İşveren tarafından işten çıkarılma.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan El Pln
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

El Pln

Katkı Sunan Üye
merhaba arkadaşlar,

işveren , İşi savsaklayan, işi gerektiği gibi yerine getirmeyen işçiye daha önce sözlü uyarıda bulunmuş, İşçi buna dikkat etmemiş ve işveren süre tanımaksızın işçiyi işten çıkarmış.

Bu durumda işverenin;
Kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık izin parası konusunda ödeme yükümlülüğü var mı?

İşçi de işveren de ortak bir noktada buluşamıyorlar. İşveren ılımlı, 2000 YTL öderim diyor. İşçinin eşi buna karşı. Hiç vermesin diyor.

İşçi girişi:01/10/1998 Çıkış:24/06/2005 yıllık izin kullanımı yılda 1 hafta.

Hakettiği kıdem tazminat tutarı: brüt. 3290,13 ytl
Aralarında yazılı işsözleşmesi yok.

Ne yapmalarını önerirsiniz?

Re: işveren tarafından işten çıkarılma

BENCE ÇOK AĞIR BİR CEZA VERMİŞİNİZ. BENZER YARGI KARARLARINDA İŞE İADEYE KADAR GİDEN KARARLAR VAR. ÇÜNKÜ 5 SENE ÇALITIR SONRA DE BU ADAM İŞİ SAVSAKLIYOR BENCE İNANDIRICI DEĞİL

işveren tarafından işten çıkarılma

Sayın ElPln,

gösterdiğiniz sebepten kıdem tazminatı almaz. (yalnız işverenin elinde yazılı ihtarnamı çektiğine dair yazı olmalı.)(noterden olursa mahkemede daha itibar görür)

8 hafta brüt ücret kadar ihbar tazminatı alacak (gv+dv düşülecek)

her çalıştığı yıl için 14 işgünü yıllık izin (kullanmadığı izin kadarının ücretini ödemek zorundasınız). 5 yıl çalışmadan sonra (5 yıl dahil) izin günü 20 işgünü olacak.

Saygılarımlı,

özür dilerim,

siz brüt maaş vermediğiniz için hesaplama yapılamamıştır. kıdem tazminatı brüt ücreti nasıl hesapladığınızı bilmiyorum.

asgari ücret brüt.488,70 ytl

Buna ilişkin olarak bugün bir tartışma konusu geçti onu okumanı öneririm

sayın muro,

işveren, samimiyetle söylüyorum iyi niyete sahip. işçinin eş ve çocuğunu da düşündüğü için bunca sene sadece sözlü uyarıda bulunmuş.
işsiz kalmasın diye... işçinin görevi. 3 kişilik bir ofise hizmet etmek, çay, banka, temizlik. işverenin gözü önünde masada uyursa, yakın bir firmaya evrak teslimi için yolluyor, 1,5 saatte dönüyor. her seferinde de bu böyle olursa.......

kıdem doğru ama zaten ödeme yapmamanız gerekir (şartlar tutuyorsa) tabi bu rakamdan dv. düşmek gerekir

ihbar 8 hafta

488,70 / 4 = 122,18 , 122,18*8=977,44 ihbar taz.

977,44 * %15 = 146,62 gv
977,44 * %06 = 5,86 dv
977,44 - (146,62 + 5,86) = 824,96 ihbar taz. ödemesi

vermeniz gereken yıllık izin 14 işgünü ve siz 6 gün verdiğinizi söylüyorsunuz (1 haftada pazarları alınmamıştır-o zaten haftalık izin)

14-6=8 işgünü
8*5 yıl = 40 gün (son yıl alınmadı, o yıl 10.ayda doluyor,izin hakediş için)

488,70 / 30 = 16,29
16,29 * 30 = 488,70
488,70 * %15 = 73,31
488,70 * %06 = 2,93
488,70 - (73,31+2,93) = 412,46 yıllık izin ücreti ödeyeceksiniz

Saygılarımla,

İşveren tarafından işten çıkarma

Merhaba,

Öncelikle Melek81 arkadaşımızın ihbar tazminatı hesaplama şeklinin yanlış olduğunu belirtmek isterim.İhbar tazminatı haftalık ücret üzerinden
verilsede, hesaplama şekli günlük ücret üzerinden yapılır.

488,70/30 =16,29 16,29*56 gün =912,24 YTL. (brüt Gv.Dv kesintsisi yapılacak)

İşçinin çıkışına gelince, kanımca işveren kanuni prosüdüre uyan hiç bir uygulaması yok, iş akti bile yok, izinler az kullanılmış Bu yüzden hemen
işçiyi çıkartmak istiyorsa, işçinin hakettiği tutar olan,

brüt kıdem tazminatı : 3.290,58 YTL.
" ihbar tazminatı : 912,24 YTL
" yıllık ücretli izin : 879,66 YTL.
Toplam net: 4.783,20 YTL. ödeyip öyle çıkartmalı.Yarın mahkemelik bir durumda hakime sunacağınız hiçbir belge yok.

