İstifa

Üyelik
7 Ocak 2009
Mesajlar
8
Merhabalar

Şu anki işyerimde 2.5 aydır çalışmaktayım. Kendi işimi kuracak olmam sebebiyle işimden ayrılmak istiyorum. Ama bu ayrılma işlemi 15 gün sürsün istemiyorum.Bu durumda işverenimden ücretsiz izin talebinde bulunma gibi bir hakkım var mı?

Ya da 2.5 ay için ihbar tazminatı ne kadar tutar hiç beklemeden işten ayrılmam için? (Asgari üzret üzerinden sigorta primlerim yatmakta)

Teşekkür ederim (Bu konu benim için biraz acil durumdadır lütfen yorumlarınızı bekliyorum)
 
Ynt: İstifa

İhbar süresine uyma zorunluluğunuz var.Ancak işverenin bir kusuru varsa,ihbar süresini beklemeden derhal fesih hakkı da tanımlanmıştır iş kanununda.
İşverenin kusuru dşında sebeplerle ayrılmanız durumunda uymanız gereken ihbar süresi sizin için 2 haftadır.İhbar süresine uymazsanız,işverenin ihbar tazminatı hakkı doğar.(Brüt ücretiniz üzerinden 2 haftalık ücretiniz kadar.)
İhbar süresine ait ücreti ödeyerek sözleşme feshi işverene tanınmış bir hak olduğundan,işverenle anlaşmanız dışında ihbar tazminatını ödeyerek sözleşmeyi derhal feshetme hakkı çalışana tanınmış bir hak değildir.
 
Ynt: İstifa

İhbar süresine ait ücreti ödeyerek sözleşme feshi işverene tanınmış bir hak olduğundan,işverenle anlaşmanız dışında ihbar tazminatını ödeyerek sözleşmeyi derhal feshetme hakkı çalışana tanınmış bir hak değildir



sn. keremcem;


Bu kanıya nasıl vardınız. Örnek karar varmı?. Çünkü ben ihbar tazminatının iki taraflı işleyen bir yasal yaptırım olduğunu biliyordum?
 
Ynt: İstifa

Merhabalar Sayın NGuroy

İstifa ettiğim takdirde ihbar tazminatı nasıl hesaplanır acaba?

Asgari ücret üzerinden sigortam ödeniyor.2,5 aylık çalışmışlığım var. Bu arada maaşım 1300 TL. (Sigorta da asgari ücret olarak gösteriliyor.)

Bu durumda ihbar tazminatımı iki hafta üzerinden değerlendirirken işverenin 1300 TL üzerinden hesaplaması mümkün mü yoksa Asgari ücret üzerinden mi kesebilir bu tazminatı?

Bu konuda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Çünkü mümkünse bugümn istifa dilekçemi verip işten ayrılmak istiyorum.

Teşekkürler
 
Ynt: İstifa

Elbette bordro neyse (asgari ücret). Onun üzerinden 2 haftalık brüt tutar.
 
Ynt: İstifa

nguroy ' Alıntı:
İhbar süresine ait ücreti ödeyerek sözleşme feshi işverene tanınmış bir hak olduğundan,işverenle anlaşmanız dışında ihbar tazminatını ödeyerek sözleşmeyi derhal feshetme hakkı çalışana tanınmış bir hak değildir



sn. keremcem;


Bu kanıya nasıl vardınız. Örnek karar varmı?. Çünkü ben ihbar tazminatının iki taraflı işleyen bir yasal yaptırım olduğunu biliyordum?
Sn.nguroy,örnek kararı bulabildiğimde (daha sonra)eklemek üzere;
iş kanununun ihbar önelini düzenleyen 17.maddesi dikkatli incelendiğinde ihbar süreleri her iki taraf için de düzenlenmiş olmasına rağmen,ihbar süresine ilişkin ücretin ödeyerek sözleşme feshedebilme hakkı sadece işveren tanınmıştır.
Elbette ihbar süresine uymayan taraf için ihbar tazminatı karşılıklı işleyen bir tazminattır.Ancak işveren feshinde ihbar süresine uymayacaksa,ücreti ödeyerek feshetmesi mümkünken,çalışan feshinde( dikkat edilmesi gereken ayrıntı) işverenle anlaşma dışında,ihbar tazminatını ödeyerek çalışanın ayrılabilmesi durumu tanımlanmamıştır.
İhbar süresine uymayan çalışandan ihbar tazminatı kesintisi,çalışanın onayı olmadan yapılamaz,işverenin ihbar tazminatı için dava açması gerekir.

"MADDE 17. - Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekir.

İş sözleşmeleri;

a) İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra,

b) İşi altı aydan birbuçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra,

c) İşi birbuçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,

d) İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra,

Feshedilmiş sayılır.

Bu süreler asgari olup sözleşmeler ile artırılabilir.

Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır.

İşveren bildirim süresine ait ücreti peşin vermek suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir."
 
Ynt: İstifa

Evet sn. keremcem ;


İşveren keserek tahsil edemez bu doğrudur. Ancak bu ihbar tazminatının işçi için de geçerli olduğu gerçeğini değiştirmez.
 
Ynt: İstifa

Bu durumda en baştaki soruya dönersek,-karşılıklı anlaşma durumu dışında-çalışan :
Ben ihbar süreme ait ücreti ödeyerek ayrılıyorum deme hakkına sahipmidir?
 
Ynt: İstifa

Evet sahiptir.
Ancak pratikte bu pek böyle olmuyor. İşverenler eğer bir inatlaşma, bir hile , sahtecilik falan yoksa böyle bir dava açma yoluna pek gitmiyor.
Kaç gün çalıştı ise o kadar ücret tahakkuku yapılıp ödeniyor. İbraname imzalatılıyor , iş bitiyor.
 
Üst