İşe Dönüş Davası.?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ZİNDAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ZİNDAN

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Eyl 2006
Mesajlar
7,317
Konum
İstanbul
Merhaba;

Bir A.Ş.' de bir işçiyi işveren kıdem ve ihbar tazminatlarını vererek işten çıkarıyor.
Ancak işçi işe dönüş davası açıyor, yani işine geri dönüp çalışmak istiyor.

Bu gibi durumlarda mahkeme nelere dikkat ediyor arkadaşlar, neye göre karar veriyor, ilgili kanun maddeleri vs.. ne yapmamız lazım.?

Şirket sahibi davayı açan şahsı kesinlikle işyerinde çalışmasını istemiyor.!!!


Ne yapılmalı.?



Teşekkürler.
Kolay gelsin.
 
Ynt: İşe Dönüş Davası.?

İşe iade davasını kazansa işyeri bunu ya alıp çalıştıracak ya da mahkemenin belirleyeceği tazminatı ödeyerek işe almayacak. Dava konusunu yazarsan daha iyi yorum yaparız kanaatindeyim.
 
Ynt: İşe Dönüş Davası.?

Dava konusu işçi işe geri dönmek istiyor işte.

İşten çıkış nedeni olarak, fazla işçinin bulunması nedeniyle.İhtiyaç yoktu yani.
 
Ynt: İşe Dönüş Davası.?

sadece bir işçi fazla diye işten çıkarıldıysa davayı kaybetme olasılığınız yüksek. Çıkarılma nedenini detaylı inceliyor mahkeme. Gerçekten fazlamı, stoklar arttımı, üretim ne kadar, satılan üreün ne kadar, bu kişi işverene ait başka bir işletme varsa burada niye çalıştırılmadı, işçi part tıme çalıştırılamazmıydı bunun gibi şeylere bakıyorlar.
 
Ynt: İşe Dönüş Davası.?

Merhaba,

Sayın Zindan, süreli fesih yaptığınıza göre, bunu nedenleriyle birlikte ispat yükümlülüğünüz var.Buna benzer bir sürü yargı kararları var, netten okuyabilirsiniz.
 
Ynt: İşe Dönüş Davası.?

2. İşverenin Bildirim Önelli Feshi:
İŞ Güvencesi; 30 veya daha fazla işçi çalıştırılan işyerlerinde en az 6 aylık kıdemi olan işçiler (işveren vekili hariç) iş güvencesi kapsamındadırlar.

a) İşçi iş güvencesinin kapsamında ise:
Bu durumda iş veren yasada belirtilen geçerli nedenlerden birine dayanmak zorundadır. Geçerli nedenler ise;

1. İşçinin yetersizliğinden kaynaklanan (beklenen verimin alınamaması)
2. İşçinin davranışlarından doğan (Uyumsuz ilişkiler işe geç gelmesi)
3. İşletmenin işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan sebeplerdir. Geçerli sebebin ortaya konmasında işçinin yeterliliğinin ve davranışlarının izlenerek kayıt altına alınması önemlidir. (performans değerlendirmeleri devam takip kartları, ifadeler, tutanaklar) pazarın küçülmesi teknolojinin değişmesi işçiye ihtiyaç kalmaması
Yasaya göre işveren fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin şekilde belirtmek zorundadır. Savunması alınmadan işçinin davranışı veya verimi ile ilgili nedenlerle sözleşme feshedilemez. İşçi sebep gösterilmediği veya sebebin geçerli olmadığı iddiasıyla bildirimden itibaren bir ay içinde iş mahkemesinde dava açabilir mahkeme feshin geçersizliğine karar verirsi işveren işçiyi geri almak veya belirlenen tazminatı geri ödemekle yükümlü olur.

b) İşçi İş güvenliği Kapsamında Değil İse

İşveren tarafından yapılan feshin geçerli bir sebebe dayandırılma zorunluluğu yoktur.

B. Sözleşmenin Haklı Nedenlerle Derhal Feshi
Kanunda gösterilen haklı nedenlerden birinin gerçekleşmesi halinde işçi yada işveren buna dayanarak belirli süreli sözleşmeyi sürenin bitiminden önce belirsiz süreli sözleşmeyi de bildirim beklemeksizin derhal feshedebilir.
 
Ynt: İşe Dönüş Davası.?

öncelikle Merhabalar;

hemen konuya girmek istiyorum, yaklaşık 2yıldır tesis hiz. veren teşeron bir firmada temizlik hiz. şefi olarak çalışmaktayım örneğin bir alış veriş mermezinin temizlik işleri ihale yoluyla alınıyor ve bizıler çalışıyoruz,en son çalıştığım projede sözleşmemiz bitti ve hizmet verdiğimiz kurum daha düşük bir fiyat veren firma ile çalışmaya başladı dolayısı ile oradaki işimiz bitti,bağlı olduğum şirket beni herhangi bir projeye yönlendirmek yerine brütümde diğer projede çalışan şeflere oranla daha yüksek olduğu için kar marjı düştüğünden dolayı ihbar süremi çalıştırtmadan,ihbar süresi ücretini ve kıdem tazminatımı vererek,kadro azaltımı gerekçesi ile iş akdimi fes etti.
şuan işletme öğrencisiyimokulum bittikten sonra askere gitmeyi planlıyorum önümde 1 yıllık bir süre var askerlik sorunumdan dolayı,yaterli yetiye sahip olmama rağmen yeni bir iş bulamıyorum. ve eski iş yerime işe geri dönüş davası açmak istiyorum,
-askerlik durumumdan dolayı iş bulamamam mahkemede maduriyet olarak sunula bilirmi
-iş yerindeki penformans değerlendirmelerim oldukça yüksek yönetini imzalı bunlar delil olarak sunula bilirmi
-fesih gerekçesi kadro azaltımı olmasına rağmen,internetdeki sitelerde benim eski çalıştığım pozisyon için personel arayışı içinde olması fesihi geçersiz kılabilirmi
-diğer benim gibi aynı posizyonda çalışan şeflere göre eğitim düzeyim oldukça yüksek,hatta merkezdeki bir çok yöneticiden daha iyi eğitime sahibim 2.üniversitemi okuyorum iyi bir yabancı dilim var tüm bunlarla şirket içinde başka bir pozisyonada yönlendirme talebinde bulunulamazmı?
- dava süresi en fazla ne kadar sürebilir,bu süre boyunca çalışmadığım aylardaki ücretlerimi alabilecekmiyim? ve davayı kazanma olasılığim nedir?

cevaplarınız için şimdiden çok teşekkürler
 
Üst