İşletme' nin Ltd.Şti.' ne Devri

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan sertaç
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba arkadaşlar; Öncelikle sizlerin Ramazanı Şeriflerinizi tebrik eder, hayırlara vesile olmasını temenni ederim.
İki konuda önerilerinize ihtiyacım var. Birincisi; Mükellefim olan 1.sınıf bir İşletmeyi, yeni kuracağımız Ltd.Şti.ne devir yapmayı düşünüyorum. Ancak izleyeceğim yol olarak; işletme aktifinde olan emtia ve 1 adet aracı şirket adına faturalandırarak işletmenin terkini vermek veya mahkeme yoluyla işletmenin aktif ve pasifiyle birlikte şirkete devrini yapmak. Şayet mahkeme kararıyla devir yapacak olursak;
Yeni kuracağımız şirketin, kuruluşunda sermaye taahhüdünde bulunduğumuzda, işletme aktifindeki unsurları ayni sermaye olarakmı dikkate almamız gerekir? veya şirket kuruluşunu normal olarak yaptıktan sonra işletme aktifinde bulunan devir edilecek miktar kadar sermaye artışında bulunmamız mı gerekecek. Sermayenin ödendiğine dair SMMM raporunuda mahkemeye sunmamız gerekecek. Hem işlemler açısından hemde masraflar açısından tavsiyelerinizi bekliyorum.
İkinci husus ise; Şuan Tek kullanıcılı Eta proğramını kullanıyorum. Çok kullanıcıya (3 kullanıcı) dönüştürmek istiyorum ancak 1300 ytl. masraf istiyorlar. Bu durumda alternatif proğram düşünmeye başladığımdan tavsiyelerinizi bekliyorum. Teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.

İşletmenin Ltd.Şti. Ne Devri

İyi Akşamlar Sayın, SERTAÇ

Bu işletmeyi direkt Ltd. Şti. ne çevirmeyi düşünseniz daha sağlıklı olur diye düşünüyorum.

Bunun için yapmanız gerekenlerin En önemlisi. Devir edeceğiniz tarihe kadar tüm hesapları kapatıp, Kapanış kayıtlarını yapıp, Bilanço ve Gelir tablosunu düzenleyerek mizan almanız.

İster Mahkemeden Bilir kişi Raporu ile tespit yaptırarak (Bu uzun zaman alır) İsterseniz YMM Tespit raporu ile bu devri yapabilirsiniz.

Devir yoluyla Birleşme dediğimiz bu olay da, İşletmenin KDV devri ve Stokta malları var ise bu alacağınız KDV ve Mallar da Ltd. Şti hesaplarına intikal etmiş olacak.

Daha ayrıntılı Bilgi için isterseniz telefonla da görüşebiliriz.

Kolay gelsin, Hayırlı İftarlar
Özcan USLU
0216.441 04 46 - 0532 353 18 65

Ynt: İşletmenin Ltd.Şti. Ne Devri

Bu konuda bir sorum olacak.
Devir etmek iştediğim şahıs firması serbest meslek erbabı yani bilanço usulüne göre tutmuyorum. Zaten serbest meslek erbabı olmasaydı. ciroları yüksek olduğu için bilanço usulü tutacaktım.
Şimdi devir yapabilmek için illa ki bilanço usulüne göre tutmam gerekmiş.
Bu uygulama doğru mu?
Birde YMM raporu mu? Mahkeme bilirkişi tayini mi? hangisi geçerli veya en doğrusu?
Şimdiden teşekkür ederim.

Ynt: İşletmenin Ltd.Şti. Ne Devri

SİBEL ' Alıntı:
Bu konuda bir sorum olacak.
Devir etmek iştediğim şahıs firması serbest meslek erbabı yani bilanço usulüne göre tutmuyorum. Zaten serbest meslek erbabı olmasaydı. ciroları yüksek olduğu için bilanço usulü tutacaktım.
Şimdi devir yapabilmek için illa ki bilanço usulüne göre tutmam gerekmiş.
Bu uygulama doğru mu?
Birde YMM raporu mu? Mahkeme bilirkişi tayini mi? hangisi geçerli veya en doğrusu?
Şimdiden teşekkür ederim.

Şuna vergilendirmesiz devir diyelim.
Vergilendirmesiz devir yapılabilmesi için defterlerin bilanço usulüne göre tutulması şarttır. Ancak bu hiç devir yapılamayacağı anlamına gelmez.

Ynt: İşletme' nin Ltd.Şti.' ne Devri

Yani devir yaparız ama normal şekilde serbest meslek makbuzu keseriz olur biter demek mi bu?