uyumsoft

İsteğe bağlı sigortalılık-emeklilik durumu hk.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan overmind
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
1970 doğmluyum, s.s.k başlangıcım 07.11.1988, 16 kasım 1994 de doğum yaptıktan sonra verilen ücretsiz izinleri de kullanıp iş akdimi fesh ettirerek işyerinden ayrıldım. 2002 yılına kadar herhangi bir iş yerinde çalışmadım.
ssk prim ödeme gün sayım: 2227
bağkur: 2006-2007 yıllarında 1 yıl 9 ay bağkur pirimi ödedim.

Şu anda çalışmıyorum ve zaman kaybetmemek için isteğe bağlı sigortalı olmayı düşünüyorum fakat bağkurdan emekli olmak istemiyorum. 2 yıl isteğe bağlı ödesem, daha sonraki yılları ise bir işyerinde doldursam diye düşündüm ama yanlış bir girişimde bulunmakda istemiyorum.

Benim için isteğe bağlı sigortalılık mı yoksa bir işyerinde çalışarak mı prim ödemek daha avantajlı? Ya da diğer bir deyişle isteğe bağlı sigortalılığın eksileri nelerdir?

Ynt: İsteğe bağlı sigortalılık-emeklilik durumu hk.

SSK (4/a) şartları ile emekli olabilmeniz için 5225 prim gün sayısını doldurmanız gerekiyor. Prim gün sayısı tamamlandığında aranan diğer iki şart da tamamlanmış olur. Prim gün sayısını tamamlamak için doğum borçlanmasından da yararlanabilirsiniz. Eksik gün sayınız 2370 olarak gözüküyor. Bugünden itibaren isteğe bağlı sigortalılığa başlayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken, eksik olan 2370 günün son 1261 gününü SSK (4/a) kapsamında çalışarak tamamlamaktır. 5225 günü tamamladığınızda emekliliğe hak kazanırsınız.