Saygılarımla,

(İzin hesabı 5x14 =70 1*20 =20) toplam 90 gün - 36 gün kullandığı izin düşüldükten sonra kalan 54 iş günü)

Re: İşveren tarafından işten çıkarma

Kemal' Alıntı:
(İzin hesabı 5x14 =70 1*20 =20) toplam 90 gün - 36 gün kullandığı izin düşüldükten sonra kalan 54 iş günü)

Merhaba,
Biliyorsunuz 4857 sayılı İş Kanunu Haziran 2003 tarihinde resmi gazetede yayımlandı. Bu tarihe kadar olan izin sürelerinin hesabında 1475 sayılı iş kanununa göre yıllık 12 gün olarak hesaplama yapılması gerekir.

Kod:
Bu duruma göre;
     4 * 12 = 48  (1999-2000-2001-2002)
     1 * 14 = 14  (2003)
     1 * 20 = 20  (2004)
TOPLAM        82 Gün
Kullanılan    36 Gün  (Kabul Ediyoruz)
Kalan İzin    46 Gün

Fakat tamamının 14 gün hesaplanmasının herhangi bir mevzuat açısından sakıncası yoktur ve işçi lehine bir uygulama olduğu için problem çıkma olasılığı yoktur.

Ynt: işveren tarafından işten çıkarılma

Merhaba
Ben 62 yaşında bir işçi emeklisiyim. Emekli olarak girdiğim iş yerinde, 6 yıl boyunca hiç bir kayıt altına alınmadan çalıştım. Bu sürenin sonunda, kalp hastası oldum. Bunun için "sağlık problemin var!" diyerek! hiç bir hak ve tazminat ödenmeden işten çıkarıldım. bu şartlarda ne yapabilirim? Ne gibi bir tazminat hakkına sahibim? Bana bilgi verirseniz çok sevinirim.

Ynt: İşveren tarafından işten çıkarılma.

Normalde emekli de olsanız, bir işyerinde çalışıyorken, Sgdp' li olarak Sigortalı olmanız gerekiyordu.Altı yıldır Ssksız çalışmışsınız yani.Buna rıza göstermişsiniz.Ssklı olmayan birinin de tazminat hakkı olmaz.

Ya firma ile bir orta yolunu bulup belli bir miktar paraya anlaşacaksınız.
Ya da firmayı "beni sigortasız çalıştırdı" diye Çalışma Bakanlığına (Sonuç alamazsanız mahkemeye) şikayet edip, sigortalılık sürelerinizi ve tazminat haklarınızı talep edeceksiniz.

Merhaba

Bu konularla ilgli benimde pek bir bilgim yok bende yakın zamanda işten çıkarılacağımı duydum ama bana hala kimse bir şey söylemedi 01.07.2009 tarihinde işe başladım aylık olarak 1000 tl maaş alıyorum ve yıllık izin hakkım olan 15 günden 7 gününü kullandım bu durumda alacağım tazminatı nasıl hesaplarım bana yardımcı olabilirmisniz acaba ?

alacağınız ücret ve tazminat kalemleri ayrıdır şöyle ki tazminatlar 1) kıdem tazminatı her bir yıl için bir aylık brüt giydirilmiş maaş üzerinden ödenir artık kalan aya göre oranlanır. 2) ihbar tazminatı bildirimsiz fesh ederse kıdeme özgü olarak 6aya kadar 2, 6-18 AY 4,18-36 6, 36 aydan fazla ise 8 haftalık giydirilmiş brüt ücret ; ücret boyutunda ise fazla mesai, yıllık izin, dini milli bayram çalışması ... şeklinde alacak kalemleri oluşur. somuta indirger isek 1000*1.4=1400 brüt hiçbir başka sosyal ücret yok kabul edilirse 18 ay der isek 1.5*1400= 2100 YTL ( yaklaşık miktar bilgi sahibi olmanız için ) ihbar 4 yada 6 haftalık 6 hafta der isek 1.5*1400= 2100 bunun yanında izin 14 iş günü 7 gün eksik bunda da 7 günlük maaş tutarı yanında varsa fazla çalışma ücretleri ....

