldığı bir karar doğrultusunda.ellerinde dilekçe ile muhafakiye diye bir dilekçe imzalatmaya çalışıyorlar.mesai kalma saatlerimizi tamamen şirkete devredeceğimize dair.bu dilekçeyi sanki biz yazmışız gibi.fakat bu dilekçe içerisinde tc kimlik numarasını yazıp ulu orta yerde göstermeleri yasalmıdır.yani benim tc kimlik numaram yerine o dilekçeye sgk numaramı yazmaları gerekmiyormuydu.ben itiraz edebilirmiyim dilekçeye neden tc numaramı yazdılar diye
tşk
 
Ynt: İşçiye İmzalatılan muhafakiyet mesailer için

İki konu arasında ben bi alaka kuramadım ama şöyle açıklıyım. birincisi muhafakiye değil muvafaktaneme olabilir o evrak. O evrak mesailerinizin işyerine devir edilmesiyle alakalı değil fazla mesai kalmayı kabul ettiğinize dair olmalıdır. İkinici olarak tc kimlik numaranın ula orta yerden kastınız ne olduğunu anlayamadığım için cevap veremeyeceğim.
 
Ynt: İşçiye İmzalatılan muhafakiyet mesailer için

kusura bakmayın.anlatım bozukluğu var haklısınız.fazla mesai muvafakatnamesi adı altında bir dilekçe hazırlamışlar.bizlere imzalatmak istiyorlar.ellerinde bu dilekçelerle gezinip kişilere imzalatmaya çalışıyorlar.bu dilekçe sanki bizim tarafımızdan hazırlanmışta yöneticilere veriliyor gibi ibareler içermekte..... kimlik nolu çaılaşanım.bütün fazla çalışmayı kabul ediyor.mesai yapıp yapmayacağım yetkisinin işverene devrediyorum. diyerek bir dilekçe.bu dilekçede benim kimlik no ile ellerinde bu şekilde gezmeleri doğrumudur.dilekçeyi ben imzalamak istemiyorum.maddelerden dolayı.
tşk
 
Ynt: İşçiye İmzalatılan muhafakiyet mesailer için

Bu belge işyerinde fazla mesai yapılıyorsa işnini onayının alınması gereklilği kanunuyla ilgili bir belge fazla mesai yapıyorsanız imzalamanız gerekir. Veya işveren sizi fazla mesaiden çıkarmak durumundada kalabilir...
 
Ynt: İşçiye İmzalatılan muhafakiyet mesailer için

yant verdiğiniz için tşk ederim.bu belge ile örneğin yazın 5 saat mesai yaptık diyelim.5 saat alacaklı olacağız.artık 3-4-5 ay sonra ne zaman iş az olursa izin olarak 5 saati bize geri verecekler.yani mesai ücreti ödemiyecekler.nekadar mesaiye kaldıysan o kadar izin kullanacan.
boyle bir maddeyi kabul etmek zorunluluğumuz varmıdır.yada etmezsek tazminat alma hakkımız varmıdır.8 yıldır aynı işyerinde çalışıyorum
 
Ynt: İşçiye İmzalatılan muhafakiyet mesailer için

O yazıyı olduğu şekliyle imzalama zorunluluğunuz yoktur.
İşverenin , iş kanunu gereği çalışandan yazılı olarak fazla çalışma yaptırabilmesi için o fazla çalışma yapmayı kabul ettiğinize dair onayı alma zorunluluğu vardır.
Fazla çalışma yapmayı kabul ettiğinize dair o belgeyi imzalamadığınız için işverenin tazminatsız sözleşmenizi feshetme hakkı bulunmamaktadır.Bu sebeple sözleşmenizi feshederse, ihbar öneline uyarak kıdem tazminatınızı ödeyerek yapması gerekir.Bu durumda dilerseniz verilen hakları alırsınız, dilerseniz 30dan fazla çalışan varsa, 6 ayı geçmiş çalışmanız da varsa, işe iade davası açma hakkınızı kullanabilirsiniz.
Hepsinden öte, size sunulan belgeyi imzalarken, fazla çalışma karşılığında izin uygulamasını kabul ETMEDİĞİNİZİ belirterek te imzalayabilirsiniz.Aslolan fazla çalışma karşılığının ücret olarak ödenmesidir. Fazla çalışma karşılığı izin kullanma seçim hakkı çalışandadır.Bu talebin çalışandan gelmesi gerektiği için sanki siz talep ediyormuşsunuz ağzıyla yazılmış olmalı bahsettiğiniz belge.

Ayrıca düşündüğünüz gibi , fazla çalışma karşılığı kullandırılacak olan izinler dediğiniz gibi 3-4-5 ay sonra ne zaman olursa artık şeklinde kullandırılamaz.
4857 sayılı iş kanununun fazla çalışma ile ilgili maddelerini incelemeniz konuyu daha rahat anlamanızı sağlayacaktır.


TC Kimlik numaranıza gelince,
İşyerinizde adınızın yazıldığı bir belge sizi ne kadar rahatszı edebilrise, bu numaranın bir belge üzerind eyazılı olması da ancak o kadar rahatszı etmeli.Sİzi tanımlayan bir numaradan ibarettir sadece, o numara ile , işyerinde, altına imza atmanız için düzenlenmiş bir belge sadece, neden bu kadar korkuttu anlamak zor gerçekten.
Oysa aynı TC kimlik numaranızı, yeni bir telefon hattı alırken de hiç tanımadığınız, belki de 3 gün sonra görmeyeceğiniz kişilere vermeniz daha sakıncalıdır.
 
Üst