İşveren Hakkı

Üyelik
24 Şub 2009
Mesajlar
4
Gördüğüm kadarıyla burada genelolarak hep işçi haklarından bahsediliyo...peki bu ekonomik kriz ortamında işverenin hiç hakkı yokmu..?Yeni yasalarımız tamamen işçiyi koruyo doğal olarak..Tamamda, bu işletmeler bu işyerleri aykta kalamazsa bu insanlara kim iş verecek .?
Günümüz koşullarında genellikle işverenler daha çok insana iş verebilmek için maaşın tamamını sigortalı göstermiyolar..bu çok yaygın Ör:1000 tl alıyosa asgari ücretten maaşı yatırılıyo üzeride elden teslim ediliyo...Daha sonra da personel bubu lehine kullanmak istiyor ve ücretinin 1000 tl olduğunu fakat eksik yatırıldığını talep ediyor..tabi bütün haklarının da bu rakam üzerinden hesaplanmasını istiyor...bunu nasıl ispatlayabilir..Ben işçimden memnunum ve işinde devam etmesini istiyorum fakat işçim bunu fırsata dönüştürüp maaşım eksik yatırılıyor diyerek işakdini feshetmek istiyor.. Ayrıca şunu yaparım bunu yaparım diyerek tehdit ediyor..bütün bunlara rağmen ben personelimin işten ayrılınca gerçekten zordurumda kalacağını ve iş bulamayacağını biliyorum ve işine devam etmesini istiyorum ..işçimin işakdini tektaraflı feshini nasıl engelleyebilirim?Bu konuyla ilgili görüşlerini bildiren arkadaşlara şimdiden teşekkürler...........
 
Ynt: işveren hakkı

Ücretlerin yasada belirtildiği gibi hesaplanıp,ödenmemesi çalışan için haklı fesih nedenidir.Böyle bir iddiada bulunulduğunda, işçi gerçek aldığı ücreti ıspatlayabilirse, çalışanın uzun bir süre ücretinin eksik ödenmesine sessiz kalmasının olağan karşılanmamasına rağmen, SGK ve Bölge çalışma Müdürlüğü ne yapılacak şikayet sonucu eksik ödenen primlerin faiziyle tahsili ve idari para cezası uygulanması kaçınılmaz olacaktır.
Bu konuda çalışanın gerçek ücreti üzerinden primlerinin ödenmemesi durumunda hakkını aramasını engelleyebilme durumunuz yok.Ya gerçek ücret üzerinden prim ödeyecek, ya da uygulamaya devam edip, bu gibi durumlarda her seferinde mahkemelik olup idari para cezaları ve prim ve faizlerini ödemeyi sineye çekeceksiniz.
 
Ynt: İşveren Hakkı

kesinlikle size hak veriyorum, işveren hakkı işçi hakkından önde olmalıdır, çünkü işveren yoksa işçi de olamaz.

benim tavsiyem işe alırken personelle ücreti brüt üzerinden konuşun.

şu anki personelinize de farkları hesaplayıp elden, nakit ödemeyi önerin, en azından ceza vs, uğraşmayın derim, personele de şikayet edersen sen de mahkemelerde uğraşacaksın, alacağını da aylarca (belki yıllarca) sonra alacaksın derseniz onun da işine gelecektir.
 
Ynt: İşveren Hakkı

Bu sorunlar yüzünden artık işveren de işçi almaya korkuyor alıyorsada asgari ücretten alıyor ...benim işyerimde geçen yıl 12 kişi çalışırken şuan 5 kişi çalışıp aynı işi yapmakta ..Aslında verimlilik oluyomu hayır..... fakat sırf personelin taleplerinden ve iş yasalarımızın işverenin aleyhine olmasından dolayı personel almaya korkuyorum...Artık en ufak bi prüzde ihbar çekip hak talep ediyolar.... çünkü biliyolarki açtıkları davada iş mahkemeleri %80 onların yanında... :mad:
 
Ynt: İşveren Hakkı

beyfendi sizde herşeyi kuralına uygun yapın.kusura bakmayın da ben sizin iyi niyetli olduğunuzu düşünmüyorum.işten ayrılınca iş bulamazmış falan filan..şuna , ispatlarsa , beni ceza bekliyor ,tazminatını yüksek verecem , o yüzden işten ayrılmasını istemiyorum yada işten kendi isteği ile ayrılmasını istiyorum diyin tam olsun..iş yürütmesini yapamıyorsanız kapatın ,birisinin yanına girip orada çalışın.o zaman bir sürü haksızlığa uğrayacaksınız ve yanınızda çalışanlar gibi düşüneceksiniz sizde.
 
