İşten Çıkartma

Üyelik
19 May 2009
Mesajlar
18
kolay gelsin bir sorum olacaktı.. iş yerimizde 10 yıldır çalışan ama yaklaşık 7-8 senedir ssk lı olan bir çalışanımız geçimsizlik uyumsuzluk başı başlık yapmaktadır iş yerinden çıkarken sesini bile çıkartmıyor.. kafasına göre 9.30 da 10.00 işe geliyor 5 t 6 da gidiyor ve böyle yaptığı içinde artık tazminat ödemekte babama ödettirmekte istemiyorum işten bir an önce gitmesini istiyorum bunun bir yolu var mı varsa nelerdir..
 
Ynt: işten çıkartma

Merhaba,

Öncelikle işletmeniz de disiplinsizliğe neden olan etkenleri yok etmeniz gerekir. Bu da işletme olarak kendinizden başlamınız, dolayısıyla o ortamı yarattıktan sonra işçilerde onlara uymakla mükelleftir. Bunların neticesinde de sizin işletme olarak o çalışanlardan, işgörme ve özen borçlarını yerine getirebilme duygularını pekiştirebilsin.

Bu vesileyle;

- İşletmeniz de 10 yıl çalışan bir çalışanın 7-8 yıl sigortalı gösterilmesi, işverenin işçiye karşı ücret ödeme ve sosyal haklarını yerine getirebilme olanağını tam olarak yerleştirmeniz gerekir. Dolayısıyla işçi bunun arkasına sığınarak işletmedeki mevcut bir takım kuralları ihlal edecek davranışlarda bulunabilir. Ve işçi günden güne azar azar, göze görünmeyecek görünsede önemsenmeyecek davranışlarda bulunarak zamanla bu davranışlar da artış meydana gelecektir. Bu sebepten dolayı davranışların birikintileri ve ihlalleri büyük olmadan başta farkına vararak gerekli işlemleri yerine getirmek pekala doğru olur.
- İşletme olarak işçileriniz ile iş sözleşmesi düzenlemediyseniz en kısa zaman da işletmenizin en baştaki görevleri arasında bulunan bu sözleşme akdini işçiye ile düzenlemeniz ve imza altına alarak özlük dosyasında bulundurmanız gereklidir.
- İşletme olarak, işletme de çalışanların bütününün görebileceği bir yerde işletmenin günlük çalışma saatlerini gösterir bir yazı bulundurmanız gereklidir.
- İşletme olarak işçi ile konuşup işletmenizin kabul etmediği durumları kendisine hatırlatmanız ve böylece onu disiplin altına almanız gerektiğidir.


Kolaygelsin
 
Ynt: işten çıkartma

kaç defa uyardık kendisini sözlü olarak onlarca kez ikaz ettik ama değişen bişi yok.. tabi hakkını vermek borcumuz ama artık böyle bir davranış içinde ki insan bir an önce kurtulmak istiyor yalan söylemeye de başladı .. zaten kendimiz de ciddiyet olmasaydı işçinin davranışından rahatsız olmazdık ama gelecek yok artık aramızda
 
Ynt: işten çıkartma

Merhaba,

İşçinin işyerindeki uyumsuzluk durumlarını kayıt altına alın, bu da hazırlayacağınız ihtar dilekçesini kendisine imzalatmanız ve gerekirse bununla ilgili kendisinden savunma talebinde bulunun ve buna rağmen aynı davranışları sergilerse yine birkaç defa daha yukarıdaki sistemi uygulayın en son çare olan çıkışını İş Kanunun'un 25. maddesine göre de gerçekleştirin.

