fonradar

İşten Ayrılan Çalışana Kıdem Tazminatı Vermek İstersek

HR.

Katkı Sunan Üye
Üyelik
16 Mar 2009
Mesajlar
190
Konum
Bursa
Değerli forum üyeleri,

işten ayrılmak isteyen bir personelimiz var. kendisinin de ricası ile 7 yıllık emeğine ilişkin kıdem tazminatını ödemek istiyoruz. zira beyaz yaka çalışan ve makdu aylıklı olarak çalışmıştır. yoğun iş temposunda çalışılan dönemlerde zaman zaman fazla mesai yapmıştır ve kendisine ek ücret ödenmemiştir.buna karşılık ta gelmediği gün ve eksik saatler kesilmemiştir.

ikilemde kaldığım konu şu;

insanların sağı solu belli olmuyor. eğer biz çıkartmış gibi gösterip kıdem tazminatı ödersek (ikale sözleşmesi de düzenlesek) iki gün sonra beni işten çıkarttılar vs gibi geçmişe dönük bir talepte bulunabilir mi? yada ihbar tazminatı ödemediler gibi..

yada; kendisi çıkmış ve buna rağmen kıdem tazminatı ödemiş gibi olsak (yine ikale ile) bunun bize herhangi bir etkisi olur mu?

biliyorum ki işverenin ilave olarak ödediği ücretler için devletimizin sesi soluğu çıkmaz.. yine de fikirlerinizi almak istedim..
nasıl bir yol izlersem, dava, işe iade vs gibi sıkıntılar yaşamam??

iyi çalışmalar dilerim.
 
Bu paylaştığım linkte ki pdf formatlı makalede ikale sözleşmesinin hukuki açıdan artıları eksileri masaya yatırılmış. İncelemeniz faydanıza olur... http://calismatoplum.org/sayi31/gerek.pdf

Benim görüşüm: İkale sözleşmesi yapıp, işçiden istifasını almak. Kıdem tazminatı vermek yönündedir. Zaten ikale sözleşmesinin özelliği de işçiden hiçbir dava açmayacağına dair yazılı teminat almaktır. Bir nevi işçi bunun karşılığı olarak kendi istifa etmesine rağmen belli bir para alabilmektedir. Yani alan memnun veren memnun. Hatta olası davaların açılmasının önüne geçerek mahkemelerde ki iş yükünü azalttığı için devlette memnun. Her ne kadar kağıt üstünde olay böyle görünsede hukuki boyutunda farklı durumlar ortaya çıkabilmekte. Paylaştığım makalede bu yönde bilgiler mevcut.
 
İKALE olayında;bu talebin önce işciden gelmesi,buna göre işverenin konuyu değerlendirip, iş sözleşmesinin sona erdirilmesi amacıyle yeni bir anlaşma sözleşmesi yapılması,bu sözleşme de işcinin gerçek iradesinin sakatlığa uğramaması,bu olaydan işcinin makul bir yarar sağlamış olması gibi hususlara dikkat edilmesi isabetli olacaktır.

Ücrete ilişkin bir alacak veya işe iade davası açıl(a)maz değil,açılabilir,engel yok,önemli olan ne şekilde olursa bu davayı işci kazanamaz?olgusudur.
(Not:Aylık maktu ücretli çalışanın yılda 270 saat üzeri f.çalışmaları var ise işci talep edebilir)
 
Üst