İşten çıkarılma

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan dapip
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba,
ben kurumsal bir firmada 4 yıldır çalışmaktayım ya da çalışmaktaydım demeliyim.Kurumumuzun sisteminde tüm çalışanların birbirleriyle haberleşmesini sağlamak adına diğer haberleşme ve iletişim sistemlerinin yanında msn mantığıyla çalışan ayrı bir yazışma aracı bulunmaktadır.Ben ve bir bayan arkadaşım bu yazışma sistemi üzerinden kendi kişisel görüşmelerimizi yapıyorduk,kaldı ki bunu herkes yapmakta fakat arkadaşımla aramızda sözkonusu yazışmalarda tamamen kurum dışında samimi bazı konuşmalarımız oldu.Tamamen kişisel olan bu yazışmalarımız kurum sistemi üzerinden yapıldığı için kurum teftiş kurulunca okunmuş ve apar topar işyerimizden çağrılarak ve aşağılayıcı konuşmalara ve psikolojik baskıya mağruz kalarak bir kağıda bu gün itibariyle çalışmakta olduğum işimden ayrılıyorum şeklinde yazı alınmak suretiyle imza attırıldı.Şimdi 4yıla yakın süredir çalışan ben ve 12yıllık çalışan arkadaşım tüm tazminatlarımızı ve alacaklarımızı bırakarak ve kurumla alakası olmayan bu yazışmamız sebebiyle yazışmalarımızın 3.şahıs çalışanlarada duyurulmasıyla (tabirimi bağışlayın, biraz da rezil edilerek) işten ayrılmak zorunda bırakıldık.Hukuksal olarak ne yapmam gerektiği konusunda çok acil yardım ve görüşlerinizi almak istiyorum.Karşımızda iyi niyetli olmayan bir kurum bulunmakta ne tür zararlar görebiliriz ve mevcut haklarımızı nasıl elde edebiliriz?
Tşk ler.

Ynt: İşten çıkarılma acil yardım

Selamlar,
Size tavsiyem iş hukukunu bilen avukatla görüşmeniz olacaktır. Saygılar.

Durumunuz biraz zor. İş hukuku işyerinde iken bilgisayarların özel amaçlar için kullanılmasınız fesih nedeni saymıştır.
Tabi bu sizin tamamen çaresiz olduğunuz anlamına gelmez. Elbette dava açma hakkınız vardır.
İstanbulda iseniz bu konuda uzman bir avukat çalışma arkadaşımı önerebilirim.
Geçmiş olsun.

Görüşleriniz için teşekkür ederim.İstanbulda ikamet etmekteyim.Daha sonra yardımcı olabilecek ve konu hakkında danışabileceğim avukata ihtiyacım olabilir.
Bir de biz maaşlarımızı ayın son günü almaktayız.Bu ayın 13ünde yazıyı imzalamış durumdayım,ay ortasında çıkmam ve bu ayın 30 unda yatacak maaşımla 3 ayda bir alınan çift maaş alacak olma durumum vardı ayrıca geçmiş 6 aylık dönem için ayrıca pirim almaya hak kazanmıştım.Bunların ödemesi fesih sonrasında tarafıma yapılacak midir?Fesih ile ilgili olarak veya iş bırakma bildirim formu gibi herhangi bir döküman daha imzalatılacak mıdır?Çünkü boş kağıda kendi el yazımızla yazılmış bir dilekçe haricinde hiçbir şeye imza atmadık henüz.

İşimden ayrılıyorum diye yazmak "istifa" dilekçesi anlamına gelir. Ancak bir "ibraname" imzalamadıysanız. Haklarınızdan vazgeçmiş sayılmazsınız.
İşverenin tutumu ne olucak görelim bakalım.

İşten ayrılalı 7 gün oldu fakat işyerim banatelefon ya da posta yoluyla herhangi bir dönüş yapmadı.Firmamdan kıdem tazminatı verilmedi, ki verilmeyecek gibi görünmekte bunun için mahkeme yoluna başvurmayı düşünüyorum.Bunun dışında olan geriye dönük mesai ücretlerimi,önceki ocak haziran döneminde kazanmayı hakedip bu ay sonunda normalde ödemesi yapılacak olan prim kazançlarımı ve geçmiş aylara dönük kullanmadığım izin haklarımı(işyerimde kullanılmayan izinler bazı firmalarda uygulandığı gibi izleyen ay para olarak ödenmeyip personel emekliye ayrıldığında çalışana ödeme yapılmaktadır),maaş olarak alamadığım aya ait yarım aylık çalışma ücretimi bana ödeme yapma zorunluluğu bulunmakta mıdır?
Sağlıkla ilgili ne kadar süre daha sağlık kurumlarından yararlanabilirim?(firmamın özel emekli sandığı olduğu için buradan kesintiler yapılmaktaydı)
Bir de ödeme yapılması için yasal süre ne kadardır?Ne kadar süre içinde yasal yollara başvurulması gerekmektedir?
Bilgileriniz benim için değerli nitelikte.Yardım ve görüşleriniz için teşekkür ederim.

