fonradar

İŞVERENİN ÜCRETSİZ İZİN TALEBİ

  • Konbuyu başlatan Kemal
  • Başlangıç tarihi
K

Kemal

Ziyaretçi
Değerli Forumdaşlar,

Aynı il sınırları içersinde aynı işi yapan iki işyeri olan işveren, işlerinin azaldığı ve zarar ettiği gerekçesiyle, bir işyerini geçici olarak (2 ay) kapatmak istiyor. Kapatmak istediği işyerlerinde çalışan bazı çalışanlarını, diğer işyerinde çalıştırmak üzere götürüyor, bazı çalışanlarını da kendi istekleriyle izin istemeleri için izin talep dilekçesi doldurmaları gerektiğini bu 2 aylık sürenin sonunda tekrar işlerine devam edeceklerini söylüyor. Bunu ücretsiz izne çıkacak olanlardan bazıları kabul edip, 2 aylık izin talep dilekçesini imzalayıp işverene veriyor.

Bazı çalışanlar ücretsiz izni kabul etmiyor, ve işe gelmiyorlar. Bu durumda işçi ve işverenin izleyeceği kanuni yol ne olmalı ?

Cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.
İyi Günler
 
sayın Kemal,

İşkanunu madde 66- b , c ve d bendi,

işçinin işinde ve her an iş görmeye hazır bir halde bulunmakla beraber çalıştırılmaksızın ve çıkacak işi bekleyerek boş geçirdiği süreler çalışılma süresinden sayılır.

ücretsiz izni işçi talep eder, işveren uygun görürse izni verir. işveren zorla talep edemez. eğer işçi çalıştırmak için güç duruma düştüyse yapacağı yol, kıdem ve ihbar tazminatı vermek, işçinin ilişiğini kesmektir. aksi halde işçi dava açarsa hem çalıştırmadığı günlerin maaşını, ssk primlerini, gecikme ceza ve faizlerini ödemek zorunda kalır.

Saygılar,
 
BENCE 4857 KANUNUN 24. MADDE III. KISIM, MADDE 29 ÖZELLİKLEDE MADDE 65 OKURSANIZ YARDIMCI OLACAĞI KANISINDAYIM. ŞUNUDA UNUTMAYIN İŞ KANUNUNA GÖRE YAPILAN BÜTÜN İŞLERDE İŞÇİNİN RIZASININ YAZILI OLARAK ALINMASI ZORUNLUDUR. AYRICA İŞTEN ÇIKARMA YERİNE DEDİĞİM MADDELERİ İNCELERSENİZ. DEĞİŞİK FİKİRLER SİZE KAZANDIRACAKTIR
 
Üst