İşverenin işçiyi mahkemeye vermesi....

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan NEŞE79
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

NEŞE79

Katkı Sunan Üye
Arkadaşlar ,
Deri sektöründe çalışan bir grup çalışma saatlerinin yoğunluğu ve mesai ücretlerinin zamanında ödenmemesinden dolayı 20 kişi toplanış işverenle ile görüşmüş..İşveren bunların isteklerini ciddiye almamış tam anlamıyla azarlayıp geri göndermiş...Bunlarda 20-25 kişi birden işi bırakmış....Daha sonra işveren bunları 25.000 tl manevi tazminat,500.000 usd maddi tazminat davası açıyor...Terminli yetiştirmesi gereken malları olduğu ve zamanında yetiştiremediği için müşterisini kaybetti diyor...Şimdi bu 25 kişide avukat tuttu ama bir yandanda korkuyorlar bu tazminatı ödemek zorunda kalırsak diye...Bu konuda bilgisi olan ve ne yapmaları konusunda fikir verecek kişi varsa paylaşırsa sevinirim...

Ynt: İşverenin işçiyi mahkemeye vermesi....

Bazı durumlar vardır..sözleşme ister belirli olsun ister belirsiz olsun.. işçi bildirim süresini beklemeksizin iş sözleşmesini fesh edebilir..

4857 iş kanunu madde 24.

Ama yazılı bir bildirim olmadan..işbaşı yapılması gereken bir tarihte işbaşı yapmazlarsa.. haklıyken haksız konumuna gelirler..

Ama öyle kişi başı 25.000 TL. neyin nesi onu anlamış değilim.. Yeni bir tesis kurma telaşında sanırım o patron.:)

keşke iş bırakmak yerine şikayet etselermiş ;) üstelik bir iki kişi bile değil 25 kişii , keşke çalışma bakanlığına şikayet etselermiş. zaten sonrası çorap söküğü gibi gelirdi...

İş hukuku kapsamındaki işlerde, borçlar kanununa göre işçiye yönelerek bir kazanç elde edileceğini düşünmüyorum.

Konu hakkında sözleşmelere, ödeme zamanlarına, ücretin hesaplanışına vs bakarak karar vermek gerekir. Çokça detayı olan bu tür davalarda mevcut bilgiyle yorum yapmak çok zor.

saygılar

Sonuçta iş kanununa göre belirsiz süreli sözleşme ile çalışan kişilerin, iş kanunun verdiği ihbarsız işi bırakma hakkını kullanmışlar.Sonucunda en fazla olabilecek olan ihbar tazminatı olabilecektir eğer sebep haksız ise.
Belirli süreli sözleşme ile çalışan olsa belki zararın tazmini ihtimali doğsa bile bahsedilen rakamlarda bir tazminata karar verilirken, işçinin pozisyonu , çalışma süresi, aldığı ücret gibi etkenler de dikkate alınacaktır.

MERHABALAR ben uzun zamandır çalıştığım işyerinde sigorta yapmasını istedim ve işyeri sigorta parasını kazandığın paradan düşerim dedi aldığım para ortalama 2200 - 2400 arası değişiyor beni asgari ücretden çalışıyor olarak gösterceğini ve benden iki ay 250 üçüncü ay stopajlarla birlikte 350 tl keseceğini söyledi ve bende kabul ettim şimdi 08/08/2010 dan beri sigortalı idim aradan 8 ay geçti ve 1 nisan 2011 de hiçbir gerekçe göstermeden aşağılayıcı bir şekilde beni işten çıkardı.

ve sgk yı aradım başıma gelenleri anlattım ama telefonum kesildi sgk görevlisi önce notere gidip ihtar çekmemi ve tazminatımı istemem gerektiğini söylemişti ama ben notere gittiğimde ne yazdıracağımı ve noterden sonra hangi yolları izleyeceğimi bilmiyorum bu konuda bana sırası ile yol gösterebilirmisiniz.
Mesela benim istemem gereken tazminat ve diğer haklarım nelerdir.

Hizmet dökümümde 796.50 tl maaşım görünüyor bu duruma göre ben ne kadar tazminat alırım. Teşekkür ederim şimdiden