fonradar

İşverenlerin Beklediği Yazı-2

  • Konbuyu başlatan nane
  • Başlangıç tarihi
N

nane

Ziyaretçi
18 Kasım 2008 Sadettin ORHAN [email protected] Bugün

Dünkü yazımızda işverenlere 5 puanlık sigorta primi indirimi sağlayan teşvik uygulamasına giriş yaptık.

Bugün de uygulamanın detaylarına değinmeye devam edeceğiz. Daha önce de bahsettiğimiz gibi, Ekim ayı itibariyle yürürlüğe giren teşvik uygulamasında temel kriter, işverenin SGK'ya (prim, idari para cezası ya da bunlara ilişkin gecikme zammı/ gecikme cezası) borcunun bulunmaması.

Gerekli şartları taşıyan işverenler, çalışanlarına ait prim belgelerini, internet ortamında SGK'ya verirken, hangi çalışanı hangi teşvik kapsamında bildiriyorlarsa o kanunu seçecekler. Burada işverenleri en çok düşündüren konu, hangi çalışan için hangi teşvik paketinden yararlanmaları gerektiği.

Kritik soru: Hangi teşvik daha kârlı?

En son 5 puanlık sigorta primi indiriminin de uygulanmaya başlamasıyla birlikte, işverenler için alternatifli bir teşvik dönemi başlamış oldu. Burada alternatif kelimesinin altını özellikle çizdik. Zira mevzuat, işverenlere, aynı çalışan için birden fazla teşvik kanunundan yararlanma imkanı vermiyor.

Her işveren kendi personel yapısı ve ücret skalası için en uygun teşvik paketini/paketlerini seçerek SGK'ya bildirimlerini yapacak. Şu an işverenlerin kullanabilecekleri teşvik paketleri;

1- 5084 sayılı Kanun kapsamındaki illerde (49 il ve Gökçeada ile Bozcaada) işveren payının %80 ila %100'ünün Hazine'ce karşılanması,

2- 18-29 yaş gençleri, 18 yaşından büyük kadınları ve özürlüleri işe alan işverenlere, işveren payının %100'ünden başlayıp, 5 yıl boyunca %20'lik indirimlerle işsizlik fonundan karşılanması ve,

3- 5510 sayılı Kanun kapsamında, SGK'ya borcu olmayan tüm işverenlerin 5 puanlık prim indiriminden yararlanmasıdır. İlk iki şıktaki teşviklerle 3. teşvik paketi arasında çok önemli bir fark var. İlk iki şıktaki teşviklerde, işverene sağlanan prim desteğinde asgari ücret esas alınıyor. Yani siz 18 yaşından büyük bir bayanı teşvik kapsamında (2. şık) işe aldınız diyelim.

Bu bayana brüt 4000 YTL ödeme yapsanız bile hazine tarafından size sağlanacak olan prim desteği 639 x 0,2 = 128 YTL olacak. Oysa 5 puanlık prim teşvikinde prim desteği, asgari ücret üzerinden değil, (asgari ücretin 6,5 katını geçmemek üzere) çalışanınıza yaptığınız brüt ödeme üzerinden verilmekte.

Örneğimizdeki bayanı 2. şıktaki "18 yaşından büyük kadın istihdamını teşvik" paketi yerine, 3. şıktaki teşvik paketinden bildirirseniz, bu durumda alacağınız teşvik 4000 x 0,05 = 200 YTL olacak. 128 YTL ile 200 YTL arasındaki fark, birkaç kişinin çalıştığı işyerlerinde göz ardı edilebilir. Ancak çalışan sayısı arttıkça, işverenlerin yapacağı tercihler de stratejik hale gelecektir.

Beyaz yakalılar için 5510, mavi yakalılar için diğer kanunlar!

Yukarıda yaptığımız hesaplamalar kimilerinin kafasını karıştırmış olabilir. Ancak meseleyi formülize edecek olursak, işverenler internet ortamında SGK'ya bildirim yaparken; n Asgari ücret veya asgari civarında ücret ödedikleri çalışanları için ilk iki teşvik paketini, n Asgari ücretin çok üzerinde ve özellikle 3000 YTL ve üzerinde brüt ücret ödedikleri çalışanları için 5 puanlık indirim paketini seçmeliler. Bu da şu anlama geliyor; çalıştırdığınız beyaz yakalıları (yüksek ücretlileri) 5 puanlık teşvikten, mavi yakalıları (düşük ücretlileri) ise diğer teşviklerden bildirin.

İnşaatlar, ihaleli işler ve taşeronlara da indirim var

5 puanlık prim indirimi özel sektöre ait devamlı işyerlerinin yanı sıra, inşaatlar ile ihale konusu işlerde de uygulanacak. Tabii ki bu işyerlerinde de 2008/Ekim ayı itibariyle uygulama başlayacak. Bu arada asıl işverene ait işyerlerinde iş üstlenip de kendi adına işçi çalıştıran taşeronlar da prim indiriminden yararlanabilecek.

İndirimden yararlanabilmek için taşeronun kendi personelinden dolayı borcunun bulunmaması gerekiyor. Asıl işverenin borcu, taşeronun indirimden yararlanmasına engel olmazken, taşeronun borcu asıl işveren için engel teşkil edecek.

Hizmet cetvelimde bazı günler görünmüyor. Ne yapmalıyım?

Soru: SGK'nın sitesinde yer alan sigortalı hizmet cetvelinde şahsım adına ödenmiş ve elimde belgeleri olan bazı aylarda prim ödenmemiş görünüyor. Ne yapmam gerekir? M.Duran

Cevap: Değerli okurum, sizin durumunuzda pek çok çalışanımız var. Elinizde işveren tarafından düzenlenerek kuruma verilmiş olan Dört Aylık Dönem Bordroları ile Aylık Prim Hizmet Belgeleri olduğuna göre, bunları dilekçenize ekleyerek işyerinizin bağlı olduğu SGK Müdürlüğü'ne başvurun. Boş görünen günler sisteme eklenecektir.
 
Üst