fonradar

İşten çıkışlarda ödenemeyen vergi indirimi tutarları hk.

Üyelik
12 Tem 2005
Mesajlar
96
Kişi Nisan ayı itibarıyla işyerinden istifa ederek ayrılıyor.Ancak kendisine ödenmeyen vergi indirimi(vergi iadesi) tutarları var.Geriye kalan vergi indirimi tutarlarını kişi nasıl alabilir?Nisan çıkış bordrosunda vergisi kadar indirim yaptım fakat geriye 200 YTL gibi bir vergi indirimi tutarı kaldı.Bu rakamı kişi başka işyerine girerse ordan mı iade alacak?
 
HAYIR

kişi vergi iade tutarının kalan kısmını toplu olarak alacaktır ve bu tutarıda istifa ettiği şirketten alacaktır. çünkü 2005 yılı, istifa ettiği şirket açısından bağlayıcıdır...

iyi çalışmalar
 
semerkant bey yaptığınız açıklama mantıklı ama ülkemizde kurallar mantığa göre konulmuyor maalesef. Konu ile ilgili G.V.K. 255 sayılı tebliğin ilgili bölümündeki açıklamayı aşağıya yapıştırıyorum.

"10.3. Bildirimin Verilmesinden Sonra Mahsup İşlemi Tamamlanmadan Başka Bir İşveren Nezdinde Çalışmaya Başlayanlarda Vergi İndirimi Uygulaması

10.3.1. Muhtasar Beyanname Veren İşverenlerin Yanında Çalışanlar

Bildirimin en son işverene verilmesinden sonra ücretlinin buradaki işinden ayrılması başka bir işveren nezdinde çalışmaya başlaması durumunda, ücretlinin vergi indirimine ait bildirimini vermiş olduğu işvereninden; bir önceki yıl gelir vergisi matrahı, vergi indirimine konu harcama tutarı, hesaplanan vergi indirimi tutarı ile o tarihe kadar yararlanmış olduğu vergi indirimi tutarlarını aylar itibariyle belirten bir yazıyı alarak yeni işverenine ibraz edecek ve bu işveren yararlanılmamış olan kalan vergi indirimi tutarını ücretliye ödeyeceği ücretlerden kesilen gelir vergisinden genel esaslar çerçevesinde mahsup edecektir. Bu yazının bir örneği yeni işveren tarafından eski işverenin muhtasar beyanname yönünden bağlı olduğu vergi dairesine bir yazıyla gönderilecektir. "
 
ya yeni bir işyerine girmez ise? tebliğde açıklık yok.
 
Aslında bende tereddütte kaldım.Kişiye kalan tutarı ödeyecekmiyim ödemeyecekmiyim diye emekli olanlarda matrahı kadar fişi getiriyordu hakettiği indirim tutarı kadar iadesini şubat muhtasarında ödüyorduk.Fakat burda kişinin oluşmayan bir vergi indirim tutarı var.

Ancak maliyeyle telefonla görüşmemde ödenecek vergilerden mahsup edeceksiniz diyor daha sonra niye ödedin diye hesap sormaz inşallah :)
 
Üst