Söyleyeceklerim hoşunuza gitmeyecek sanırım ama ilk iletinizde bahsettiğiniz '' iyi niyetli olmayan kurumla karşı karşıyayız'' sözünüze istinaden sormak istiyorum izninizle ;
eğer olaya iyi niyet -kötü niyet şeklinde bakılırsa,
çalışma saatleri içinde özel-keyfi yazışmalar-görüşmeler için iş zamanında yapılabilecek işleri ötelemek-ertelemek şeklinde davranmakla,
sabah işyerine gelip kart basıp sonra gidip bir kıyıda gözlerden uzakta uyuyup akşam çıkış saatinde tekrar kart basıp tüm gün işyerinde olup çalışmış gibi davranmak arasında şekilsel farklılık dışında ne fark var sizce?
Bence ikişi arasında özde hiç bir fark yok.Her iki durumda da işveren suistimal edilmiş, her iki durumda da iş savsaklanmıştır( savsaklanma tanımı hoş olmasada iş kanununda bu şekilde kullanıldığından ben de kullandım)
HAl böyle iken , bu sebep işveren açısından haklı nedenle fesih sebebi olarak kabul edilme ihtimali yüksek olacaktır kıdem -ihbar tazminatı talebiyle açacağınız davada.
Diğer yandan , hak kazanıp ödenmesi için beklediğiniz geçmiş dönem alacaklarınız ( prim-izin-vb.ücretleriniz) ve o güne kadarki çalışma ücrrtleriniz ;sözleşmenizin feshedildiği tarihte ödenmelidir.
Uygulama genellikle ilk ücrt ödeme döneminde yapılması şeklinde olmakta pek çok kurumda , muhtemel sizde de aynı şekilde olacaktır.
O gün gelip te firma personel ödemelerini yaptığında size bu ödemeleri yapmamışsa, ödenmesini sağlamak için hukuki yollara başvurma hakkınız doğmuş demektir.
Tavsiyem , ödenmemesi durumunda önce işverene yazılı oalarak talebinizi -ödenmesini noter kanalıyla bildirip işvereni temerrüde düşürmenizdir.
Böylece ilerleyen dava sürecinde , ilgili ödemeler için gecikme faizini temerrüde düşürdüğünüz tarihten itibaren talep edebilesiniz.

yani vaktiniz ve birazda ödeme yapabiliyorsanız meseleye bir ceza hukukçusunu da dahil edebilisiniz.

bilgisayarlar işyerine ait
özel bir şey o bilgisayalarda olamaz

yazıları önceden bildirmek kaydı ile takip edebilir. bundan dolayı iş akdini de feshedebilir.

fakat:) bu görüşmeleri diğer personele açıklarsa TCK 135 e göre zannediyorum cezası var.

iş akdinizin feshi bir yana. iş bunları ifşa etmeye geldi mi o tazminattan başka konuşulacak bir mesele ortada diye düşünüyorum.

bir iş hukukçusu yanında , bir ceza hukukçusu ile de istişarede fayda var. tabiiki bunları gündeme getirmenin getirisi götürüsü analiz edilmeli

