Ynt: İstifa
Arkadaşların farklı görüşleri olabilecektir,yeri gelmişken belirtelim ki;
İşci tarafından işverene sunulan istifa dilekçesi,sözleşmenin işci tarafından bozulduğunu gösteren,güçlü bir delil ise de,istifa dilekçesindeki beyanlara dikkat etmekte fayda var.
İstifa nedeniyle fesih işci tarafından tek taraflı irade beyanı olup,karşı tarafa ulaşması ile hüküm ve sonuçlarını doğurur,bu nedenle feshe bağlı haklar da gündeme gelir.(hiç değilse dava aşamasında)
Şekil şartı aranmasa da ,istifa dilekçesinin işci tarafından el yazısı ile yazılmasında, işcinin iş ve işyeri harici şahsına ait özel nedenlerin varlığını gerekçe gösterek,kendi istek ve iradesiyle ayrılmasına ilişkin beyanlar da bulunması durumu işveren yönünden faydalı olacaktır.
Emeklilik,askerlik,kadın işcinin evlilik nedeniyle işyerinden ayrılma halleri dışında,istifa olsa da işcinin ihbar önellerine uyma zorunluluğu vardır.
İşcinin istifası nedeniyle iş ilişkisinin sonlanması esnasında,işcinin çelişkili beyanları veya işverenin işciye yönelik çeşitli uygulamaları (genel de uzun süre yıllık izin kullandırmama,f.çalışma,bayram ve genel tatil çalışması ücretleri,ikramiye ,prim alacakları,arızi olmayan sosyal yardımların ödenmemesi,psikolojik baskılar,sgk primlerinin ödenmemesi,noksan ödenmesi,gerçek ücret ve bu ücret üzerinden ödenmemesi,iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmaması vs gibi)hususlar zikredilerek(beyan edilerek)gerekçe göstererek iişcinin istifa etmesi durumu, ilerisi açısından işveren aleyhine sonuçlar doğurabilmektedir.
Yukarıda ki olayları gerekçe gösterek işci istifa etmişse tepiti halinda tazminat hakkının doğacağı açık,istifa olayına bağlı olarak,işyerinden ayrılma durumu ile ilgili olarak bir gerekçe gösterilmemesi de tereddüt oluşturabilir.Çünkü 5-10-15 yıl hizmeti bulunan işcinin, ücrete ilişkin alacağının işverence ödenmemesi karşısında işcinin istifa etmiş olması,daha sonra yargı yoluna gitmesi ile ücret alacağının varlığının ortaya çıkması halinde(M.24/II) işci lehine karar çıkması düşük ihtimal değildir.
Bu noktada doğrudan işciyi koruma ilkesi veya işveren karşısında daha zayıf konumda olan işcinin bu şekilde işyerinden ayrılması durumu açısından ziyade,gerçek iradenin,nedenin varlığı yada yokluğu üzerinde yargı daha hassas durarak, detaylı inceleme yapacak ve şartlara göre nihai karar verilecektir.
Bilindiği üzere bazı işverenlerin işciye "işine gelirse","kapı orada" diyerek,bilgisi yetersizliği sebebiyle "istifa"etmek zorunda kalıp,daha sonra davacı olan çalışanlarına tazminat ödemek durumunda oldukları ortadadır.
Bu nedenlerledir ki,işcinin "istifa" da olsa, iş ilşkisinin sonlanmasına dair beyanlarına zamanında dikkat etmekte fayda var.