İşkur Kayıt

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ozgur600
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba,
yeni açılan herhangi bir firmanın ( sermaye-şahıs ) işkur a kayıt zorunluluğu var mı? kayıt olmasak bir sıkıntı yaratır mı?
bu konuyla ilgili herhangi bir kanun, tebliğ vs. bilgisi olan var mı?

İşkura kayıt olmak zorunlu değil. Ancak kayıt olmakta fayda var. Size işçi temin edebilirler. İşbaşı eğitimi falan var. Teşvikler var.

İŞKUR'a sigortalı çalıştırılıyorsa işgücü çizelgesi girilmesi zorunlu diye biliyorum.

10 kişi ve üzeri işçi çalıştıran yerler için zorunlu.

Ancak ben yıllardır girmiyorum. Uğraşılmaz çünkü onunla çok çalışanı olan yer için tam bir işkence. Girmediğimiz için direk ceza kesmiyorlar zaten. Baştan tebligat çekip girmemizi istiyorlar eğer yine girmezsek cezası var. Bugüne kadar tebligat gelmedi hiç bana. Sadece birkaç kere aradılar bazı işyeleri için girmemi istediler girdim bende.

10 değil 50 üzeri çalışan veya kurumun resmi tebligat ile istemesi durumunda zorunlu.

Bu konu ile ilgili işkura mail atmıştım. Gelen cevap şuydu :

"Aylık İşgücü Çizelgesi, yerel düzeyde istihdamın ve işgücü hareketlerinin güncel ve güvenilir bir şekilde izlenmesini ve değerlendirilmesini sağlar. Bu form ile 1+ istihdamlı kamu işyerleri ile 10+ istihdamlı özel sektör işyerlerinden, o ay içerisinde aşağıdaki bilgiler ayrıntılı olarak toplanacaktır. (4904 Sayılı Türkiye İş Kurumu Kanunu_nun 21. Maddesi gereği). İlgili ayın verileri, en geç takip eden ayın sonuna kadar işveren veya Kurum İl/Şube Müdürlüklerince sisteme girilir. Kurum tarafından, kamu ve özel kesim işyerlerinden iş ve işgücü konularında bilgi istenildiğinde, belirtilen süre içinde bilgi verilmesi zorunludur. Bu bildirim yükümlülüğüne aykırı hareket eden özel kesim işyerlerine 4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanununun 20 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi gereğince idari para cezası verilir."

10 kişi ve üzeri işyerleri için girilmesi gerektiğini söylediler. Ancak bunu sorduğumda 2012 yılıydı. Daha sonra değişmişmidir bilmiyorum.

Onların dediğine değil iş-kur kanununa bakmalısınız. Uzun zamandan beri kişi sayısı 50 dir. Eğer öyle olmasa idi hiç acımaz patır patır cezaları yollarlardı.