Ynt: İşletme Hesabı esasına göre defter tutan lokanta defterleri?
Selamlar
Maalesef sayın mavisakal_79'a katılamıyorum.Lokantayı sadece hizmet sektörü olarak görmek ve stok olmaz demek biraz hatalı bir düşüncedir.Bu tarz işletmeler hem üretim,hem hizmet hemde satış yapan işletmelerdir..Dolayısıyla da hammadde veya mal vardır.
Un,yağ,et,bakliyat,hatta tüp ,vb.alımlar üretimle alakalı olup su,meşrubat,ekmek vb.alışlarda ticari mal kabul edilir.Ürünleri çoğaltabilirsiniz..Bir kısmıyla üretim yapılırken bir kısmı direk satışa konu edilir.Stok yok demekle.31.Aralık gecesi bütün bunlar bitti mi?Alındı ve hepsi tüketildi mi?
Olaya bu mantıkla yaklaşırsanız yıl sonu stok kalacağı da aşikardır.Bizde hepsi bitiyor,hiçbirşey kalmıyor da diyebilirsiniz.O ayrı mevzuu.
Özetle lokantalarda mütemadiyen stok vardır ve işletme defterinde hülasa'nın akabinde bu döküm yapılabilir.
Bu arada envanteride sadece mal olarak düşünmemek lazım.Örneğin işletmede kullanılan demirbaşlarda "envanter" kapsamındadır.En azından bu liste dökülebilir.
Saygılar