merhaba,
ilk iletimde belirtmiş olduğum işimize son vermeye bizi zorlayan firmamızın tamamen iş dışındaki bir konu üzerine bizi işten uzaklaşmaya mecbur bırakması ve bunu yaparken de buna sebep olan kişilerin ihtar veya savunma hakkı bırakmaksızın istifa mektubu yazmamızı istemesi ve ilgili yazışmaların kurum içinde çalışan üçüncü şahıslara duyurulması sebebiyle objektif değil, subjektif hüsniniyete sahip olmasını düşünmek hakkımdır sanıyorum.
Ayrıca çalışırken yapılan türlü haksızlıklara burada girmek doğru olmaz kanaatindeyim.Kaldı ki firmadan zaten bir sene içinde ayrılmayı düşünmekteydim.Çıkarken tazminatımı almak isteme sebebim tamamen manevi boyut ile ilglidir.
Dışarıdan bir gözle kart basıp akşama kadar yatarak para kazandığımı düşünmekte haklı olabilirsiniz bu da tabiki bir ihtimaldir fakat bunun böyle olmadığına emin olun.Çalıştığım bölümde taleplerimiz doğrultusunda tüm çalışmalarımızın ve işlem hacimlerimizin merkezde açıkça kalem kalem ortada olmasına rağmen ayrıca bir de yerinde tespit edilerek ancak kadro açıldı, aylarca minimum enerji maksimum verim politikası ile eksik bir biçimde çalışıp (ayrıldığımızda hala personel verilememişti)sabah saat 8:30 akşam saat 22:00 ortalaması ile(sabah 09:00 dan önce,akşam da21:00 dan itibaren mesai alamamaktaydım en az 25 saat giriş yapamadığım mesaim bulunmaktaydı)ve gün boyu işlemleri yerine getirmek adına bırakın özel bir işi insani ihtiyacımızı bile çoğu zaman karşılama güçlüğü çektiğimiz bir ortamda takdir edersiniz ki iş kanunumuzda belirtilen savsaklama kalıbına pek uymuyorduk.Bir yıl içinde yapılması gereken maksimum mesai saatini sadece 5 ayda doldurmuş bir kişi olarak ve bunu yaparkende soluk dahi almadan çalışarak aslında bir süre sonra ayrılmak istediğim çalışma ortamımdan erkenden ayrılmak zorunda bırakıldım:)büyük kurumsal yapılar devasa oldukları kadar akılla değilde kalıplarla yürüyen organizmalar oldukları için böyle şeylerin olması zaten normaldir.

Ayrıldığım kurumumdaki onlarca saygı değer insanı tenzih ederim bu durumdan fakat ben ve arkadaşımın kötü niyetli bir çalışan olmadığına emin olun.Hatta mesai arkadaşlarımca işkolik olarak görülmekteydim. İşi onuru olarak görenlerdenim.Benim kabul ettiğim yanlışım firmamın pc sindeki bir yazışma programından kişisel yazışmalar yapmam oldu ve hatamı burda kabul etmekten başka yapacak bir şeyim yok.Fesih ile de bunun karşılığını gördük :)(gerçi fesih değil de tarafımızdan istifa dilekçesi alıması yöntemine başvuruldu)yine de cezamız aniden ve bu kadar ağır olmamalıydı.
Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gibi kanunlarımız ne diyorsa derin bir saygı duymaktayım.
Öneri ve görüşlerinizi dikkate alacağım.
Syn aazaklı,nguroy,keremcem,fruitjuice tüm yardım ve değerli görüşleriniz için ayrı ayrı tşk lerimi sunarım.
forum gerçekten yaşayan ve harika bir forum olmuş emeği geçenlere de ayrıca teşekkür ederim.

dapip ' Alıntı:
Dışarıdan bir gözle kart basıp akşama kadar yatarak para kazandığımı düşünmekte haklı olabilirsiniz
Sn.dapip;
asla sabah kart basıp akşama kadar yatarak para kazanan biri olduğunuzu düşünmedim, aklıma dahi gelmedi.
Ama bazen bir şeyleri daha iyi gösterebilmek için uç noktada örnekler vermek gerekebiliyor.
O örneği de biraz abartarak , sadece kendi açınızdan değil dışardan bakıldığında nasıl görülebileceğini anlatabilmek için vermiştim sadece.
Hayırlısı olsun.

Bir kaç avukat ile görüşerek kazanma olasılığımızın daha yüksek olduğu kanısına varmamız sonucunda,işyerine karşı haklı olduğumuzu düşündüğüm bu durumda dava açma kararı aldık ve şu an dava sürecinin başındayız.Maalesef bu tür iş davaları ortalama en erken 1,5-2 yılda sonuçlanabildiği için sanırım biraz uzun bir süreç olacak.
Konunun bu tür sorunlarla karşılacak şahıslara örnek teşkil etmesi bakımından,dava sürecini daha sonraki gelişmeler doğrultusunda forum aracılığıyla paylaşacağım.
Tşk ler,
Saygılarımla.