İskonto Gelirleri

arkadaşlar merhaba

nalbur firmamızda mal aldığımız firma bize mesala 100.000 ytl lilk mal veriyor.ve bu tutarda fatura kesiyor.ancak belli bir rakamı geçtiği için iskonto kazanıyor.mesela 5000 ytl ama alış yaptığımız firma bu iskonto tutarı için fatura kesmemizi istiyor. 5000+kdv açıklamayada iskonto farkı olarak yazıyoruz.bunun kaydını sorabilirmiyim. teşekkür ederim

Ynt: iskonto gelirleri

--------/--------
320 Satıcılar
602 Diğer Gelirler
391 Hesaplanan Kdv
-------/---------

böyle olması lâzım.

Mal aldığınız firmanın sizin daha önce aldığınız mallara iskonto yapması aldığınız malın maliyetini aşağı çekeceğinden...

şu kayıtın daha uygun olacağını düşünüyorum..
------------ / -------------------
320 satıcılar

153 tic.mallar
391 hs.kdv
------------/..............................

Sayın Veli'nin kaydına katılmıyorum. Çünkü söz konusu mal satılmış olabilir. Yani o mal stokta bulunmuyor olabilir.

Ozılosun kaydı gibi olmalıdır.

Alınan malın satılmış olması dışında(tek istisna bu) benim yazdığım kaydın dışına çıkmak hesapların özü itibariyle mantığına terstir.

Çünkü iskonto bedeli malın alımı ile ilgili olup maliyetini direkt etkileyen bir unsurdur.
nalbur faaliyeti yapan işletmelerde bu malı alıp sattığına göre maliyetinden direkt düşülecektir.

Dolayısyla satış harici elde edilen her gelirin 602 nl hesapta takip edilmesini doğru bulmuyorum.

Diğer taraftan da mali müşavirlerin ve vergi denetmenlerinin bu konu hakkında farklı düşünceleri olduğuda bir gerçektir.

bana göre hem almış olduğumuz malı satarken vergilendiriyoruz(600 hesap olarak) hemde iskonto alırken vergilendiriyoruz(602 hesap olarak)
kısacası
320

602
391 şeklindeki kayıt benim mantığıma uymadı

http://www.xxxxxxxxxx (Link yasaktır)
Bu bağlantıda da kayıt benim söylediğim gibi yapılmış. Hatta sorunuzun doğrudan cevabı da aynı sayfada "IV- DÖNEM SONUNDA YAPILAN İSKONTOLAR" başlığında verilen örnekte mevcut. Tabi ki veli'nin dediği gibi farklı yorumlar olabilir ancak kanımca doğru olan bu yöntemdir.

ultraslan ' Alıntı:
bana göre hem almış olduğumuz malı satarken vergilendiriyoruz(600 hesap olarak) hemde iskonto alırken vergilendiriyoruz(602 hesap olarak)
kısacası
320

602
391 şeklindeki kayıt benim mantığıma uymadı

Seyın Aslan malı satarken maliyeti yüksek yazdığınız için vergi daha az çıkar SMM/602 birbirni götürür.

Eğer aşağıdaki sorulara cevabını evet ise Sn Veli'nin kaydını yapabilirsiniz.

1) Stokları bire bir takip edecek kuvvetli bir sisteminiz var mı?

2) Bu sistem iskontolu malı satarken, satılan tutarlara iskontodan gelir payı verecek yeteneğe sahip mi?

3) Bu sistem iskonto alan malı bire bir aynı stokdan düşüyor mu?

Eğer bir tane cevabınız bile "hayır" ise matrah farkınız hayırlı olsun.