Kolaygelsin
 
Ynt: İşten Çıkartma

merhaba
25.maddenin hangi fıkrasına görede olduğu hakkında aydılatırsanız seviniriz.
iyi çalışmalar
 
Ynt: İşten Çıkartma

tanufuk ' Alıntı:
merhaba
25.maddenin hangi fıkrasına görede olduğu hakkında aydılatırsanız seviniriz.
iyi çalışmalar

Merhaba,

İş Kanunu'nun 25'nci maddesinin 2'nci bendinin g fıkrasına göre, işverenden izin almaksızın veya haklı bir nedene dayanmaksızın ardı ardına iki iş günü veya bir ay içerisinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki işgünü yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi iş sözleşmesinin derhal feshine neden olur. İşçinin bu sürelere ulaşmamakla beraber işyerinde çeşitli olumsuzluklara yol açan ve işyerine zarar veren devamsızlıkları ise geçerli neden olarak kabul edilmektedir. Ancak böyle bir durumda işçinin devamsızlığının geçerli nedene dayanması halinde, geçerli nedenin varlığı kabul edilmemelidir.

4857 sayılı İş Kanunu'nun gerekçesinde, işçinin ise sık sık geç gelmesi geçerli feshe örnek olarak verilmiştir. Gerçekten de işçi, işe geç gelmek suretiyle iş sözleşmesinde kararlaştırılan edimler (işgörme-ücret) arasındaki dengeyi işveren aleyhine bozmaktadır. Burada geçerli neden açısından önemli olan husus, işçinin işe geç gelmeyi alışkanlık haline getirmiş olmasıdır. Geçerli nedene dayanılarak iş sözleşmesinin feshedilebilmesi için ise, işçiye önceden ihtar edilmesi gerekir. İşçinin alışkanlık haline getirmesinden kasıt, işçinin gelecekte de işe geç gelmek suretiyle iş ilişkisinde işgörme edimi ile ilgili olarak aksaklık meydana getireceği haklı olarak tahmin edilebilmesidir. Tahmin prensibine göre, işçinin gelecekte de işe geç geleceğinin kabul edilebilmesi için geç kalmanın sebebi ve sıklığı belirleyici olmaktadır. Ulaşımdan kaynaklanan riziko işçiye ait olup; gecikmesini önceden öngörülemeyen bir olaya dayandıran işçi, trafik kazası gibi öngörülemeyen olayları gecikmesine mazart olarak açıkça ortaya koymalıdır. Trafikte sıkışıklığın olabileceğini hesap etmeli, hareket saatini ona göre ayarlamalıdır.

Yine bir yüksek mahkemenin vermiş olduğu karar da; "... işçi kendisine işe geç gelmesi nedeniyle ihtar yapıldıktan sonra, geç gelmenin tekrarlanmaması için daha fazla tedbir almalı; taşıtının çalışıp çalışmadığını işe gitmeden önceki akşam kontrol etmeli, ertesi gün zamanında uyanabilmek için de önlemler almalı, çalar saatin sesini duyamıyor veya uyuya kalıyorsa, daha gürültülü zil sesi olan çalar saat almalı veya güvendiği kişi tarafından zamanında uyandırılmasını sağlamalı ya da uyumak için erken yatağa gitmelidir...." demektedir.


İhtardan sonra işçinin işe geç gelmeye devam etmesi, iş sözleşmesinden doğan görevlerini yapmamakta ısrar etmesi şeklinde yoruma elverişli olacak derecede ve etkide ise, İş Kanunu'nun 25'nci maddesinin II. bendinin (h) fıkrası uyarınca sözleşme haklı olarak derhal feshedilebilmelidir. İşçinin işe geç gelmesi gibi, iş süresi bitmeden evvel izin almadan işyerinden ayrılması da önceden ihtar yapılması koşuluyla geçerli fesih nedeni olarak kabul edilmelidir.


YARGITAY KARARI ;

"....Davacının çalıştığı süre içinde işyerine geç geldiği günler sadece 4 günle sanırlı değildir. Her defasında birden fazla günler için savunması alınmış ve durumun tekrarlanmayacağını savunmasında belirtmesine rağmen, davacı aynı tutumunu sürdürmüştür. Son olarak 2 gün süreyle mesaiye 9.30 da gelinmesinin iş düzenini bozduğu açıktır. Davacı işçi geç kaldığı dönemlerde akşamları geç çıkmak suretiyle çalışma yaptığını ileri sürmüşse de bunu yöntemince kanıtlayamamaştır. Mahkemece davanın reddine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde isteğin kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmştir...."


Kolaygelsin
 

Benzer konular

Üst