fonradar

İşsizlik Sigortası Primi Kesilir mi?

Üyelik
22 Tem 2009
Mesajlar
8
Arkadaşlar aşağıda yasa gereği çalışma izninden muaf tutulan yabancılardan işsizlik sigortası primi kesilir mi?

23.02.2009 tarihli, 2009/14699 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan "Çalışma İzninden Muaf Tutulacak Türk Soylu Yabancılara Dair Yönetmeliğe" göre, 7 Mart 2009 tarihinden önce ikamet tezkeresi almış olup, Türkiye'de ikamet eden, kamu düzeni, milli güvenlik ve Devletimizin dış politikası bakımından sakıncası bulunmayan;


a) Batı Trakya Türkleri (Yunanistan),
b) Irak,
c) Çin (Doğu Türkistan),
ç) Afganistan,
d) Bulgaristan,
uyruklu Türkler, Türk soylu yabancılar olarak, bu Usul ve Esaslara göre başvuru yapabileceklerdir. Bu konu ile ilgili olarak İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Sekreteri Av. Rıdvan ÇAVUŞ tarafından hazırlanan bilgilendirme metni aşağıda yer almaktadır.
7 Mart 2009 tarihinden önce ikamet teskeresi almış olan soydaşlarımız 7 Ekim 2009 tarihine kadar bağlı oldukları İl Emniyet Müdürlüğü bünyesinde bulunan Yabancılar Şube Müdürlüklerine müracaat etmeleri şartıyla çalışma izni muafiyetinden faydalanıp yasal olarak Türkiye'de çalışma iznine sahip olacaklardır. Alınan Bakanlar Kurulu kararının uygulanmasına yönelik "uygulama genelgesi" İl Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüklerine gönderilmiştir. Çalışma izni muafiyetinden yararlanma şartları ile uygulamasına ilişkin kıstaslar şunlardır:
1-) 7 Mart 2009 tarihinden önce alınmış geçerli ikamet teskeresi almış olmak.
2-) Türk soylulara çıkan af kapsamında alınan ikamet tezkere sahipleri de çalışma izni muafiyetinden faydalanabileceklerdir.
3-) 7 Ekim 2009 tarihine kadar bağlı oldukları İl Emniyet Müdürlüğü bünyesinde bulunan Yabancılar Şube Müdürlüklerine müracaat edilmesi gerekmektedir.
4-) Öğrenci statüsünde olanlara verilen ikamet tezkeresi sahipleri çalışma izni muafiyetinden faydalanamayacaklardır. Ancak, öğrenci yanında refakatçi olarak ikamet izni almış olan aile bireyleri ise çalışma izni muafiyetinden faydalanabileceklerdir.
5-) Müracaat bizzat ikamet teskeresi sahibi tarafından yapılmalıdır.
6-) Yabancılar Şube Müdürlüğünde bulunan dosyasında Türk Soyluluk Belgesi veya emri bulunmayan hak sahiplerinin Türk soylu olduklarına dair yurt dışında Türk Konsolosluklarından; yurt içinde T.C. Dışişleri Bakanlığından alacakları belgeyi sunmaları zorunludur.
 
Ynt: işsizlik sigortası primi kesilir mi?

merhaba,

sosyal güvenlik sözleşmesi yapılmış olan ülke vatandaşlarından kesilir.diğer ülke vatandaşlarından işsizlik sigortası primi kesintisi yapılmaz.
 
Üst