işe giderken kaza geçirdim.

Üyelik
21 Ara 2009
Mesajlar
3
ben işime giderken trafik kazası geçirdim 13 gün hastahanede yattım 39 gün raporluydum.toplam 52 gün. raporlu olduğum süre zarfında işyeri ssk mı ödemiş, ödemesi kanunun bir hükümmüdür yoksa ödemeyebilirmiydi? işyerimde 15ay 20 gün çalıştım kendi isteğimle işyerinden ayrıldım. bir ikincisi yıllık izin hakkım doğmuş oldu 1 yılı aşması nedeniyle. yıllık iznimi talep ettiğimde şirket yetkilileri bu hakkımı raporlu olduğum süre zarfında sigortamın yatırıldığını ve yıllık izin hakkımın olmadığını söylediler. ya o süre zarfında yatırılan ssk ücreti geri ver yılllık iznini kullan ya da böyle bi hakkın yok dediler. kanuni bir hakkım varsa nereye nasıl bir şikayette bulunabilirim. bu konu hakkında bilgilendirirseniz şimdiden teşekkür ederim. işe başlangıç tarihim[10/9/2007] ayrılışım[31/12/2008] bi başka sorum bu çalışma sürem içerisinde ben işyerinden hiç ayrılmadığım halde aynı iş yerimin başka projelerinde çalışmam nedeniyle işyerinde 11. ayım dolduktan sonra benim ssk primimde giriş çıkış gösterilmiş (kaza süresi dışında).bunun kanuni hükmü nedir lütfen yardımcı olun teşekkür ederim şimdiden.
 
Ynt: işe giderken kaza geçirdim.

sayın fedakar. işyerinin siz raporlu ve istirrahatli olduğunuz süreleri yatırmak gibi bir yasal zorunlulukları yok. ama işvereniniz belliki iyi niyetinden olsa gerek yatırmış. ama yatırmak zorunda olmadığım bir primi yatırdım ve bunu yıllık izninden mahsup ederim gibi bir durum asla söz konusu olamaz. bu size tanınmış olan yasal bir haktır. bir diğer husus aynı işyerine bağlı farklı şubeler nezdinde giriş çıkışlar sizin özlük haklarınızı etkilemez. çünkü hala aynı işverenin sorumlulukları dvam etmektedir. bu duruma yasa "nakil" olarak değerlendiriyor. ve işverenin sizin kendi rızanıza bağlı olarak işyerleri arasında çalıştırma hakkı var. ancak altını çiziyorum.. çalışanın rızası olacak. aksi takdirde bunu yapma hakkı yok. ancak görünen oki siz aynı işyerinizde çalışmanıza rağmen işveren "nakil" göstermiş. bu işveren açısından sıkıntı yaratır ve sizi bağlayan bir durum yoktur. saygılarımla...
 
Ynt: işe giderken kaza geçirdim.

Ancak primler tam yattığı için sgk size ödemesi gereken işgöremezlik ödeneğini sizden istemeye hakkı var.
 
Ynt: işe giderken kaza geçirdim.

Şimdi işverenin tabiki raporlu olduğun dönemde sigortanı ödeme zorunluluğu yok. Ödemiş , evt sizinde izin hakkınız doğar ama bu işler birazda karşılıklı olmalı diye düşünüyorum ben , yani vijdanen. 52 günlük sigorta az buz bir şey değil sonuçta , ve kendiniz istifa etmemiş olsaydınız eğer işsizlik priminide işveren sayesinde daha yüksek alabilirdiniz. Yani bazı şeyleride yokuşa sürmeyin fazla. Yarın birgün aynı işyerinde tekrar çalışmak zorunda kalabilirsiniz. Referansınız ne kadar iyi olursa o kadar çabuk ulaşabilirsiniz istediğinize. Benimde 1 senem var içerde ama asla almayı düşünmüyorum , çünkü yeri geldiğinde firmamın bana çok katkısı olmuştur. Birazda işin bu tarafını düşünün bence. Ha yok ben illede şikayet edeceğim dersenizde sanırım çalışma ve sosyal güv. bak. şikayette bulunuyorsunuz. Bİlginizeee ..... :)
 
Ynt: işe giderken kaza geçirdim.

