İstifanın fesada ugratılması

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan eskey
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
ben bir dersanede 5 yıl boyunca çalıştım. 1 Ağustos 2010 tarihinde askerim. ancak benden 31.05.2010 tarihinde, daha önceden sözleşme yaparken açığa aldıkları senetlerle tehdit ederek istifa dilekçesi vermemi ve dilekçemde askere gideceğimi belirt mememi istediler. bende imzalamak zorunda kaldım. şimdi kıdem tazminatlarımı almak için ne yapabilirim? mahkemeye versem bie hak iddia edebilirmiyim?

Ynt: İstifanın fesada ugratılması

Ciddi bir durum ellerinde size ait bir senet varsa şimdilik bunu istifa için yarında elimizde senetlerin var bunu bize öde şeklinde karşınıza çıkabilir. Savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Tabi en çok ihtiyacınız tanık ve somut delil olacaktır. Tazminatınız ile ilgili 1 Ağustosda çıkış vermeleri ve sizin bu tarihde askerlik görevinizin başlaması yardımcı olabilir.

savcılığa suç duyurusunda bulundum ve senetlerimi aldım. ellerinde baska senetim yok. ama 31.05.2010 tarihli istifa dilekçemi işleme koydular. Noterden kendilerine askerlik karar belgemle birlikte ihbar çektim ama cevap dahi vermediler. 1 ağustosta kesin askerim. bu durumda mahkemeye versem kıdem tazminatımı alabilir miyim?

Haklılığınızı kanıtlanması durumunda alabilirsiniz.Bundan sonrası tarafların savunması sonrası mahkemenin vereceği karardır. Ayrıca belirtmek isterim kıdem ve ihbar tazminatlarında zamanaşımı süresi 10 yıldır 31.05.2010 da dilekçeyi işleme koymaları hakkınız kalmadığı anlamına gelir.

İbraname imzalamadı iseniz haklarınız devam edebilir. Ancak istifa dilekçesinde askerli nedeniyle diye yazmadıysanız bence biraz zor.

fakat istifa dilekçemdeki tarih ile askere gideceğim süre arasında sadece iki ay var. istifa dilekçemde bu durumu belirtmemiş olsam dahi yinede hak kazanamıyor muyum?

Hayır kıdem alabilmek için mutlaka "Askerlik nedeniye" diye dilekçenizde belirtmeniz gerekirdi. Malesef :(

okuduğum bir mahkeme kararı diyor ki:
Yargıtay bir kararında işten ayrıldıktan 14 ay sonra askere giden işçinin kıdem tazminatına hak kazanmayacağını belirtmiş (Yargıtay 9. HD. 17.02.1986 T., 71/1686, Prof. Dr. Ercan Akyiğit, Açıklamalı İçtihatlı 4857 sayılı İş Kanunu Şerhi, 2. Cilt, sh. 2331), bir başka kararda ise sebep göstermeden işten ayrılıp 7 ay sonra askere giden işçinin askerlik dönüşü işbaşı yapması üzerine önceki dönemi sonraki dönemle birleştirmiştir (Yargıtay ). HD. 9. HD. 26.12.1983 T., 8849/1194; aynı eser, sh. 2332).
beni umutlandıran bu durum.

Önce
Ellerindeki senete dayanarak istifa dilekçesini aldılar mı? savcılığa suç duyurusunda bulundunuz mu? bunun için elinizde varsa delillerinizi ve tanıklarınızı ortaya koyarsınız mahkeme karşı tarafı suçlu bulursa (varsayım)

Sizden aldıkları senetle hür iradeniz dışında istifa dilekçesi imzalatıldığını ve mahkeme sonucunda suçun sabit görüldüğü ve yine tanıklarınızı ve delillerinizi ortaya koyarak Tazminatınızı alabilirsiniz. İlk dava Ceza hukuku ikincisi İş hukuku konusuna girmektedir.

Bu işlerde kesin birşey yoktur mahkeme farklı bir karar verebilir yargıtay mahkeme kararını bozabilir. Zorla senet almak dile kolay bu işi yapanlar birkaç kişi ise ve daha öncede bu tip olaylara yargılanmışsalar suç işlemek, suç işlemek amaçlı çete kurmak, menfaat sağlamak al sana DGM önemli olan elinizdeki doneler siz bu konuda en güzeli bir avukat ile görüşün tam olarak ne yapılabilir ona sunacağınız bilgiler ne kadar geçerli olur daha iyi bilgi verir. Hemen pes etmeyin yol daha çok uzun sizinle uzlaşmak bile isterler yazık 5 yıllık tazminat var ortada.

senetlerimi aldım elimde, delil olarak sunarım mahkemeye. askere gercekten gidiyor olmamda bence bir delil neteliğindedir. çünkü askere gidecek bir kişi haklarından vazgecerek istifa dilekçesi imzalaması hayatın olağan şartlarına uygun değildir. şahit konusana gelincede, bana sahitlik yapacak arkadaslarım işten cıkarılmak korkusuyla sahitlik yapamıyor. yani anlayacağınız işim çok zor ve ne yapacağımı bilmiyorum. çok büyük bir haksızlığa uğradım.

hayır ibrarname imzalamadım. sadece istifa dilekçesimi yazdım. ama daha sonra bana cok cüzi bir rakam teklif ederek ibraname imzalamamı istediler ama kabul etmedim.

O zaman şansınız var. İş mahkemesine dava açarasınız.