İşyeri Bildirgesi

mes_ar

Tanınmış Üye
Üyelik
23 Mar 2007
Mesajlar
2,028
Konum
İSTANBUL
Merhaba arkadaşlar,
Bizim SGK dan ilk defa işyeri nosu alacak bir mükellefimiz var. Bir işçi girişi ile beraber işyeri bildirgesini vereceğiz. İşe girişten bir gün önce işyeri bildirgesi ile işe girişi (tekrar) vermeyi düşünüyoruz. İşyeri bildirgesini sgk anasayfadan bulamadım, nereden hazırlayabiliriz son halini. ve işe girişi elden vermemizde bir sakınca olur mu, illa internetten mi vermemiz gerekiyor?
 
Ynt: İşyeri Bİldirgesi

http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/!ut/p/c1/04_SB8K8xLLM9MSSzPy8xBz9CP0os_gAS-PAAE8TIwN3Jx9DAyPjAB_joEB3AwMzM6B8JJK8hZuHOVDeMNTI1cXY0MDdiIDu4JIifT-P_NxU_YLciHIAPfEtgw!!/dl2/d1/L2dJQSEvUUt3QS9ZQnB3LzZfUDkzUVBJNDIwR0JMMTAyM1BMM1JRRzAwSDY!/

yukardaki adreste sosyal sigortalar işlem yönetmenliği var, onu tıklarsanız, içerisinde ekleride var, işyeri bildirgesini ve gerekli diğer formları orda bulabilirsiniz.
işe girişide, sanırım artık elden almıyorlar. o yüzden, işyeri bildirgesini verirsiniz, çalışacak bir kişi ise bir kişi çalışacağını işyeri bildirgesinde belirterek sadece işyeri bildirgesini verirsiniz. daha sonra internet için şifre alır ve işe girişinizi , bir ay içerisinde internetten verirsiniz.
 
Ynt: İşyeri Bİldirgesi

1 işciden fazlası internetten gönderilme zorundadır.1 işciyi bildirge ile vermenizde bir problem yok saygılarımla
 
Ynt: İşyeri Bİldirgesi

İşçi girişi 01/04/2009 ve ben işçi giriş tarihinden önce işyeri bildirgesini vermeliyim. Peki işyeri bildirgesini işçi girişinden ne kadar önce verdiğimin bir önemi var mı? Yani bir gün önce mi vermeliyim yoksa bir hafta falan önce versem olur mu?
 
Ynt: İşyeri Bildirgesi

Sigortalı bildirimi ve tescili
MADDE 8- İşverenler, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılan kişileri, 7 nci maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen sigortalılık başlangıcından önce, sigortalı işe giriş bildirgesi ile Kuruma bildirmekle yükümlüdür. Ancak işveren tarafından sigortalı işe giriş bildirgesi;

a) İnşaat işyerlerinde işe başlatılacak sigortalılar için, en geç çalışmaya başlatıldığı gün Kuruma verilmesi halinde,

b)Yabancı ülkelere sefer yapan ulaştırma araçlarına sefer esnasında alınarak çalıştırılanlar ile Kuruma ilk defa işyeri bildirgesi verilecek işyerlerinde; ilk defa sigortalı çalıştırmaya başlanılan tarihten itibaren bir ay içinde çalışmaya başlayan sigortalılar için, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren en geç söz konusu bir aylık sürenin dolduğu tarihe kadar, Kuruma verilmesi halinde,

c) Kamu idarelerince yurt dışı görevde çalışmak üzere işe alınanların, işten ayrılmış olsalar dahi, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren üç ay içinde, Kuruma verilmesi halinde,

sigortalılık başlangıcından önce bildirilmiş sayılır.

Sigortalılar, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren en geç bir ay içinde, sigortalı olarak çalışmaya başladıklarını Kuruma bildirirler. Ancak, sigortalının kendini bildirmemesi, sigortalı aleyhine delil teşkil etmez.

4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılan kişiler için; 7 nci maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen sigortalılık başlangıcından itibaren kendi mevzuatlarına göre kayıt veya tescili yapan ilgili kurum, kuruluş ve birlikler veya vergi daireleri sigortalı işe giriş bildirgesi düzenleyerek, en geç onbeş gün içinde Kuruma vermekle yükümlüdür. Kurum bu bildirimden itibaren bir ay içinde tescili yapılan kişilere, sigortalılık hak ve yükümlülüklerinin başladığını bildirir.

4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendi gereği sigortalı sayılanlar ise, sigortalı işe giriş bildirgesini, 7 nci maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen sigortalılık başlangıcından itibaren, doksan gün içinde Kuruma vermekle yükümlüdürler.

4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılan kişileri çalıştıracak işverenler, çalıştırmaya başlattıkları kişileri, 7 nci maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen sigortalılık başlangıcından itibaren, onbeş gün içinde sigortalı işe giriş bildirgesi ile Kuruma bildirmekle yükümlüdürler.

5 inci maddenin (f) bendi kapsamında sigortalı sayılan kişiler için Türkiye İş Kurumu, işsizlik ödeneğinin fiilen ödenmeye başlandığı tarihten itibaren bir ay içinde, sigortalı işe giriş bildirgesini Kuruma bildirmekle yükümlüdür.

Kamu idareleri ile bankalar, Kurumca sağlanacak elektronik altyapıdan yararlanmak suretiyle, Kurumca belirlenecek işlemlerde, işlem yaptığı kişilerin sigortalılık bakımından tescilli olup olmadığını kontrol etmek ve sigortasız olduğunu tespit ettiği kişileri, Kuruma bildirmekle yükümlüdürler.

Bu maddenin ikinci ve beşinci fıkraları hariç olmak üzere, diğer fıkralarında belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen ilgililer hakkında, 102 nci madde hükümlerine göre idarî para cezası uygulanır.

Sigortalı işe giriş bildirgesinin şekli ve içeriği, bildirgenin verilme yöntemleri ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer usûl ve esaslar, Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.
 
Ynt: İşyeri Bildirgesi

mes_ar ' Alıntı:
İşçi girişi 01/04/2009 ve ben işçi giriş tarihinden önce işyeri bildirgesini vermeliyim. Peki işyeri bildirgesini işçi girişinden ne kadar önce verdiğimin bir önemi var mı? Yani bir gün önce mi vermeliyim yoksa bir hafta falan önce versem olur mu?

İsterseniz bugünden 2010 yılı açılış tarihli bildirimde verebilirsiniz, bunda kanuni bir kısıtlama yok ancak o kadar ileri bir tarih dikkat çekecektir. Şifre alma işlemlerinide göz önüne alarak 15 gün veya bir hafta öncesinden bildirim yapabilirsiniz.
 
Ynt: İşyeri Bildirgesi

Peki ben mesela 16/06/2009 tarihinde işyeri bildirgesi versem ve bu işyeri bildirgesinde işçi çalıştırmaya başlanacağı tarih 01/06/2009 olsa bir sorun olur mu? Yani işçi çalıştırmaya başladıktan sonra işyeri bildirgesi versem bir sakıncası olur mu?
 
Ynt: İşyeri Bildirgesi

01/06/2009 işçi çalıştırılacak diye 16/06/2009 işyeri bildirimi yapmaya kalkarsanız (özel durumlar hariç) ipc ödersiniz.
 

Benzer konular

Üst