İşsizlik Maaşı Hk.

Üyelik
2 Şub 2018
Mesajlar
8
Konum
ankara
İşsizlik Maaşı Hk.


Merhaba

Uzak bir akrabam haziran 2017 de işten çıkarıldı. işkura işsizlik maaşı için başvurulmuş onaylanmış. akabinde gün aralığı olmadan başka bir işe girdi. bu işyerinde 6 ay boyunca yüksek maaş aldı ve kovuldu. 4 koduyla. tekrar işsizlik maaşı için başvuru yapıldı. işkur işsizlik maaşı başvurusu (ilk) sonrası yatırılan primlerin etkili olmadığını söylüyor. ilk işsizlik maaşı için yapılan başvuru iptal yada reddettirilebilir mi? işten ayrılış kodu 4 yerine 3 çevriltilip işkura düzeltme dilekçesi verilse ilk işsizlik maaşı başvurusu iptal edilip 2. işsizlik maaşı başvurusu üzerinden işsizlik maaşı bağlanılabilir mi?
 
Aralıksız çalışmada (onaylanmış olsada)işçi işsiz kalmıyor zaten bir başka işveren yanında(ara vermeden)çalışmaya devam ediyor,ancak ne var ki son işveren yanında çalışmakta iken kovuluyor!..sizin ifadenize göre bu kovulmanın karşılığı,diğer ifadeyle işçinin işten çıkışı kod-4 ile yapılmış ise işçi işsizlik ödeneğine hak kazanır.kod-3 ile düzeltme olmamalı,zira bu defa kazanılan hak ortadan kalkar.
Sorunuzda anlaşılmayan noktalar var.
 
a-İşsizlik maaşından yararlanma koşulları arasında son üç yıl içinde en az 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası priminin ödenmiş olması zorunlu olmakla işcinin ilk işverenlik yanında çalışmakta iken geçen sürelere ait primler dikkate alınır.
b-onaylanan ilk başvurunun olayımızla ilgisi yok.
c-anladığım çalışan ikinci işverenlikten işsizlik maaşına hak kazanamayacak şekilde ayrılmış!...
düşüncesindeyim.
Dediğim gibi ya sizin tam anlatamadığınız yada benim tam anlayamadığım noktalar var.
 
herşeyi ilk başvuru mahvetti ilk başvuru yapılmasaymış hem 2 kat yüksek hemde 6 yerine 8 ay işsizlik maaşı olucakmış.
 
Maalesef Şeref Bey. İşkur ödeme planı bile çıkardı il başvuru üzerinden. 2 farklı İşkur şubesinde konuyla alakalı memurlarla görüştüm onlarda ilk başvurudan sonra tekrar sıfırdan şartların başladığını söylüyor. yani sizin gibi bende düşünüyordum bu yüzden hata yaptık.
 
son 4 ay mevzuu kafamızı karıştırdı başvuru öncesi çok çok iyi araştırsaydım ilk başvuruyu yapmazdık.
 
Aralıksız çalışma durumunda,sadece (ilk)başvurunun yapılmış olmasının,(hatta bir gün dahi yararlanma olmaksızın)hak kaybına sebebiyet vermiş olmasını anlamakta zorlandım.(bu hatanın kurumca giderilmesi gerekir,bu haksızlık hatta bir hakkın gasbedilmesidir) )
 
Bir yanlış anlama olduğunu ya da işine tam hakim olmayan bir memura denk gelindiğini düşünüyorum.

İşsizlik maaşını hak etmek için şartlar belli;ilk başvuru onaylandığına ve ara vermeden yeni bir işe başlandığına göre

son 3 yıl 600 gün prim şartı sağlanıyor.

6 aylık bir çalışma söz konusu olduğundan son 4 ay aralıksız çalışma şartı da tamam.

İşçi kendi isteği ile ayrılmamış ,o da belli ki, zaten 4 koduyla çıkışı yapılmış.

Önceki başvurun konuyla ne ilgisi var bulamadım mevzuatta.

İşlemi yapan memurun şefiyle ve ya müdürüyle görüşülmesi durumunda olayın çözüleceğini düşünüyorum.
 
işkur başvuru yapıldı ve onaylandıysa sonraki aralıksız çalışmada olsa 2. başvuru içinde aynı şartları arıyoruz dediler ilk başvurda 750 günü baz alıp 2. başvuruda 155 günü sadece baz alıyorlar ayrı değerlendirip eksik gün varmış gibi değerlendirme yapıldı. yani kısaca ilk başvuru sonrası şartları sıfırdan başlattı işkur.
 

Benzer konular

Üst