herkase merhaba
üretimini yaptığı ürünlerin pazarlamasının yapmakta olan şirketimiz.pazarlama işini bayii ye verip bu iş yerindeki faaliyetlerimiz biticek gerekçesi ile 1 gün önce, bu hafta sonunda işten çıkartılacağımızı (7 kişiyi)söyledi.ancak sirket resmiyette kapanmayacak.kısa bir süre sonra başka şekilde kullanacaklarmış.
işe girişimde hiç bir sözleşme imzalamadık.
işe giriş tarihim 05/11/2008 bitiş tarihi ise muhasebe bölümünde olmam sebebiyle muhtemelen bu ayın sonunu bulacak (30.09.2011 olarak varsayalım)
maaş olarak 1330,00tl+agi. alıyorum ancak sigarta da en düşük halinde gösteriliyor.7.ay itibariyle 599,00tl+agi. alıyorum.
bürüt olarak ise 7.ay itibariyle 837,00tl oldu.
bu süre zarfında partesinden pazartesiye 2 yıl 1 er hafta izin kullandım.toplam pazarları saymazsak 6*2yıl=12 gün.
şu ana kadar maaşlarımızı 20 gün geç almamız dışında(işe başladığımızdan buyana) hiç bir sorun yaşamadık.
bu durumda bana kıdem tazminatı+ihbar tazmınatı+yıllık izin vs. vs. ne kadar ödemeleri gerekir.
yada ne yapmalıyım.
3 çocuğum var.lütfen acil cevap bekliyorum.
herkese saygılar.

brh ' Alıntı:
herkase merhaba
üretimini yaptığı ürünlerin pazarlamasının yapmakta olan şirketimiz.pazarlama işini bayii ye verip bu iş yerindeki faaliyetlerimiz biticek gerekçesi ile 1 gün önce, bu hafta sonunda işten çıkartılacağımızı (7 kişiyi)söyledi.ancak sirket resmiyette kapanmayacak.kısa bir süre sonra başka şekilde kullanacaklarmış.
işe girişimde hiç bir sözleşme imzalamadık.
işe giriş tarihim 05/11/2008 bitiş tarihi ise muhasebe bölümünde olmam sebebiyle muhtemelen bu ayın sonunu bulacak (30.09.2011 olarak varsayalım)
maaş olarak 1330,00tl+agi. alıyorum ancak sigarta da en düşük halinde gösteriliyor.7.ay itibariyle 599,00tl+agi. alıyorum.
bürüt olarak ise 7.ay itibariyle 837,00tl oldu.
bu süre zarfında partesinden pazartesiye 2 yıl 1 er hafta izin kullandım.toplam pazarları saymazsak 6*2yıl=12 gün.
şu ana kadar maaşlarımızı 20 gün geç almamız dışında(işe başladığımızdan buyana) hiç bir sorun yaşamadık.
bu durumda bana kıdem tazminatı+ihbar tazmınatı+yıllık izin vs. vs. ne kadar ödemeleri gerekir.
yada ne yapmalıyım.
3 çocuğum var.lütfen acil cevap bekliyorum.
herkese saygılar.

arkadaşım daha ne sorun olsun ki adamlar seni aldığın maaştan değil asgari ücretten göstermiş.öncelikle sgk yönünden kaybetmişsin kıdem ve ihbar alacağın ücret kesintiler düştükten sonra yuvarlak rakam 3.380,00TL + izin parası kolay gelsin

aazakli ' Alıntı:
arkadaşım daha ne sorun olsun ki adamlar seni aldığın maaştan değil asgari ücretten göstermiş.öncelikle sgk yönünden kaybetmişsin kıdem ve ihbar alacağın ücret kesintiler düştükten sonra yuvarlak rakam 3.380,00TL + izin parası kolay gelsin
Ayrıca aldığınız gerçek ücretiniz üzerinden hesaplandığında ;
kıdem tazminatı olarak;
5360TL,
ihbar tazminatı olarak ta;
2193 TL olarak toplamda
7553TL ihbar+kıdem tazminatı ve +710TL kullanılmamış izin ücreti almanız gerekir-Dİ.
aradaki 7550-3380TL lik düşük prim ödenmesinden kaynaklanan KAYBINIZ için seçenekleriniz;
-işverenle konuşarak talep edebilirsiniz,
-ne yapalım, bugüne kadar böyle kabul ettik diyip bunu da kabullenebilirsiniz,
-iş mahkemesinde dava açıp, gerçek ücretinizi ıspatlayarak alma hakkınızı kullanabilirsiniz ;)

[/quote]

Teşekkürler.kayseride ne yazıkkı bu ssk olayının % 90 ı aynı hep en düşükten gösteriyorlar.zaten bir çok işverenin yatacak yeri yok.bir şekilde işçiden çalıyorlar.
benim korkum çıkarkende kazık atmaları.o yüzden ne kadar alabilirim diye sormuştum.kanuni olarak aşağı yukarı ne alacağımı bileyim de ona göre davranayım.
ilgilenen herkese teşekkür ederim.
saygılar.