İstifa

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan tuba07
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

tuba07

Katkı Sunan Üye
Merhabalar;
SGK işe giriş 03/01/2012 tarihi olan işçi işten ayrılmak istiyor.
Prosedürr şu şekilde midir?
-Şu tarihte işten ayrılıyorum diye yazılı istifa dilekçesi hazırlayıp işverene sunmak
-İhbar süresi 4 hafta olduğu için işverene bildirim yapıldıktan 4 hafta sonra işten ayrılablir patronu bırakamazsın dese de doğru mudur ?
saygılar

Ynt: İstifa

Evet ihbar süresi kadar çalışmaya zorunludur. Ya da o sürenin bedelini işverene öder hemen ayrılır.

Arkadaşların farklı görüşleri olabilecektir,yeri gelmişken belirtelim ki;
İşci tarafından işverene sunulan istifa dilekçesi,sözleşmenin işci tarafından bozulduğunu gösteren,güçlü bir delil ise de,istifa dilekçesindeki beyanlara dikkat etmekte fayda var.
İstifa nedeniyle fesih işci tarafından tek taraflı irade beyanı olup,karşı tarafa ulaşması ile hüküm ve sonuçlarını doğurur,bu nedenle feshe bağlı haklar da gündeme gelir.(hiç değilse dava aşamasında)
Şekil şartı aranmasa da ,istifa dilekçesinin işci tarafından el yazısı ile yazılmasında, işcinin iş ve işyeri harici şahsına ait özel nedenlerin varlığını gerekçe gösterek,kendi istek ve iradesiyle ayrılmasına ilişkin beyanlar da bulunması durumu işveren yönünden faydalı olacaktır.
Emeklilik,askerlik,kadın işcinin evlilik nedeniyle işyerinden ayrılma halleri dışında,istifa olsa da işcinin ihbar önellerine uyma zorunluluğu vardır.
İşcinin istifası nedeniyle iş ilişkisinin sonlanması esnasında,işcinin çelişkili beyanları veya işverenin işciye yönelik çeşitli uygulamaları (genel de uzun süre yıllık izin kullandırmama,f.çalışma,bayram ve genel tatil çalışması ücretleri,ikramiye ,prim alacakları,arızi olmayan sosyal yardımların ödenmemesi,psikolojik baskılar,sgk primlerinin ödenmemesi,noksan ödenmesi,gerçek ücret ve bu ücret üzerinden ödenmemesi,iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmaması vs gibi)hususlar zikredilerek(beyan edilerek)gerekçe göstererek iişcinin istifa etmesi durumu, ilerisi açısından işveren aleyhine sonuçlar doğurabilmektedir.
Yukarıda ki olayları gerekçe gösterek işci istifa etmişse tepiti halinda tazminat hakkının doğacağı açık,istifa olayına bağlı olarak,işyerinden ayrılma durumu ile ilgili olarak bir gerekçe gösterilmemesi de tereddüt oluşturabilir.Çünkü 5-10-15 yıl hizmeti bulunan işcinin, ücrete ilişkin alacağının işverence ödenmemesi karşısında işcinin istifa etmiş olması,daha sonra yargı yoluna gitmesi ile ücret alacağının varlığının ortaya çıkması halinde(M.24/II) işci lehine karar çıkması düşük ihtimal değildir.
Bu noktada doğrudan işciyi koruma ilkesi veya işveren karşısında daha zayıf konumda olan işcinin bu şekilde işyerinden ayrılması durumu açısından ziyade,gerçek iradenin,nedenin varlığı yada yokluğu üzerinde yargı daha hassas durarak, detaylı inceleme yapacak ve şartlara göre nihai karar verilecektir.
Bilindiği üzere bazı işverenlerin işciye "işine gelirse","kapı orada" diyerek,bilgisi yetersizliği sebebiyle "istifa"etmek zorunda kalıp,daha sonra davacı olan çalışanlarına tazminat ödemek durumunda oldukları ortadadır.
Bu nedenlerledir ki,işcinin "istifa" da olsa, iş ilşkisinin sonlanmasına dair beyanlarına zamanında dikkat etmekte fayda var.

sevgili editörlerim foruma yeni üye oldum bir konuda yardımınız gerekli:

Ben özel bir okulda öğretmenim ve yakın bir tarihte devlete atanma ihtimalim var. Okulda 3 yıldır çalışmaktayım. İstifa ettikten sonra denildiği gibi 6 hafta beklemem mi gerekir yoksa devlete atanmam durumunda farklı bir prosedür mü işler? Tazminat falan almak istemiyorum tek derdim çalıştığım kuruma ücret ödemeden el sıkışarak işten ayrılmam. Bilgi verirseniz çok sevinirim.

thief27 ' Alıntı:
sevgili editörlerim foruma yeni üye oldum bir konuda yardımınız gerekli:
Ben özel bir okulda öğretmenim ve yakın bir tarihte devlete atanma ihtimalim var. Okulda 3 yıldır çalışmaktayım. İstifa ettikten sonra denildiği gibi 6 hafta beklemem mi gerekir yoksa devlete atanmam durumunda farklı bir prosedür mü işler? Tazminat falan almak istemiyorum tek derdim çalıştığım kuruma ücret ödemeden el sıkışarak işten ayrılmam. Bilgi verirseniz çok sevinirim.
Özel okulda "belirli süreli iş sözleşmesi "ile çalışmaktasınız,bu sözleşmelerde her yıl yenilenmekte ve kendi mevzuatı gereği sözleşmeler belirsiz süreli hale dönüşmemektedir.
İstifa tarihi sözleşmenin süresinin bitim tarihine denk geliyorsa istifaya gerek yok,önce olacaksa sorun var,bu noktada "belirsiz süreli sözleşmeler"de olduğu gibi 17 nci madde işletilmez,ama istafa da olsa sözleşmenin bitim süresinden önce işci tarafından sonlandırılması(feshi)sözkonusudur,durum böyle olunca(yani işci önceden istifa edip işyerinden ayrıldığı için) karşı tarafın zararı dolayısıyle tespit olunan-ispat olunan bu zararın işverence talebi gündeme gelebilir, doğrusu konuşup anlaşarak ayrılmanızı tavsiye ederim.

Basit bir örnek bu tür olaylarda işverenler genel de acil öğretmen ihtiyacını karşılayamıyor, yüksek ücretli öğretmen çalıştırmak zorunda kalabiliyor,bu nedenle aradaki fark ücret ve maliyetini sizden talep edebilir.

peki kamuya atandığımızda farklı bir prosedür işlemiyor mu? Benim pek çok öğretmen arkadaşım şubat ayında kamuya atanmıştı ve istifa edip 2 gün sonra işten ayrılmıştı.

thief27 ' Alıntı:
peki kamuya atandığımızda farklı bir prosedür işlemiyor mu? Benim pek çok öğretmen arkadaşım şubat ayında kamuya atanmıştı ve istifa edip 2 gün sonra işten ayrılmıştı.

Özel den Kamuya geçişiniz sizin iradenizle gerçekleşiyor,ne kamu işverenin, nede özel işverenin bi dahli bulunmamaktadır,bu durum farklılık getirmez lehinize.Öğretmen arkadaşlarınızın ayrılması da yine işverenlerinin rızasına bağlıdır,nitekim öyle olmuştur.Yani işveren zararını talep edip etmemekte serbesttir.
Görüşmenizde fayda var
Kolay gelsin