Ynt: İskonto Gelirleri

ultraslan ' Alıntı:
arkadaşlar merhaba

nalbur firmamızda mal aldığımız firma bize mesala 100.000 ytl lilk mal veriyor.ve bu tutarda fatura kesiyor.ancak belli bir rakamı geçtiği için iskonto kazanıyor.mesela 5000 ytl ama alış yaptığımız firma bu iskonto tutarı için fatura kesmemizi istiyor. 5000+kdv açıklamayada iskonto farkı olarak yazıyoruz.bunun kaydını sorabilirmiyim. teşekkür ederim

Merhaba,

Anlattığınız olay mal alış iskontası değildir. BU daha çok prim geliri tanımına uymaktadır.

Satıcı firma demiş ki ben bu malı atıyorum sana 300 YTL ye satıyorum. Ama sen çok çalışıp bu malı mesela 100 adet alırsan sana % 5 daha iskonta yaparım.

yani bu geliri üreticinin malını 100 adet aldığınız için kazanmaktasınız.

İşte satıcı firmaya sunduğunuz bu hizmet için tarafınızca elde edilen bu %5 lik fayda, gelirdir. Ve hiç bir şekilde 153 hesaba alacak kaydı yapılamaz.

veli ' Alıntı:
Alınan malın satılmış olması dışında(tek istisna bu) benim yazdığım kaydın dışına çıkmak hesapların özü itibariyle mantığına terstir.

Çünkü iskonto bedeli malın alımı ile ilgili olup maliyetini direkt etkileyen bir unsurdur.
nalbur faaliyeti yapan işletmelerde bu malı alıp sattığına göre maliyetinden direkt düşülecektir.

Dolayısyla satış harici elde edilen her gelirin 602 nl hesapta takip edilmesini doğru bulmuyorum.

Diğer taraftan da mali müşavirlerin ve vergi denetmenlerinin bu konu hakkında farklı düşünceleri olduğuda bir gerçektir.

Sayın veli;

Yukarıda anlattığım gibi; burada mal iskontası yoktur. Fiyat farkı yoktur. Burada gelirin elde edilme nedeni belirli bir kotanın aşılmış olması asabiyle hizmet geliridir.

Saygılarımla,

Sayın Uzman Konuya doğru yaklaşmış

Malı satan firma için durum iskonto olabilir ve iskonto geliri faturası kes demiş olabilir. ne dediyse dedi !!! bu hiç önemli değil.

Bu önceden belirlenmiş alış kotasını aştığınız için aldığınız prim bedelidir, ciro pirimidir.602 hesap en uygun hesaptır.
nitekim satıcı firma size fatura kestirtmeden son satış faturasında iskonto tutarını göstermeyi de tercih edebilirdi.Olmaz mı diyecektiniz.!!!
Bu durumda iskonto tutarını 611 hesapta takip edecektiniz.Kısacası 60 lı hesaplar bu işi için uygun hesaptır.

Ayrıca;
velevki 153 hesaba alacak kaydedilmesi gerekli olsa , mevcut stoğun olup olmadığına bakılmaksızın satılan malın maliyetinden düşülmesi gerekir.Zaten bu tür faturalar kotayı geçtiğiniz anda sizden istenir veya siz acilen kesmeyi talep edersiz, faturayı kesmek için 3 ay beklemezsiniz ki !!.Yani deponuzda son aldığınız mal mevcuttur ve 153 hesabın alacağına atılmasında bir sorun yoktur..istisnalar kaideyi bozmaz.

602 nolu hesap yerine 649 nolu hesabın kullanılması daha uygun olacaktır.

602. DİĞER GELİRLER

İşletmenin korunması, ihracatı teşvik ya da hükümet politikasına uyma zorunluluğu karşısında oluşan işletmenin faaliyet hasılatındaki düşüklüğü veya faaliyet zararını gidermek için, sermaye katkısı niteliğinde olmayan, mali yardımlar (sübvansiyonlar), devletin bazı malları vergi, resim, harç ve benzeri yükümlülüklerden istisna etmesi yoluyla yaptığı yardımlar (vergi iadeleri) ve satış tarihindeki vade farkları, ihracatla ilgili fiyat istikrar destekleme primi vb.. hasılat kalemleri bu hesapta izlenir.