Ynt: İşveren Hakkı

Merhabalar

öncelikle ; (işverene yardım için)

Çalışanın maaş bordrosunda imzası + hesap pusulasında imzası olduğu sürece ispatlaması zor. :)

Ancak şöyle bir durum söz konusu

Günümüz şartlarına göre eğer çalışan işten ayrılmak isyorsa ya başka bir iş bulmuş demektir yada size istediklerini yaptırmaya çalışıyodur. Tabi sizin ona çok ihtiyacınız olduğunuzu biliyor; vazgeçilmez bir elemansa (ki sektörünüzü bilmiyorum ama böyle elemanlar için bu maaş çok düşük) yerine başka birini getirdiğiniz zaman kayıplarınızı hesaplayıp paraya kıyıp çalışanınızın istediğini yapacaksınız yada o çıkmadan o paraya 4.000.000 kişinin canını vereceğini düşünüp çıkmasına izin vereceksiniz.

İşvereni yasalar gayet açık şekilde gözetmekte fakat kanun açık yapılacak birşey olduğunuda zannetmiyorum. ya işyerinizi kapatır paranızı faize yatırır paşa paşa faiz yersiniz yada kanunlara uyarsınız.

iyi çalışmalar
 
Ynt: İşveren Hakkı

Merterde tekstil işi yapıyorum ....işyerimi kapatmayı düşünüyorum... devletimiz birazda işverenin durumuna baksa vergisini veriyomu personelinin maşını ve ssk sını veriyomu ?bunlarıda dikkate alınması gerekmezmi işçinin her şikayeti doğrudur anlayışı hakim artık ..yada devlet bu krizde biraz desteklese örneğin uzun yıllar işten çıkartmadığı bi işçinin ssk priminde indirim yapsa yani sen personeline ne kadar uzun süreli işten çıkartmazsan sana ödül olarak ssk priminde indirim yapıyorum falan gibi bilmiyorum çokmu fazla şey istiyoruz..Çok insana istihtam sağlamak istiyorum vede gerçek değerinden ödemek istiyorum .....o zamnda işletmenin yükü ağırlaşıyo..
 
Ynt: İşveren Hakkı

Sayın aragoryou sanırım yanlış anladınız...... kapatın işyerinizi girin biyere haksızlığa uğrayın görün diyosunuz...Herkezi devlette aynı kefeye koyuyo işte! ben diyorum ki daha çok insana iş vermek adına asgari ücret kabul edilse personelin performansına görede daha fazla para ödese işveren ;Bu durumda hem işçi hem işveren memnun olacak birkaç kişi daha çalışacak dolayısıyle işsizlik biraz olsun hafiifleyecek isteyen işçi, aldığı fazla ücretle daha yüksekmaaşla emekli olmak için üzerini yatırsın istediği kadar....Fakat firmalarda kolayını buluyo sözleşmeli alıyolar 6 ay sonra çıkarıyolar ..sanki böyle olunca çokmu doğru oluyo...her 6 ayda bir personeli çıkarın personel yeni iş arasın sizde yeni personel.......
 
Ynt: İşveren Hakkı

sayın fetih
aslında sistemde baştan sona yanlışlık var.aslında sizde bir bakıma haklısınız...
ne kadar ücret düşük olursa o kadar işçi alınır.ama şu da var:asgari ücret dediğiniz nedir ki:550 lira para.bu para ile kim nasıl geçinecek.kiramı vereceksiniz,faturalar mı,yiyecek parasınımı...hiç bir şeye yetmiyor ki..kişinin performansına göre para arttırılır diyorsunuz.bu da güzel bişi..
ama emekli parası fazla olsun istiyorsa kendi yatırsın diyorsunuz.ee o zaman bu adamın cebinden bir sürü para çıkacak.geriye yine bişi kalmayacakki..aslında sizde haklısınız ,işçi de haklı..ama olan işçiye oluyor ,2 kuruşa çalışmak zorunda kalıyor , eften püften sebeplerle işinden oluyor,sonra yine iş arama maratonu...
kimse hakkını alamadığı için insanlar işverenden şikayetçi..bende hakkımı alamadım işverenden,bende dava açacağım kısmetse...
 
Üst