İşe Girişlerde İbraname

odemirkol

Katkı Sunan Üye
Üyelik
7 Haz 2005
Mesajlar
146
Merhabalar;
İşverenin işe girişlerde işçilere aşağıdaki gibi bir ibraname imzalatması yasalmıdır?Ben yasal olmadığını düşünüyorum.Yasal dayanağa ihtiyacım var, yardımcı olursanız sevinirim.
Kod:
Bu işyerinin faaliyetine, sorumluluklarına, sahip olduğu makine parçalarına, yapılan imalata zarar verecek herhangi bir faaliyette bulunmayacağıma (geçerli olabilecek bir nedeni olmadan işi bırakma, ayrılma, yavaşlatma, grev v.b. gibi), aksi durumda (İş kanunu, Borçlar kanunu, Sosyal sigortalar ve gelir vergisi kanunları ve çalışma hayatı ile ilgili tüm kanun ve sözleşme hükümleri çerçevesinde)doğacak maddi manevi tüm alacaklarımı aldığımı, imzaladığım umumi ibra ile iş akdimin tek taraflı olarak fesh edilmesine ve bu nedenle, İş bu ibranamenin muhteviyatını ibra eyler, tamamen okuyarak ve bilerek imzaladığımı beyan ederim.

Saygılar,
 
Merhaba,
Sözleşmeye böyle bir maddeyi yazmanızın herhangi bir sak,ıncası yok. Amaaa bir sorun olurda iş yargıya giderse, yargı tarafından bu madde iptal edilecek ve eğer iş sözleşmesinin sona ermesi nedeniyle ödenmesi gereken bir tazminat v.s. varsa ödenmesine hükmedilecektir. Yani konulacak maddenin hiç bir anlamı olmayacaktır.
 
Teşekkür ediyorum.Bende bu maddenin anlamsız olduğu düşüncesi ile böyle bir ibraname imzalatmanın saçma olduğu görüşündeyim.Ancak bunu yasal bir dayanağa bağlamamız gerekirse hangi maddeyi gösterebiliriz.Açık bir madde varmıdır?
 
4857 sayılı kanunun 25. maddesinde

) İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması.


denilmektedir
 
Küçük bir nokta:
Bu madde de dahi işçinin bazı alacakları devam eder kullanmadığı yıllık izinlerin ücreti ile maaş alacağı gibi alacakları ve tabii iş güvencesi hükümlerini atlatamıyorsunuz. Sizin bahsettiğiniz ibraname her şeyi kapsıyor.
 
Aslında benim sormak istediğim; İşveren işe girerken işçiye böyle bir ibraname imzalattı diye işçinin bir suçu olmadığı halde varmış gibi gösterip hiç bir hakkını ödemeden işten atabilir mi? Yani bu ibraname işveren lehine bir koz mudur? Yoksa yasalar karşısında hiç bir hükmü yok mudur?
 
Bu durumda aynen Tamer Başkanın yazdığı sizin sorunuzun cevabıdır. Ayrıca İbranamenin önceden imzalatıldığının tespiti ve geçersizliği konusunda Yargıtay kararları da mevcuttur.


Sadece böyle bir durum kanununu az bilen işçiyi biraz tedirgin eder ama kanun önünde hükmü yoktur. "Sözleşmelere kanuna ve genel ahlaka aykırı hükümler konulamaz."

İşverene koz olacak bir konu olmadığı gibi hem mahkeme nezdinde hem de kanun nezdinde çok nadirdir koz olacak konu. İş hukuku ezileni (işçiyi) koruyan özelliğe sahiptir bu nedenle de işçi lehine yorum her zaman mahkemelerin kullandığı bir ilkedir diye düşünüorum.

Neyse kolay gelsin ...
 
Merhaba,
Son olarak bir nokta hakkındaki görüşümü de belirtmek istiyorum. Bu şekilde peşin imzalatılan ibraname yargıda geçersiz sayılacağı gibi ayrıca işverenin kötü niyet belirtisi olarakta algılanacaktır.
 
Teşekkür ediyorum.Ben de böyle olduğunu düşünüyordum sizlerden de teyit alınca daha sağlamlaşmış oldu.
Saygılarımla,
 

Benzer konular

Üst