İşletmelerde Stok Hesapları

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan nizo
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

nizo

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
179
işletmelerde stokları nasıl takip etmemiz gerekir.Mesela bir marangoz diyelim aldığı malzeme ve yardımcı malzemeleri ayrı ayrı mı kaydetmeliyiz yoksa malzeme başlığı altında tek kalemde işleyip ayrıntıya girmemekmi doğrudur.ortalama kar haddi uygulamasına son verildiğine göre kar oranını nasıl belirleyeceğiz.işletmecinin söylediği kar oranının değişken olması durumunda yani yılın belli dönemlerinde farklı oranlar söylemesi durumunda farklı oranlarla hesaplama yapmak doğru olurmu?

bilgisini paylaşanlara şimdiden teşekkürler
 
Merhaba nizo,

Üretimde kullanacağın ilk madde malzemeyle ilgili herşeyi (örneğin; mdf, kereste, vida, çivi vb.) 150 hesaplarda izlemen gerekir. 720 hs.da biriken işçilik ve 730 hs.da biriken Genel Üretim ile ilgili hesapları dönemleri itibarıyla (her ay yapman kolay olacaktır) yansıtma hesaplarıyla 710 hesaplara getirmen, 150 hesaptanda kullanılan malzemeleri aktarman, üretilen yarı mamülleri ise 151 hesap altında toplaman doğru olur. Fire oranlarınıda göz önüne almak lazım tabi. Bu 151 hesabın daha sonra mamül oluşunca 152 hesaba (aynı yolla) alınması gerekmekte. Ortalama kar haddi yok, müşteriniz ürettiği ürünü kaça sattı ise siz satış karşılığı ürettiğiniz mamül maliyetinden (isteğe bağlı aylık yada zorunlu olarak 3 er aylık) 152 - 620 hesap aktarmasıyla bulmuş olursunuz. Aradaki satış fiyatıyla üretilen mamül maliyeti arasındaki fark zaten kar olmuş olur.
 
sayın soner affedersiniz işletme defteri demeyi unutmuşum.bilanço olsa sorun değil ama işletmede nasıl uygulamalar kullanılıyor bunu merak ediyorum.
 
Üst