fonradar

İşletme mi, Bilanço mu?

Bilanço usulü defter tutan oto parçası satan mükellefim aynı zamanda işletme defteri tutan gebze harem hattı münübüsüne 1/2 oranında ortak . münübüsün defterini başka meslektaş tutmaktadır.bu meslektaşım münübüs defterininde bilanço olması gerekir diyor.bu bilgi doğrumu. Ben ise 1/2 münübüs gelirini ve giderini işletme hesap özetindeki bilgiye göre bir yevmiye maddesiyle kayıt yapıyorum.hangisi doğru?

Her ikisi de yanlış.

1-Bilanço-işletme defteri tutma kararı tamamen işletmenin büyüklüğüne bağlıdır. İş hacmi de I ve II sınıf tüccar olmanın kriteridir.

2-Sizin mükellefinizin münhasıran bir ticari işletmesi,ayrıca başka bir adi ortaklıkta %50 hissesi var. Oto-yedek parça işinden elde edilen kazanç ile muhasebesi bağımsız olan minbüs işletmesinden elde edilen kazancın %50'sini kendi mükellefinizin beyannamesinde beyan etmelisiniz.

3-"Ben ise 1/2 münübüs gelirini ve giderini işletme hesap özetindeki bilgiye göre bir yevmiye maddesiyle kayıt yapıyorum Bu uygulama ise tamamen yanlış.

Paylaşım için teşekkürler!
kv.gif

sayın :Said bey. 3.cü maddeden şunumu anlamalıyım %50 gelirini bilanço defterine kayıt yapma direk gelir vergisi beyanında göster mi demek istiyorsunuz.

Yani ismim Said değil ama yine de cevap vereyim:)

Evet, aynen doğru anlamışsınız. Zaten Muhasebenin Temel Kavramlarının 2'ncisi olan Kişilik Kavramı da bunu gerektirir.