uyumsoft

İşletme Defteri Dönem Sonu Mal Mevcudu Hesaplama

Merhabalar.
Dönem başı mal mevcudu :0,00
Dönem içi satın alınan emtia :26.926,08
Giderler :14.469,07
Dönem içinde elde edilen hasılat :60.405,17

DÖNEM SONU MAL MEVCUDU nasıl hesaplanır.
Teşekkürler.

hasılattan geriye git yüzde kaç karla satış yapıyosa, yüzde 30 karla satış yapıyosa hasılat / 1.30

Satislara 1,20 karmarji koy,cikan sonuc satilan ticari mal maliyetidir.toplam alislardan çikar(sonuc toplam maldan buyuk olamaz)çikan sonuç donem sonu mal mevcudur.
Yuksek vergi cikmasini istiyorsak kar marji yuksek tutulur,az vergi cikmasini istiyorsak kar marji dusuk tutulur.genelde en fazla 1,20 dir.eger hiç satis yok ise dsmm na toplam mal tutari yazilir.

Mal sayımı yapılarak.

Doğru söze ne denilir.

Ben Türkiye has Mal sayım tekniğini söyleyeceğim. Gelir giderini hesaplarsın ne kadar gidere ihtiyacın varsa 621'e o kadar mal atarsın. TMS'ye(Türkiyedeki Muhasebecilerin Standartları) göre böyle hesaplanıyor.

Son düzenleme:
Merhaba,

Arkadaşlar unlu mamul ve pasta ürünleri imalat ve satışı yapan işletme hesabı esasına tabi bir mükellefin geçici vergisini hesaplıyordum ama yanlışlık mı yapıyorum anlayamadım.

Satışlar........................65.468,75
D.Başı Mal Mevcudu........14.053,60
Dönem İçi Alışlar.............30.864,50

Giderler.........................44.422,32

Toplam Mal Mevcudu........44.918,10

pasta unlu mamullerinde %50-60 kar oranı ile satış yapılıyor.

Satışların Maliyeti...............40.917,97
Dönem Sonu Mal Mevcudu... 4.003,13

zarar............................... 19.871 TL çıktı.

dönem sonu mal mevcudu ilk dönem 12.384 tü.. bu dönem 4 000 oldu.. İlk defa yaptığımdan bir şaşkınlık var mı acaba :(

Sn.Beren Sezgin hesaplamanız doğru ancak satış tutarı çok düşük, belgesiz mal satıldığını düşünüyorum. Karlılık oranı %50-60 ise satışların en az 100.000 TL. civarında olması gerekirdi.

hesaplama doğru ama giderleriniz çok yüksek, bu dikkat çekici bir durum. bütün satışlarınız belgeli değil gibi duruyor..

çok teşekkür ederim cevaplarınız için.

peki bir şey daha sormak istiyorum.

Karlılık oranı uyguladığımızda bazen satılan malların maliyeti tutarı, toplam mal mevcudu tutarından büyük çıkıyor. Bu durumda dönem sonu mal stoğu ayırmıyoruz. Buraya kadar doğru.
Peki böyle çıkması muhasebede normal mi? yani satışların maliyetinin toplam mal mevcudundan büyük çıkması. Hesaplama yapınca hep dönem sonu mal stoğu (-) eksi tutar çıkıyor.

merhaba arkadaşlar 1 ay önce bir muhasebe burosunda işe başladım geçen hafta işletme defterlerinden birini verdiler,bunu işle (maliyet kaydını yap) hesap özetini çıkar dediler.belgeleri programa işledim ama (maliyet kaydını)hesap özetini nasıl çıkaracağımı bilmiyorum,konuyu ayrıntılı bir şekilde anlatır mısınız,belkide işimin devam etmesi buna bağlı,lütfen yardımcı olurmuşsunuz?şimdiden teşekkürler.