T U R K O ' Alıntı:
Ancak primler tam yattığı için sgk size ödemesi gereken işgöremezlik ödeneğini sizden istemeye hakkı var.

İş göremezlik ödeneği çalışmadığı için ödenmiyor muydu..?
 
Ynt: işe giderken kaza geçirdim.

burda hatlar biraz karışmış sanırım.. neyse aslında işverenin bu primleri ödeme gibi bir zorunluluğu yok. burda hem fikiriz. ancak ücretini ödedi ise bunu prim ve hizmet bildirgesine yansıtmak ve göstermek zorundadır. burda anlaşılan oki çalışana ödenen bir ücrette yok. normal şartlar altında bu durumda işveren primleri gösteremez. ama göstermiş. kurumunda buna ses çıkaracağını zannetmiyorum. ama arkadaşlar tam olarak ifade etmeye çalıştığı sanırım şu. işveren dilerse işçiye ödenmesi gereken işgörmezlik ödeneğini kendisi ödeyip daha sonra kurumdan talep edebilir. bir diğer husus işveren işçi açısından olayları detaylandıralım. mesela işveren bu primleri gösterip kurum kazancından indiriyor. ama indirirken dikkat edin prim artı net maaşı indiriyor. bakalım işçi arkadaşımız bu net ücreti almış mı? hayır almamış. yani işveren bir taşta iki kuş vurmuş oluyor burda. hem gösterilen primi tekabül eden net ücreti ödemiyor. hemde ödemediği net ücretide kazancından mahsup ediyor. yani giderleştiriyor. yani biraz işveren işine geldiği içinde bu primi yatırmış olabilir. tabi bu sadece ihtimal. arkadaşımız herşeyi net ve açık görmesi babında bu noktaya değindim. ama tabi tamamı ile iyi niyetinden çalışanın günleri işlesin diyede bunu yapmış olabilir. saygılarımla....
 
Ynt: işe giderken kaza geçirdim.

Raporlu günlerin gün olarak gösterilmesi ve ödenmesi benim mantığıma ters gelsede sgk ve iş k. göre bu olabiliyor. Çalışan yine sgk işgöremezlik parasını hak ediyor. SGK çalışana mı yoksa tam gösterildiği için firmaya mı ödeme yapıyor bilgim yok ancak evraklar tamsa ödeme yapılmak zorunda. İş kanununa göre aylık ücretle çalışanlar için tam ödenmesi durumunda işgöremezlik ödemesinin firmaya ödenmesi gerektiği dair metin mevcut.
 
Ynt: işe giderken kaza geçirdim.

bilgilendirdiğiniz için hepinize tek tek teşekkürlerimi sunarım sağolun varolun...merak ettiğim bi konu vardı onu öğrenmiş oldum.çok sağolun.
 
Ynt: işe giderken kaza geçirdim.

T U R K O ' Alıntı:
Ancak primler tam yattığı için sgk size ödemesi gereken işgöremezlik ödeneğini sizden istemeye hakkı var.
T U R K O iş görememezlik ödeneği almadım zaten. almadım derken aslında 300 ytl kadar ödenek almıştım ama telefonla aradılar ödeneğin yanlış hesaplandığını ücretin geri iade edilmesini istediler.götürdüm kuruma iade ettim ödeneği. kazada %25 ben suçlu çıktığım için yetersiz ehliyetten dolayı kesintiye uğratılmış ödenek. sgk dan 30 ytl kadar ödenek aldım. asıl öğrenmek istediğm yıllık iznimin illegal yönlerden mi vermediklerini öğrenmemdi.bunu da raporlu günlerimin prim ödemesini gerçekleştirilmesi yolundaki bilgilerinizden dolayı herşey yoluna girmiştir sorunum hallolunmuştur herkeze yeniden teşekkürler. saygılar sunarım..
 

Benzer konular

Üst