İşyeri Devrinde ÖKC

furkan6602

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 Ocak 2006
Mesajlar
731
öncelikle tüm arkadaşlara iyi günler dilerim.
bir işletme işyerini bir başkasına devrediyor, içerdeki emtia demirbaş vs. faturasını devrettiği kişiye kesiyor. ancak ödeme kaydedici cihaza ait faturayı kesebilmesi için devrettiği kişinin izin yazısı alması lazım. bu durumda devralan kişi işebaşlamayı vereyim yoklama tutulsun izin yazısını alayım derken biraz zaman geçiyor. bu durumda benim yaptığım uygulama işyerini devreden kişiye yazarkasıyı kendi adına fatura edip işletmeden çekiyorum ve işe başlayan kişiye gider pusulası bastırıp yazar kasayı gider pusulasıyla alıyorum. bu işlem doğrumudur, yoksa benim gözümden kaçan daha kolay bir yolu varmıdır. bilgisi olan arkadaşlar paylaşırsa sevinirim. teşekkür eder iyi günler dilerim.
 
Sayın furkan6602, yaptığınız işlemde ben bir eksiklik göremedim, işe başlayan kişi gider pusulası ile mükellefiyetini terk vermiş kişiden yazarkasayı almalı ve düzenleyeceği gider pusulasına da vergi dairesinden almış olduğu izin yazısının tarih ve sayısını yazmalıdır.
 
sayın abdarab ilginiz için teşekkürler, yaptığım uygulama doğru onu biliyorum ama, benim asıl somak istediğim sonuçta işyeri devri olduğu için devreden kişi yazarkasıyıda normalde devrediyor, ancak izin yazısı olmadığı için fatura edemiyor ve boştan yere aslında yazarkasayı işyerini devrederken satmış olmasına rağmen, kendisine fatura ederek daha sonraki bir tarihte gider pusulası imzalıyor, bu mantıklı olarak düşününce bana ters geldi aceba dedim, bu devir olayına özel (devralan kişinin kaydı daha yeni yapılacağı için izin yazısı alma olanağı olmadığından) bir uygulama, tebliğ vs. varda benim gözümdenmi kaçtı diye düşündüm. yani benim sormak istediğim böyle bir düzenleme varmı aceba?
 
ancak ,
işe başlayan kişi gider pusulası bastırabilecek noktaya gelmişse zaten mükellefiyeti tescil edilmiş olacaktır.bu durumda diğer gerekli prosedürler tamamlanıp(izin yazısı gibi )bu kişiye fatura kesilmesi daha mantıklı değil mi?
 
Sayın gurdal67,

Terk eden mükellef haliyle faturaların iptal ettirdiğinden dolayı ve yeni mükellefin izin yazısı aldığı tarih ile terk eden mükellefin terk tarihi terslik yaratacağından sayın furkan6602 'nin yaptığı işlemden başkaca bir yol yok.

Tek yol bakanlığın bir tebliği ile bu tür devirlerde izin yazısına gerek olmayacağı yönünde bir açıklama yapması yeterli olacaktır diye düşünüyorum.Zaten devir alan kişi aynı işi yani perakende işini yürüteceğinden (toptan yapması hariç) izin yazısına gerek olmaması gerekir.
 
Tek yol bakanlığın bir tebliği ile bu tür devirlerde izin yazısına gerek olmayacağı yönünde bir açıklama yapması yeterli olacaktır diye düşünüyorum.Zaten devir alan kişi aynı işi yani perakende işini yürüteceğinden (toptan yapması hariç) izin yazısına gerek olmaması gerekir

ikinci el kasalarda zorda kalınırsa ön izin belgesinin göz ardı edilebileceğinden yanayım ben..bi kaç defa izin belgesi almadan faturayı kestim bi porblem olmadı
 
doğrudur sizin oralarda belki problem olmamıştır, ama diğer arkadaşlar bence bunu denemeye kalkmasınlar, çünkü yüzde doksandokuz ceza ile karşılaşırlar.
 

Benzer konular

Üst