fonradar

İşsizlik Maaşı Hk.

Üyelik
28 Ağu 2011
Mesajlar
11
Konum
ERZURUM
Merhaba Arkadaşlar ;

işsizlik maaşı konusunda bir sorum olacaktı son 3 yılda 800 gün primim var son 18 aydır da aynı işyerinde çalışmaktayım.işsizlik maaşı alabilme şartlarında son 120 gün eksiksiz gün olacak gibi bir ibare bulunmaktadır ancak hastalık nedeniyle son 120 gün de 1 hafta raporum bulunmakta.acaba işsizlik maaşı almama engel olur mu . şimdiden teşekkür ediyorum yardımcı olursanız sevinirim.
 
Şevket Tezel'in cevabını aynen aktarıyorum. Bir sıkıntı yaratmayacaktır durumunuz.

"İşsizlik sigortası kapsamında işsizlik ödeneğine hak kazanmanın önemli koşullarından biri de iş akdinin feshinden önceki son 120 günün kesintisiz olmasıdır. Bununla beraber hizmet akdinin sona erdiği tarihten önceki son 120 gün içinde, hizmet akdi devam etmekle birlikte, hastalık, ücretsiz izin, disiplin cezası, gözaltına alınma, hükümlülükle sonuçlanmayan tutukluluk hali, kısmi istihdam ile grev, lokavt, genel hayatı etkileyen olaylar, ekonomik kriz, doğal afetler nedeniyle işyerinde faaliyetin durdurulması veya işe ara verilmesi halinde, prim yatırılmayan süreler için Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtları esas alınır ve 120 günün hesabında prim yatırılmayan bu süreler kesinti sayılmaz. Yani iş akdinizin feshinden önceki son 120 gün içinde rapor almanız işsizlik ödeneğini almanıza engel olacak bir husus değildir."
 
Benim çalıştığım firma 3 güne kadar alınan raporların hem ücretlerini kesiyor hemde sgk larını.Mesela çalışan 5 gün rapor almışsa 3 gününü iş yeri kesiyor 2 gününü devlet veriyor.
Personelin yaptığı açıklamada "kanuna göre 3 güne kadar raporu iş yeri isterse parasını verir istemezse vermez" hem paramızı kesiyorlar hemde sgk mızı.Kanunda böyle birşey varmı gerçekten.Bunu merak ettim bilgilendirirseniz sevinirim.
 
Raporlu olunan günler için SGK primi ve ücret ödeme zorunluluğu yok işverenin.
Raporlu olunan günleri için SGK işgöremezlik ödeneği öder, ama bunda da alınan raporun 2 günlük kısmını ödemiyor ( 3 gün değil)
 
Öncelikle teşekkür ederim arkadaşlar ; ancak iş kur a sorduğumda bu konu hakkında sizin gibi bilgi vermedi eksikse alamazsın diye cevap verdiler . başlarından savdılar galiba ya da mevzuattan haberi yok bana bilgi veren arkadaşın..
 
Raporlu olduğunuz günler 120 gün hesabında dikkate alınmaz,
ama o raporu almadan 1 gün önce örneğin rahatsız olduğunuz için işe gitmediyseniz, doktora da gitmediyseniz, o 1 gün eksik gün olur ve işsizlik sigortasından yararlanmanıza engel olabilir.
 
hastalıktan dolayı raporlu olduğunuz günler 120 gün hesabına engel teşkil etmemektedir, yani bu şu demek oluyor

Son 120 günde kesinti sayılmayan haller 1. Hastalık,2. Ücretsiz izin,3. Disiplin cezası4. Gözaltına alınma,5. Hükümlülükle sonuçlanmayan tutukluluk hali,6. Kısmi istihdam,7. Grev,8. Lokavt,9. Genel hayatı etkileyen olaylar,10. Ekonomik kriz,11. Doğal afet,Nedenleriyle işyerinde faaliyetin durdurulması veya işe ara verilmesi halinde, son 120 günün hesabında prim yatırılmayan bu süreler kesinti sayılmamaktadır.

ancak keremceminde bahsettiği üzere raporlu olduğunuz süreden bir gün önce işe gitmemeniz ve işveren ssk piriminizi eksik göstermesi nedeniyle sıkıntı yaşayabilirsiniz,bu durumuda yine işverenden o güne dair istirahatli olduğunu içeren yada yukarıda yazan ücrtsiz izinli olduğunuza dair bir ön bilgi evrağı alıp işkura verirseniz bu durumuda aşacağınızı tahmin ediyorum,işkur yetkililerine gelince bu konularda biraz yetersizler malesef,çünki daha önce bende bu sıkıntıları yaşadım ancak,ben işsizilik paramı toplu olarak aldım,size tavsiyem egerki sıkıntı yaşamamak adına önce işkura bizzat başvurunuzu yapın,egerki işsizzlik ödemenize engel teşkil eden durum ne ise ögrenin burda paylaşırsanız yardımcı olmaya çalışırız..
 

Benzer konular

Üst