İşten Ayrılan Personele Ödenen Yıllık İzin Parası

önmuhasebeci

Katkı Sunan Üye
Üyelik
2 May 2012
Mesajlar
211
Konum
İstanbul
Merhaba, iki yıl 11 ay çalışan bir personel var. Çalışma süresince yıllık izin kullanmamış, bu tutarın ödemesini yapacağız.

İki yıl için 4 haftalık izin parası ödüyorum peki kalan 11 ay için bir ödeme yapılmayacak mı ?

iyi günler.
 
Sadece tam yıllar için izin hakkı vardır. Bir yıldan kısa hatta 364 gün dahi olsa yeni bir izin hakkı doğmaz.
 
4857/M.53 ncü maddesinin birinci fıkrasına göre,işcinin y.ücretli izine hak kazanabilmesi için en az bir yıl çalışmış olma koşulu aranır,buna göre bir yıllık çalışmasını doldurmayan/tamamlamayan işciler için,işcinin çalışma süresiyle orantısal olarak y.izin hakkı doğmaz,dolayısıyle böyle bir hak doğmadığı için aynı şekilde(orantısal olarak)ücret de sözkonusu olmaz.

Sözleşmenin herhangi bir şekilde sona ermesinde,işcinin hak kazanıp da kullan(a)madığı(doğrusu işverenin kullandırmadığı/vermediği,çünkü bu manaya gelir) y.izin sürelerine ilişkin ücreti,sözleşmenin sona erdiği tarihdeki ücreti (yaş durumuna göre,18 ve daha küçük/elli ve daha yukarı,değişen izin süresi,diğerleri için yine 53 ncü madde de belirtilen süreler)üzerinden ödenir.
(not.y.izin süreleri sözleşme ile artırılmış ise,bu defa bu süreler üzerinden ücreti ödenmelidir,çünkü bu hüküm bağlayıcıdır)
 
Son düzenleme:
yıllık izin bir sonraki yıla devretmez (izin kullanılmaması durumunda), ama izin parası devrediyor mu bilmiyorum
 
yıllık izin bir sonraki yıla devretmez (izin kullanılmaması durumunda), ama izin parası devrediyor mu bilmiyorum
Yıllık izin işçi için bir hak,işveren için kullandırmakla yükümlü olduğu bir görevdir. İznin ne zaman kullanılabileceği kararı işveren tarafından belirlenebildiğinden,
çalışıldığı sürece kullanılmayan izin günleri bir sonraki, dhaa sonraki ondan sonraki yıllara kullanılmamış izin günü olarak devreder. Sözleşmenin bir sebeple sona erdiği gün , kullanılmamış izin günlerinin ücretinin ödenmesi gerekir. Bu ücret te 5 yıllık zamanaşımına tabiidir.
 
Katılıyorum.

Bu noktada, yıllara ait izin süreleri dikkate alınır,ücret ise sözleşmenin(herhangi bi şekilde)sona erdiği tarihdeki ücreti üzerinden ödenir.
 
Üst