İşe Girişlerde İbraname

odemirkol

Katkı Sunan Üye
Üyelik
7 Haz 2005
Mesajlar
146
Merhabalar ;
İşbaşı yapan personele aşağıdaki gibi bir ibraname imzalatmak yasalmıdır? Ben yasal olmadığını düşünüyorum ama bunu ispatlayan bir kanun maddesi verebilirmisiniz?
Kod:
Bu işyerinin faaliyetine, sorumluluklarına, sahip olduğu makine parçalarına, yapılan imalata zarar verecek herhangi bir faaliyette bulunmayacağıma (geçerli olabilecek bir nedeni olmadan işi bırakma, ayrılma, yavaşlatma, grev v.b. gibi), aksi durumda (İş kanunu, Borçlar kanunu, Sosyal sigortalar ve gelir vergisi kanunları ve çalışma hayatı ile ilgili tüm kanun ve sözleşme hükümleri çerçevesinde)doğacak maddi manevi tüm alacaklarımı aldığımı, imzaladığım umumi ibra ile iş akdimin tek taraflı olarak fesh edilmesine ve bu nedenle, İş bu ibranamenin muhteviyatını ibra eyler, tamamen okuyarak ve bilerek imzaladığımı beyan ederim.

Yani işçi yasalarda hakkı olduğu halde işbaşı yaparken bu haklarından vazgeçtiğini beyan ederse bu sözleşme geçerli olabilir mi?Ben olmadığını biliyorum ama yasal dayanak lazım.
 
tabi ki yasal değil.bırakalım mahkeme sonucunda bu ibranamenin yasal olduğunu işveren ispat etsin.yargıtay kararlarında ibraname ile ilgili bir sürü karar var.

http://www.yargitay.gov.tr/

adresinden emsal arama kısmına girin ve 9.hukuk dairesi kararlarından sorgulayın.
 
Sayın Demirkol,
İbraname gayet açıklayıcı bir şekilde yazılmış. Çok hoş sizin anlayacağınız. Bu ibranameyle değil tazminatını, işçiyi çalıştırdığı ilk ayın ücretini ödediğini bile ispatlayamaz. Trajikomik bir metin. Daha ilk paragrafta işçinin uyması gerekenleri sıralayarak sözleşme metnine dönüştürmüş. Daha sonrasında ibranameyi ilave ederek ibranameli sözleşmeye dönüştürmüş. İbraname işin nihayetinde düzenlenen bir evraktır. Sözleşme ise işe girişte düzenlenir. Başı ve sonu tamamda ortası nerede bunun...
 
ilkin şunu söyleyeyim yazılanlar kendi içinde çelişiyor. mesela işi bırakma, ayrılma halinde sözleşme zaten sona erer "iş akdimin tek taraflı olarak fesh edilmesine " ne mana var. ayrıca amaç verilen zarardan ötürü işten çıkarmaksa 25-ı maddesi buna izin veriyor. son olarak ibranamede "doğacak maddi manevi tüm alacaklarımı aldım " demek tek başına yeterli değildir. bunun ayrıca ispatlanması lazım. (kayıt,tediye makbuzu vs.)

ayrıca böyle bir madde koymak istemenizin amacı nedir?
 

Benzer konular

Üst