İşe İade Davası

islm

Katkı Sunan Üye
Üyelik
4 Nis 2013
Mesajlar
544
Konum
Kocaeli
İyi çalışmalar,
kod 29(işçinin iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırı davranışı) tutanaklarda var ve bu işçinin 2014 yılında çıkışı verilmiş. Daha sonra sonra işçi işe iade davası açmış ve kazanmış. Mahkeme işe iade alınması ile ilgili firmamıza yazı göndermiş fakat işçi işe iadesiyle ilgili firmamıza herhangi bir başvuru yapmamış. Şu an da tarafımıza tekrar bir yazı geldi ve o işçiye denk emsal işçinin bordrosunu istiyorlar işe alınmadığı tarihten itibaren 2014 ten 2015 e kadar geçen süre ilgili mahkeme tarafımıza büyük bir ihtimalle 4aylık ücret ödemesi+iş güvencesi tazminatı (4ay)+kıdem+ihbar talebinde bulunacak. Mahkemeye işçi işe iadesiyle ilgili 10 gün içinde gelip yasal süre içinde firmamıza yazılı başvuru yapmadı diye mahkemeye itiraz edebilir miyiz.
 
Son düzenleme:
Kararın kesinleşmesinden sonra 10 gün içinde davayı kazanmış olan işçinin işe iadesi için işverene başvurması gerekir. 10 gün geçmesine rağmen başvuruda bulunmadıysa, işverenin feshi geçerli sebep kabul edilebilir, geçerli sebeple fesihte de kıdem ihbar tazminatlarının ödenmesi gerekir.
İşçinin size başvuruda bulunmadığından eminmisiniz?
 
yani benden önce burada olan personele sorduğumda işten çıkan şahsın herhangi bir ne yazılı nede sözlü bir başvurusu olmamış işe iadesi ile ilgili. geçerli sebeple fesihte ihbar kıdem ödenecek demişsiniz. Biz bu işçiye ihbar ve kıdem mi ödemek zorundayız? kod 29 dan çıkardığımız ve işçi işe tekrar iade talebi bulunmadığı halde.
 
evet:)
işveren tarafından yapılan bu feshin haklı nedene dayanmadığından hareketle feshin, geçerli fesih olarak kabül edilmiş olması neticesinde kıdem ve ihbar ödenecektir.
 
yani benden önce burada olan personele sorduğumda işten çıkan şahsın herhangi bir ne yazılı nede sözlü bir başvurusu olmamış işe iadesi ile ilgili. geçerli sebeple fesihte ihbar kıdem ödenecek demişsiniz. Biz bu işçiye ihbar ve kıdem mi ödemek zorundayız? kod 29 dan çıkardığımız ve işçi işe tekrar iade talebi bulunmadığı halde.
İşe iade kararının çıkması, işverenin belirttiği ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış sebebinin haklı olmadığının onaylanmasıdır.
İşe iade davası sonucu kazanılan haklar, işçinin işine iade edilmesi için süresi içinde işverene başvurması halinde boşta geçen 4 aylık sürenin çalışmış gibi kabul edilerek ücretlerinin ve çalışmaya bağlı diğer kazanımların aynen ödenmesi ve eski işine tekrar başlatılmasıdır.
İşe iade için başvurulmuş ancak işveren tarafından başlatılmamışsa, bu durumda aynı mahkeme kararında belirlenmiş olan işe başlatmama tazminatı da ödenilmek durumunda kalınır. İşe başlamak için tekrar başvurmayan çalışan , sadece boşta geçen süre ücreti ve işe başlatmama tazminatı kazanımlarından vazgeçmiş olur.
İşe iade için işverene başvurma süresi çok kısa olduğundan ( işçi 10 gün içinde başvurmak zorunda iken, işveren bu başvuruya olumlu yada olumsuz bir yanıt vermek için 30 günlük süreye sahip olması gibi) ,
bu kısa süre içinde işçinin sürenin başladığını dahi bilememesi mümkün olduğundan,
mahkemece onaylanmış olan fesihte belirtilen sebebin haklı olmadığı gerçeğinden yola çıkıldığında, haklı sebep olmaksızın işveren tarafından sözleşme feshinde ödenmesi gereken tazminatları ödemek zorunda kalırsınız.
İş kanunu 21. madde 5.fıkra tam sizin durumunuzu açıklıyor aslında.
 
konu tarafımca anlaşılmıştır, açıklayıcı cevap için teşekkür ederim.
Syg.
 
Üst