İşverenin Haklı Nedenle İşçi Çıkarması

Üyelik
24 Ağu 2005
Mesajlar
31
Merhaba,

Konfeksiyon ihracatı yapan bir firmayız, firmamızda son kontrol görevindeki bir çalışanımız, malların son kontrolünü yaparken yoğunluk ve dikkatsizliğinden mallardaki hatayı görmemiş ve mallar hatalı olarak yurtdışına gitmiştir.Müşteri bu hatadan dolayı firmaya 8.000,00 UDS reklamasyon bedeli fatura etmiştir.Yani firma bukadar bedal zarara uğramıştır.Çalışanla yaptığımız görüşmede hatasını kabul etmiş fakat yoğunluktan dolayı olduğunu belirtimiştir.Fakat işler sürekli yoğun ve hatayı buna bağlası bizce gerçerli bir neden değil.
İşveren olarak işçinin işten çıkışını haklı nedenle yapabilirmiyiz.

Teşekkürler
 
Ynt: İşverenin haklı nedenle işçi çıkarması

Merhaba;

Öncelikle şu soruya net bir cevap vermeniz gerekir.

- İşveren, işçiyi günde saat çalıştırıyor ve buna mukabil günde kaç saat mesai yaptırıyor?

Kolaygelsin
 
Ynt: İşverenin Haklı Nedenle İşçi Çıkarması

Merhaba,

Haftanın beş günü günde 9 saat, Cumartesi günü çalışma olursa çalıştığı saat kadar ki buda enfazla 8 saat oluyor, %50 fazla mesai ödemesi yapıyoruz.

Teşükürler
 
Ynt: İşverenin Haklı Nedenle İşçi Çıkarması

Merhaba;

İş Kanunu'nun gerekçesinde belirtildiği üzere, işçinin yetersizliğinden veya davranışlarından doğan nedenler, işyerinde olumsuzluklara yol açıyorsa geçerli neden olarak kabul edilebilirler. Bir başka anlatımla, işçinin kişiliğinden kaynaklanan nedenler, işverenin işyeri veya iş sözleşmesi ile ilgili menfaatleri gerekli kıldığı takdirde, iş sözleşmesinin feshi geçerli bir nedene dayandırılmış olur.

İş Kanunu'nun 25/II.I maddesine göre ; "İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması. " denilmektedir. Buradaki amaç, işçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğinin tehlikeye düşürmesi tek başına işverene derhal fesih hakkı verir. Diğer bir özellik, işçinin otuz günlük ücreti tutarıyla ödeyemecek ifaesinde "ödeyemecek" kavramı yanıltıcı olabilir. İşçinin zarar ne olursa olsun ödemesi feshi engellemez. Burada öenmli olan zararın işçinin otuz günlük ücreti tutarında olmasıdır. Sigorta vs. ile ödenmesi bu maddi olguyu ortadan kaldırmaz.

Son olarak genellikle zararın teknik bilirkişi tarafından olaydan hemen sonra belirlenmesinde yarar vardır. Zararın oluş şekli itibariyle tutanakla doğrulanması işverene ya da işçiye ispat kolaylığı sağlar.

Yargıtay kararında olduğu gibi; "İşçinin işi yaparken özen borcuna uyup uymadığı araştırılmalıdır."

Kolaygelsin
 
Üst