İŞHANI KAPICILARINDA STOPAJ ÖDEMESİ HAKKINDA

Üyelik
10 Haz 2005
Mesajlar
13
Tüm meslektaşlarıma hayırlı işler

Benim takıldığım bir konu var. Bu güne kadar yapmış olduğum işlemlerde Apartman kapıcılarına stopaj ödemesi yaptırmıyordum.

Ancak Vergi dairesi apartmanlarda çalışanlar muaf, fakat büro ve işyeri bulunan örneğin (vakıf işhanı) apartmanlarda çalışan kapıcılar stopajdan muaf değiller diye bir işhanı kapıcılığına geriye dönük takdir komusyonundan stopaj kesintisi uygulamış bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.

Bu konu hakkında bir araştırma yaptım. Vergi dairesinin dayandığı kanun maddesi aynen şu şekilde.

Hizmetçilerin ücretleri (Hizmetçiler özel fertler tarafından evlerde, bahçelerde, apartmanlarda ve ticaret mahalli olmayan sair yerlerde orta hizmetçiliği, süt ninelik, dadılık, bahçıvanlık, kapıcılık gibi özel hizmetlerde çalıştırılanlardır.) (Mürebbiyelere ödenen ücretler istisna kapsamına dahil değildir

Buradaki altını çizmiş olduğum ticaret mahalli olmayan yer acaba ne anlama geliyor. Bu konuya bir açıklık getiren arkadaş varmı acaba
Vergi dairesi buradan işhanlarında yapılan kapıcılar diye bir kanıya varmış ve tüm işhanı kapıcılarına stopaj kesintisi uygulanacak diyor.

Burada benim anladığım kadarı ile Ticaret Mahalli gelir vergisi veya kurumlar vergisine tabi olan bir işyerinde çalıştırılan kapıcılar veya kaloriferciler diye söylenmek istedi herhalde.

Ayrıca stopaj kesintisi ve ödemesini kimler yapar bu konu hakkında yardımcı olursanız sevinirim.

İlginize şimdiden teşekkürler. İşlerinizde başarılar dilerim.
 
Merhaba,
Vergi Dairesinin uygulaması doğru. Maddede geçen ibare "ticaret mahalli olmayan sair yerlerde " işhanları bir ticaret mahalidir ve çalışan görevlilerin ücretlerinden Gelir Vergisi kesintisi yapmak gereklidir.

Eğer özel olarak bu konuyla ilgili soruyorsan, Yapılan kesintiyide İş Hanı Yönetiminin beyan ederek ödemesi gerekir.

Genel olarak soruyorsan;

Kod:
     Vergi tevkifatı
   Madde 94 - Kamu idare ve müesseseleri, iktisadî kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadî işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, ziraî kazançlarını bilanço veya zıraî işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar.

Her ne kadar madde metninde İş Hanı Yönetimi diye bir tabir yoksa da "sair kurum" ibaresi içine alacaklardır aksi takdirde yapılan kesintiyi yatıracak mükellef kalmıyor ortada. Yapmanız gereken Han Yönetimi olarak vergi dairesinde mükellefiyet tesis etmek ve yapılan kesintileri
 
Sayın Tamer bey ilginize teşekkür ederim.

Ama burada bence bir yanlışlık var. Kanun her ne kadar Ticaret mahalli olmayan sair yerlerde desede burada geçen Ticaret Mahalli ne demek istediği tam olarak belli değil.

Sonuçta İşhanı yöneticilikleri gelir veya kar amaçlı kurulan bir yer değil.
Diğer apartman kapıcılıkları gibi oturan kişilerden toplanan aidatları ortak giderlere harcayan bir yer dir.

Burada sözü edilen Ticaret mahalli bence gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olupta kendi bünyelerinde çalıştırdıkları kapıcılardır diye anlıyorum.

Diğer Meslektaşlarımın da yorumlarını eklemelirini rica ederim.
 
Sayın Suatcan,

Bir apartmanda 3 tane işyeri varsada maliye burayı işhanı gibi düşünüp buadaki kapıcılar için stopaj ödenmesini istiyor.

İstanbul-Taksim'deki birçok apartman iş hanı muamelesi görüyor.
Bunun prosedürü böyle
 
Sayın Suatcan,

Geçen ay, bir manastıra ait mülkün kira gelirleri ve çalıştırdığı kapıcıya ait ücretin vergilendirmesi hakkında mukteza talebinde bulundum.

Gelen muktezada kira gelirleri dolayısıyla mükellefiyetinin bulunmayacağı ancak kapıcıya yapılacak ücret ödemesi sebebi ile Muhtasar Beyanname yönünden mükellefiyet tesisi gerektiği ve ücret ödemesi dolasıyla GVK. 94 md. gereğince yapılacak kesintinin ilgili vergi dairesine beyan edilip ödenmesi gerektiği (tabiidir) konusunda görüş geldi..

Bilgilerinize...[/b]
 
vergi dairesinin uygulaması yerinde. bu konuda danıştay kararı ve mukteza mevcut ve uygulamayı doğruluyor.
kolay gelsin
 
Sayın Hüseyin bey ilginize teşekkürler.

Eğer danıştay kararı ve muktezanın tarih ve sayı numarasını verebilirseniz sevinirim.

Bende bu konuda vergi dairesini mahkemeye vermeye hazırlanıyordum.
Kazanma şansım varmı acaba sizin fikrinizi alabilirmiyim.

Benim buradaki savunmam

1-) Burası bir ticarethane değil hiç bir şekilde kar amacı güdülmüyür.
2-) Her ne kadar bir işhanı olsada diğer apartman kapıcılıklarından hiçbir farkı yok. Ortak gider amacı ile aidat toplanıyor ve toplanan aidatlar işhanının ortak giderlerine harcanıyor (elektrik, su, ssk, işçi ücretleri gibi)
Burada acaba diğer apatman kapıcılıklarından farkı ne
3-) Sonra bununla ilgili kanun maddesini okuyorum burada geçen ibare de (Ticaret mahalli olmayan yerlerde çalışanlar) diyor. Burada konu edilen ticaret mahalli acaba ne demek her insan bunu farklı yorumlaya bilir bence. Mesela benim buradan anladığım Gelir veya Kurumlar vergisi olupta yanında bir kapıcı çalıştıran işyeri diye anlıyorum. Yani büyük işyerlerinde kapıcılık yapılması bir nevi. Bilmem yanılıyormuyum

Bu tezlerle yola çıkarak mahkemeye başvuracağım.
Sizde değerli fikirlerinizi söylerseniz sevinirim. Acil yanlız
 

Benzer konular

Üst