İşe Başlamada Hangi Tarihi Esas Almalıyım

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan NİSAN123
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
N

NİSAN123

Ziyaretçi
bir mükellef 11.09.2007 tarihinde bir okuldan kantin ihalesini almıştır.
okul aile birliği ile arasındaki sözleşme tarihi 17.09.2007 dir.
işe başlama bildiriminde 1 ay süre var diyerek bugüne kadar gelmemiş. bana yeni geldi.bugün işe başlamasını vereceğim.
ancak ihale tarihi olan 11.09.2007 tarihini, işe başlama tarihi olarak yazarsam,defter tasdik ettirirken tarih işe başlama tarihinden sonra bugünki tarih olacaktır.ne yapmalıyım?ne önerirsiniz?

Ynt: işe başlamada hangi tarihi esas almalıyım

defteride bugün tasdik ettirirsiniz, ağır bir cezası yok zaten

Ynt: İşe Başlamada Hangi Tarihi Esas Almalıyım

işe başlama tarihi, ihalenin yapıldığı tarih değil, yer teslim tarihi yani sözleşme tarihi, 17.09.2007 olması gerekmiyor mu? neden 11.09.2007 olarak işe başlama yapacaksınız anlamadım.
ayrıca, işe başlama bildirimlerinin 10 gün içinde verilmesi gerekiyor. 1 aylık süre kapanışlar için geçerli, sanırım işe başlama ile iş bırakmayı karıştırdınız...
üzgünüm ama hem işe başlama bildirimi hem de defter tasdiki konusunda geç kalmışsınız..

Tüccarlarda İşe Başlama Belirtileri (VUK 154)

Ø Bir işyeri açmak (İşyeri açmaktan maksat, belli bir yerde bilfiil ticari veya sınai faaliyete geçmek demektir. Bir yerin ne maksatla olursa olsun sadece tutulmuş olması veya içinde tertibat ve tesisat yapılmakta bulunması işyerinin açıldığını göstermez.),

Ø İşyeri açılmamış olsa bile ticaret siciline veya mesleki bir teşekküle kaydolunmak,

Ø Kazançları basit usulde tespit edilen tüccarlar için işle bilfiil uğraşmaya başlanması.

Yukarıda sayılan şartlardan herhangi birinin gerçekleşmiş olması mükellefiyette işe başlanıldığını gösterir.

sayın deniz9
dikkat ederseniz orda "ihale" kelimesi geçiyor.
yani ihale makamıyla yapılan sözleşmedeki işe başlama tarihi esas alınır...

Vergi dairesini vergi yasaları ilgilendirir diye düşünüyorm ihaleli işlerde vergisel acıdan işe başlama diye bir metin varmı?

ihale makamıyla sözleşme yapıldığı için orada şartlar bellidir. işin ne zaman başlayacağı, süresi, ihale bedeli vs..
zaten kanuna aykırı bir madde olması sözkonusu değil..
sözleşmede belirtilen işe başlama tarihinde işe başlanmak zorundadır. üstelik biz uygulamada, böyle durumlarda işe başlama dilekçesi ekinde sözleşme fotokopisini de veriyoruz.

sayın deniz9
sizin yazdıklarınız doğru ama kasdettiğiniz herhangi bir işyeri açılmasıyla ilgili..
ihaleli işlerle ilgili bilginiz olmayabilir diye böyle bir yorum yaptığınızı düşünüyorum..

sözleşme fotokopisini sadece siz vermiyorsunuz hepimiz yasal orarak vermek zorundayız.okul kantini işleten mükellefimizi biz buşekilde bildirdik hicbir problem olmadı .Peki ihale tarihinde acılış yaptınız gercekte işe başlamadınız, vergi ile ilgili (yazar kasa,perakende sat .fiş.vb)belgeleri henüz kullanmadınız.
sonuçta işe başlama faaliyete geçmedir.

deniz9' Alıntı:
Ø Bir işyeri açmak (İşyeri açmaktan maksat, belli bir yerde bilfiil ticari veya sınai faaliyete geçmek demektir. Bir yerin ne maksatla olursa olsun sadece tutulmuş olması veya içinde tertibat ve tesisat yapılmakta bulunması işyerinin açıldığını göstermez.),

talihim makus siz sözleşme imzalar imzalamaz satışa başlıyormusunuz? işyerini ihale ile alıp hazırlıklarınızı yaparsınız ve "xxx tarihinde işe başlıyorum" diyerek vd işlemlerini yaparsınız. her zaman imza tarihi işe başlama tarihi değildir.

işe başlama tarihini bugünkü tarih yaptım.defter tasdiğinide bugün yaptım.ve ilgili vergi dairesine verdim.zaten adam yeri kiralar kiralamaz hemen faaliyetine başlamamış.daha yeni.o nedenle sorun olacağını sanmam.ilgilenen arkadaşlara teşekkür ederim.

sayın deniz9,
madem işe başlamayla birlikte sözleşme ekli veriyorsunuz -ki zaten böyle olması gerekiyor- o halde neyi tartışıyoruz.

sayın nane,
ben orda "sözleşme tarihi" demedim, "sözleşmede belirtilen tarih" dedim...

ve sayın nisan123,
umarım sorun çıkmaz, çünkü daha önce başımıza geldi.. ihaleli işlerde işe başlama tarihinin problem yaratabileceğini bildiğim için sadece yardımcı olmak istedim...
yazdıklarım dikkatli okunup, ona göre yorum yapılsa daha çok sevinirdim...

işlemlerin hepsini hallettim.
hiç bir sorun yok.ilgilenen arkadaşlara teşekkür ederim.

bir ay içinde zaten 2 .derece usulsüzlük yer doğrusunu yapın sözleşme tarihini baz alın
iyi çalışmalar

Doğrusu sözleşme tarihi degildir ,bilfiil faaliyete gecme tarihidir.okul aile birliği ile yapılan sözleşme bir kira sözleşmesidir! işe başlama kiralama ile başlamaz.